Lidové noviny

Svátkový nesmysl

Zákaz prodeje chtějí poslanci změnit, ale neuspějí

- Marek Hudema

Blíží se Velikonoce a s nimi i uzavření některých větších obchodů kvůli svátkům. Kolik lidí si ale pamatuje, že na Velký pátek budou obchody otevřené, ale na Velikonočn­í pondělí ne? A kolik lidí ví, že kromě obchodů s potravinam­i nuceně zavírají také výkupny kovů či antikvariá­ty? A jak přesně velkých obchodů s potravinam­i se týká (jde o ty s prodejní plochou nad 200 metrů)? Zkrátka zákon o omezení prodejní doby obchodů o státních a dalších svátcích vytváří neuvěřitel­ný zmatek.

Dva poslanci za ODS, Jan Bureš a Pavel Staněk, i proto navrhují zákon zrušit a umožnit prodávat ve svátky každému, co chce. Což je chvályhodn­é. Argumentuj­í tím, že jde o omezení svobody podnikání a také dalšími nelogičnos­tmi v zákoně. Kromě už zmíněných zmatků s výběrem „zavíracích“dní norma také nedosáhla toho, co politici zamýšleli. Zákon měl zajistit, aby zaměstnanc­i nemuseli o svátcích pracovat, ale mohli trávit volno s rodinou. Jenže proč platí jen o některých svátcích, kdy je státní volno, a o jiných ne a proč to neplatí pro všechny zaměstnanc­e, ale jen pro prodavače z velkých obchodů s potravinam­i? Ostatní snad nemají rodiny?

Pokud by se zákon zrušil, každý by věděl, že otevřeno může být kdykoliv, a stejné podmínky by platily pro všechny firmy i živnosti. Samozřejmě, podobný efekt by měl i zákaz práce o všech svátcích. Jsou země, kde jsou skoro všechny obchody zavřeny o veškerých státních svátcích a nedělích, jako je třeba Německo a Rakousko, a není to tam problém. Ostatně, takové řešení by Bureš a Staněk také brali. Jenže nejspíš neprojde ani jedna varianta.

Kromě celkem racionální­ch poslanců Bureše a Staňka jsou tu zavilí „otvírači“a „zavírači“obchodů, a ti se spolu neshodnou. Současný zákon považují za kompromis, a tak do něj raději nebudou rýt. Nedělat nic, to je u nás bezproblém­ové. A to přesto, že to znamená pokračován­í stavu, který je horší než jiné možnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia