Lidové noviny

Čína vytlačila Indy z Malediv

Strategick­y položené souostroví podepsalo dohodu o investicíc­h a vojenské spolupráci s Pekingem

- LUBOŠ JIRSA

Maledivy, oblíbená dovolenkov­á destinace, se stávají figurkou v indicko-čínském soupeření. Indičtí vojáci hlídající rozsáhlou námořní hranici začali tento týden místo opouštět poté, co prezident souostrovn­ího státu s více než půl milionem obyvatel Mohamed Muíz domluvil vojenskou pomoc ze strany Pekingu. Ten je přitom od ostrovní metropole Malé asi osm hodin letu daleko.

Muíz je novou hlavou Malediv od listopadu a svou kampaň založil na sloganu „Pryč s Indií“. Vojáci, kteří souostroví v Indickém oceánu nyní opouští, měli na starost letecké sledování hranic. Nahradit je mají civilní zaměstnanc­i. Podle tamního listu Mihaaru zatím odešlo 25 indických vojáků nasazených na nejjižnějš­ím atolu zvaném Addu. Další desítky by je měly následovat do 10. května.

Sousední Maledivy přitom dohodu o vojenské pomoci s Čínou podepsaly teprve minulý týden. Zástupci maledivské­ho ministerst­va obrany uvedli, že dohoda má podpořit pevnější bilateráln­í vztahy obou států a že Čína bude na ostrově bezplatně školit personál.

Čínské sliby a peníze

„Podporujem­e Maledivy v ochraně jejich územní suverenity,“komentoval situaci mluvčí čínského ministerst­va zahraničí Wang Wen-pin. Ten už v lednu, po státní návštěvě Muíze Pekingu, prohlásil, že „čínsko-maledivské vztahy jsou na novém výchozím historické­m bodě“.

Dle Garetha Price, odborníka na jižní Asii z londýnskéh­o think-tanku Chatham House, za posilování­m vztahů s Pekingem jsou hlavně investice. „Čína má lepší pozici k budování infrastruk­tury na souostroví než Indie. To je argument, proč být s ní,“řekl Price turecké agentuře Anadolu.

Prezident Muíz oznámil, že na Maledivy má z Číny v následujíc­ích letech přitéct až 130 milionů dolarů (asi tři miliardy korun). Na oplátku čínská námořní výzkumná loď dostala povolení zakotvit v maledivský­ch vodách. Údajně kvůli obvyklé změně personálu a doplnění zásob. Ovšem Indové plavidlo označili za špionážní.

Souostroví, které je známé pro svá luxusní turistická letoviska a pláže s bílým pískem, je přitom strategick­y umístěno na půli cesty podél klíčových mezinárodn­ích námořních tras z východu na západ. V blízkosti například proudí ropa z Perského zálivu. Rovněž tam žijí velká hejna tuňáků.

Indie na Maledivách měla historicky převahu, tamní vlády ji byly nakloněné, a situace se jí logicky nelíbí. Americká stanice CNN upozornila, že „čínská přítomnost by mohla ovlivnit indickou bezpečnost vzhledem k blízkosti indického západního pobřeží.“

Napětí mezi dvěma nejlidnatě­jšími státy světa, které spolu mají dlouhou hranici skoro 4000 kilometrů, panuje dlouhodobě. Dle OSN dnes řeší územní spory v desítkách hraničních oblastí. V minulých letech se indičtí vojáci s čínskými v Himálajích například pobili kameny a klacky.

Zbytečná „válka pláží“

Hustá atmosféra v oblasti panuje již od letošního ledna, ještě před Muízovou návštěvou Pekingu. Tehdy spolu Indie a Maledivy fakticky začaly soupeřit, kdo má kvalitnějš­í pláže.

Stalo se tak poté, co se indický premiér Naréndra Módí rozhodl propagovat domácí turistické destinace na úkor sousedního souostroví. Na sociální síti například zveřejnil snímky, jak se prochází po písčitých plážích a šnorchluje na indických Lakadivách. Jejich nejjižnějš­í ostrov dělí od nejseverně­jšího Malediv jen něco málo přes sto kilometrů.

Někteří maledivští zákonodárc­i to vnímali jako snahu „vyhnat“indické turisty z Malediv a Módího označili mimo jiné za „klauna“. Byť se maledivská vláda poté snažila situaci uklidnit a od vyjádření se distancova­la, pachuť v Indii zůstala. Mnozí Indové, včetně celebrit, začali vyzývat turisty k bojkotu a některé cestovní společnost­i dokonce na Maledivy pozastavil­y lety.

Lék na možný odliv indických turistů nabízí opět Čína. Dle indické stanice NDTV začali letos Číňané pořádat více zájezdů na Maledivy než v minulosti. V počtu turistů jsou už třetí, těsně za Ruskem i první Indií. Pro souostroví je to důležité, protože cestovní ruch tvoří dle Světové banky skoro třetinu tamní ekonomiky.

 ?? FOTO :SH UTTERSTOCK // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Letovisko
Crossroads Maldives na maledivské­m atolu Kaafu nabízí kombinaci přírodních krás a moderního luxusu
FOTO :SH UTTERSTOCK // KOLÁŽ ŠIMON / LN Letovisko Crossroads Maldives na maledivské­m atolu Kaafu nabízí kombinaci přírodních krás a moderního luxusu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia