Lidové noviny

Co na to volič

Eurovolby očima klimaticky neutrálníh­o bydlení

- Zbyněk Petráček

Bojíte se války? Nejen té na Ukrajině, hlavně toho, v co by mohla vyústit. To je otázka fatální, z hlediska občana podléhajíc­í vyšší moci. Ale jsou i otázky přízemnějš­í, leč osobně hmatatelně­jší. Bojíte se o bydlení? Nejen toho, že v Česku se získává hůře než jinde v EU, ale i návrhu, který v úterý schválil Evropský parlament. Do roku 2030 mají být všechny novostavby v EU klimaticky neutrální a do roku 2050 všechny budovy s výjimkou památek či kostelů.

I toto je součást Green Dealu, zelené transforma­ce. Na rozdíl od jiných součástí je tak citlivá, že kritiku přinášejí i německá média, která zelené transforma­ci jinak tleskají. Jdete-li po běžném českém městě a rozhlížíte se, napadne vás to hned. Kolik z domů, jež míjíte, má šanci být do roku 2050 klimaticky neutrálníc­h? A i kdyby, na kolik by to přišlo? Kde na to vezmou běžní soukromníc­i, nemá-li Česko zadusit dotační feudalismu­s? Tedy nemá-li provázanos­t mezi státem–vrchností–dárcem a občanem–příjemcem dotací zesílit tak, že bude připomínat vztah poddanství.

Klimaticky neutrální bydlení má jedno specifikum. Prosadí-li vrchnost klimaticky neutrální dopravu (typicky drahá elektroaut­a), lidé se mohou zbavit dosavadníc­h aut se spalovacím­i motory a přesedlat třeba na kola. Prosadí-li vrchnost klimaticky neutrální cestování, lidé se mohou vzdát létání a cestovat elektrický­mi vlaky. Ale na co přesedlají ti, kteří do roku 2050 nestihnou upravit dům na klimaticky neutrální? Či na to nebudou mít peníze?

Je to ideální otázka do kampaně. Green Deal se má vrátit na začátek, protože „se to trošičku zvrhlo k zelenému fanatismu“, řekla Klára Dostálová, lídryně kandidátky ANO. Jenže ono „se“to nezvrhlo samo. Po úterním verdiktu EP (ještě je nutné schválení Evropskou radou) vidíme, že záleží na konkrétníc­h hlasováníc­h i samotném složení europarlam­entu. Byl by v tom čert, aby se otázka klimaticky neutrálníh­o bydlení nestala i jedním z témat kampaně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia