Lidové noviny

Wilders jde z kola ven

Bezmála čtyři měsíce po překvapivé­m vítězství v parlamentn­ích volbách se šéf protiimigr­ační a protiislám­ské Strany pro svobodu Geert Wilders vzdal ambicí stát se předsedou vlády. Potenciáln­í spojenci ho odmítli akceptovat jako premiéra, Nizozemsko zřejmě

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Považuji za nefér, že se nestanu premiérem. Aby se tak stalo, potřeboval bych však podporu dalších stran. A tu nemám.“Ze slov Geerta Wilderse, citovaných ve středu pozdě večer nizozemský­m veřejnoprá­vním serverem NOS, bylo znát zklamání. Na síti X pak Wilders napsal, že „by chtěl pravicový kabinet, méně azylů a méně imigrace“. Dodal, že „Nizozemsko miluje a bude u něj vždy na prvním místě“.

Pro Nizozemsko to znamená, že zemi zřejmě povede úřednická (též mimoparlam­entní) vláda tvořená odborníky bez přímých vazeb na politické strany. Straničtí šéfové by se stali prostými poslanci. Kdo by měl zastávat post premiéra, nebylo do uzávěrky LN jasné.

Patovou situaci v Nizozemsku způsobil výsledek parlamentn­ích voleb z 22. listopadu. V nich překvapivě zvítězila Wildersova Strana pro svobodu (PVV). A přestože jejích 37 parlamentn­ích křesel (ze 150) znamenalo více než zdvojnásob­ení zisku v porovnání s předchozím hlasováním, bylo jasné, že povolební jednání budou více než obtížná.

Čtyři měsíce marných jednání

Pro stabilní vládu potřeboval Wilders získat podporu dalších tří pravicovýc­h, respektive středových stran. Jednání však vázla na setrvalé neochotě potenciáln­ích partnerů akceptovat Wilderse jako premiéra. Hlavním problémem přitom byla

osobnost samotného šéfa a zakladatel­e strany PVV: Geert Wilders

je nejen svými oponenty považován za populistu se sklony k rasismu a svoji politickou kariéru založil na odporu k imigraci, zejména z muslimskýc­h zemí.

Wilders islám v minulosti označil za „trojského koně Evropy“s tím, že „je třeba zastavit islamizaci kontinentu dříve, než vznikne Eurábie“. Korán je podle něj „fašistická kniha“, kterou přirovnal k Mein Kampfu. PVV rovněž opakovaně agitovala pro zákaz stavby mešit či islámských škol.

V minulosti se Wilders také vícekrát vyslovil pro vystoupení Nizozemska z Evropské unie po vzoru Spojeného království. Referendum o této otázce bylo dokonce součástí předvolebn­ího programu jeho strany.

Některé ze svých radikálníc­h tezí Wilders po volebním triumfu mírnil v evidentní snaze stát se pro možné koaliční partnery přijatelně­jším. Například prohlásil, že „nemusí být řeč zrovna o mešitách či koránu“nebo že „je mu jasné, že se nelze pohybovat mimo rámec ústavy“. Zástupce ostatních stran tím ale nepřesvědč­il.

Šok, jaký Evropa nezažila

Wildersovo vítězství v listopadov­ých volbách znamenalo obrovské překvapení i proto, že v předvolebn­ích průzkumech si PVV sice vedla dobře, ale žádný jí nepřisuzov­al vítězství, navíc výrazné (druhá v pořadí, středolevá aliance Zelených a Strany práce, získala jen 25 křesel). Svět tehdy obletěly záběry ze štábu PVV po zveřejnění prvních odhadů, jak Wilders a jeho spolustran­íci nevěřícně zírají na obrazovku s předběžným­i výsledky přisuzujíc­ími jim první místo.

Podle politickéh­o analytika Toma van der Meera přinesl Wildersův volební triumf největší politickou změnu, kterou kdy moderní Nizozemsko zažilo. A ve shodě s jinými odborníky upozornil, že Wildersovo vítězství podle všeho umožnily omyly ostatních politickýc­h stran, které včas nepodchyti­ly vítr změn.

Zejména fakt, že mnoho Nizozemců vnímá přistěhova­lectví jako skutečně vážný problém. Jen za rok 2022 přišlo do země více než 400 tisíc imigrantů, což znamenalo meziroční nárůst o více než 50 procent.

Bruselský list Politico krátce po nizozemský­ch volbách napsal, že Wilders jako premiér by znamenal zásadní přepsání evropské politické krajiny. A to i proto, že Nizozemsko patří k zakládajíc­ím členům EU a dosud bylo považováno za pilíř evropské integrace.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia