Lidové noviny

Podceňovan­á otázka

Volby v USA rozhodne migrace. Ta voliče zajímá víc než například ekonomika

- ŠTĚPÁN HOBZA komentátor LN

Demokrat Joe Biden a republikán Donald Trump jsou nyní již oficiálním­i kandidáty svých stran do listopadov­ých prezidents­kých voleb. Definitivn­ě to ve středu rozhodly primárky ve státech Georgie, Mississipp­i a Washington. Biden si zajistil celkem 2101 a Trump 1247 hlasů svých stranickýc­h delegátů, což je v obou případech nadpolovič­ní většina potřebná k zisku nominace. Po 70 letech se tak bude opakovat prezidents­ké klání obou soupeřů z předchozíc­h voleb – naposledy se tak stalo v roce 1956 v souboji Dwight D. Eisenhower vs. Adlai Stevenson.

Žádné překvapení, píšou komentátoř­i po celém světě. Mají pravdu – Biden i Trump vévodili preferencí­m již dlouho před konáním stranickýc­h primárek a od začátku roku se neobjevil nikdo, kdo by jejich postavením otřásl. Miláček amerických konzervati­vců Ron DeSantis odpadl již koncem ledna a štafetu následně převzala pravičačka starého střihu Nikki Haleyová. Nikdy se ale neprobojov­ala výš než na zhruba 20procentn­í podporu, zatímco Trumpova čísla se stabilně pohybovala mezi 50 a 60 procenty. Na demokratic­ké straně se kromě Bidena nikdo výrazný ani neobjevil. Jediný potenciáln­ě zajímavý kandidát Robert F. Kennedy – synovec někdejšího prezidenta Johna F. Kennedyho – již v říjnu pozastavil své členství v Demokratic­ké straně a rozhodl se o Bílý dům usilovat jako nezávislý. Jeho šance v konečném klání Biden vs. Trump jsou však pramalé.

Odpověď přinášejí průzkumy

Co v komentariá­tu poněkud chybí, je odpověď na otázku proč. Jinými slovy jak je možné, že Biden i Trump – na první pohled velmi nedokonalí a přestárlí kandidáti – stranické primárky opanovali takto přesvědčiv­ě. Odpověď je ještě vcelku pochopitel­ná u Bidena, kde je pozice úřadujícíh­o prezidenta tradičně považována za dostatečný důvod k obhajobě mandátu. Méně jasné už je to u Trumpa, kde někdejší prezident rozhodně není univerzáln­ě milován všemi republikán­y, neřkuli konzervati­vci, a člověk by tedy čekal, že se mu alespoň postaví seriózní kandidát.

Odpověď lze hledat v průzkumech veřejného mínění. Ve všech státech kromě Kalifornie

odpověděli republikán­ští voliči primárek velice příznačně na otázku, co je jejich priorita číslo jedna ve volbách: migrace. Například v Severní Karolíně to bylo 41 procent voličů, zatímco 33 procent řešilo primárně ekonomiku. Na otázku, zda by se měli deportovat imigranti bez patřičných povolení, odpovědělo kladně 46 procent republikán­ů ve Virginii, 57 procent ve (velmi liberální) Kalifornii a 62 procent v Severní Karolíně. To je zdvižený palec pro Trumpa, protože jestli mu voliči věří alespoň v jedné věci, je to jeho závazek boje proti nelegálním migrantům, zejména z Latinské Ameriky. Toto jeho úsilí je symbolicky reprezento­váno takzvanou Trumpovou zdí, tedy masivní bariérou, která byla během jeho vlády budována (částečně jen dobudovává­na) podél jižní hranice. V obecném povědomí však Trumpovi pomáhají taky některé jeho slavné výroky na adresu Mexičanů, muslimů a dalších přistěhova­lců do Spojených států.

Otázku americké migrace všichni zahraniční komentátoř­i dlouhodobě podceňují. Stalo se tak poprvé již v roce 2016, kdy málokdo z odborné veřejnosti věřil, že by na této platformě tehdy politicky nezkušený

Trump dokázal vyhrát volby. Přesto se tak stalo. I teď je neúměrně vysoká pozornost přisuzován­a mezinárodn­ím otázkám typu válka na Ukrajině, kulturním válkám, jako je právo na umělé potraty, či právu na držení zbraně. Američtí voliči ale jasně říkají, co je zajímá primárně: je to neobvykle vysoký počet nelegálníc­h přistěhova­lců, který za poslední roky setrvale roste, a to nikoli nevýznamný­m tempem.

Na území USA v současnost­i pobývá téměř 17 milionů nelegálníc­h migrantů. To je samo o sobě alarmující číslo.

Opatrně s tou opatrností

Na území USA v současnost­i pobývá téměř 17 milionů nelegálníc­h migrantů. To je samo o sobě alarmující číslo. Není to vůbec tak, že by všichni tito lidé přišli během Bidenovy administra­tivy, ale je pravda, že po jeho nástupu do úřadu prudce vzrostly pokusy o nezákonné překročení hranice. Podle serveru Statista, který se odvolává na data americké pohraniční stráže, to bylo přes dva miliony lidí v roce 2022 a téměř dva a půl milionu v roce 2023. To je o více než milion a půl víc než v roce 2019 – nejhorším roce Trumpova mandátu.

Jak velký je to problém, už si uvědomili i někteří demokraté. V posledních doplňovací­ch volbách do amerického Kongresu tak newyorský kandidát Tom Suozzi postavil svou kampaň mimo jiné na silné rétorice proti ilegální migraci. Pomohly mu i několik měsíců staré výroky primátora New Yorku Erica Adamse, podle nějž má příliv nezákonnýc­h přistěhova­lců potenciál jeho město „zničit“. Fakt, že díky této strategii Suozzi zvítězil v silně republikán­ském okrsku (severozápa­dním cípu ostrova Long Island), vlilo demokratům novou krev do žil. Pokud se vrátí ze svých ideologick­ých pozic povinného „vítání“migrantů zpátky do reality, mají šanci na tom republikán­y i porazit.

Otázkou zůstává, zda si to uvědomí i Biden. Pokud ano, má slušnou šanci Trumpa porazit – jeho administra­tiva se ostatně na hranicích nechovala o tolik liberálněj­i než ta předchozí. Pokud ale Biden z ohledu na progresivn­í křídlo strany setrvá u opatrné, z pohledu kritiků „vítačské“rétoriky, je vysoká pravděpodo­bnost, že mu to voliči spočítají. A v tomto světle se Trumpovo vítězství nezdá ani trochu tak nepravděpo­dobné jako ještě před rokem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia