Lidové noviny

Proč miliardáři nepomáhají

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Potřebnou částku na nákup 800 tisíc kusů dělostřele­cké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU, jejž iniciovala Česká republika, se podařilo shromáždit. Prohlásil to Petr Pavel, ale poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar jeho výrok hned trochu poopravil, když dodal, že celkové náklady pokryté nejsou a prezident zřejmě měl na mysli jen první dodávku… Ohledně shánění munice se konkrétní fakta (ze skladu které země pochází, kdo ji prodá, kdo na tom kolik vydělá a podobně) stejně nikdy nedozvíme. Důležité zatím je, že do financován­í této pomoci Kyjevu (podle listu Financial Times má stát 1,5 miliardy dolarů, tedy asi 38 miliard korun) se má zapojit asi 19 států. Přitom důraz je na slovu stát.

Tento týden jsme se také dozvěděli, že americká vláda poprvé od prosince 2023 oznámila novou zásilku vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 300 milionů dolarů (zhruba 7,5 miliardy korun). Akce je financovan­á z peněz ušetřených Pentagonem. Takže pomoc zase platí stát. Schválení návrhu, který by vládě USA umožnil poskytnout dalších 60 miliard dolarů (asi 1500 miliard korun) na vojenskou i ekonomicko­u pomoc Ukrajině, republikán­i v Kongresu stále blokují.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken loni v prosinci řekl, že USA vynaložily na pomoc Ukrajině 70 miliard dolarů a evropští spojenci více než 110 miliard dolarů, tedy celkem 180 miliard dolarů (asi 4500 miliard korun). Tuto sumu daly dohromady státy, jejichž většina – včetně USA – je zadlužena minimálně na úrovni 100 procent vůči HDP. Takže dotčené státy se kvůli válce na Ukrajině většinou zadlužují a zchudnou.

Oproti tomu jde informace, že miliardářů­m se za poslední dva roky nebývale dařilo zvyšovat svůj majetek. Sečteme-li počet dolarových miliardářů v západních zemích, které podporují Ukrajinu, vyjde nám číslo 1442. I tito boháči jsou součástí západního světa, jehož političtí lídři už více než dva roky stále a čím dál hlasitěji opakují, že Rusko existenčně ohrožuje nejen Ukrajinu či Evropskou unii, ale i svobodu a demokracii ve všech státech Západu. Dolaroví miliardáři, kteří jako součást Západu jsou tedy asi rovněž ohroženi, však přesto nejsou ochotni – čest výjimkám – adekvátně se podílet na pomoci Kyjevu. Kdyby každý z těch 1442 lidí věnoval Ukrajině ročně jen 100 milionů dolarů, což je celkem 144 miliard dolarů, tato válkou ničená země by dokázala udržet v chodu fungující stát a zároveň zajistit dostatek zbraní a munice pro svoji obranu. A Rusko by se konečně začalo bát ekonomické síly Západu.

V České republice například v roce 2023 žilo nejvíce dolarových miliardářů v historii. Konkrétně sedmnáct. Pořádná frajeřina by byla, kdyby každý z nich věnoval na nákup 800 tisíc kusů dělostřele­cké munice jen 90 milionů dolarů, čímž by se bohatě vykryly náklady na českým státem iniciovano­u akci. Navíc by šlo o skvělý příklad hodný následován­í pro 1425 zbylých západních dolarových miliardářů.

Jak by ale dopadli premiér Petr Fiala a prezident Petr Pavel, kdyby českým dolarovým miliardářů­m tuto neopakovat­elnou nabídku předložili, asi všichni tušíme. Nezapomeňm­e totiž, že když se bralo dělení, tito lidé zrovna nebyli ve škole.

Kdyby každý z českých dolarových miliardářů věnoval na nákup 800 tisíc kusů munice jen 90 milionů dolarů, bohatě by se vykryly náklady na českým státem iniciovano­u akci

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia