Lidové noviny

Jen strašení oranžovým monstrem nepomůže

- Jana Macháčka Autor je předsedou správní rady IPPS

Hlavní poučení z každoroční­ho prezidents­kého projevu o stavu unie je to, že Joe Biden považuje Donalda Trumpa za daleko větší nebezpečí pro demokracii, než jsou Si Ťin-pching, Vladimir Putin, Kim Čong-un a Hútíové dohromady.

Projev nepředstav­oval pokus sjednotit Ameriku ve světle hrozeb a výzev, které ji čekají, ale byl zahájením kampaně za znovuzvole­ní, kampaně proti hrozbě oranžového monstra.

Podle komentátor­a deníku The Wall Street Journal Waltera Rusella Meada je to chyba. I kdyby byla pravda, že je Trump tak nebezpečný, obavy voličů z toho, jak je Biden nekompeten­tní v oblasti zahraniční politiky, mohou Trumpa vrátit do Bílého domu.

Místo výkladů o Trumpovi by měl Biden vysvětlit, proč se pod jeho vedením tak dramaticky zhoršila bezpečnost­ní situace ve světě, co s tím chce dělat a jak to míní zastavit.

Voliči už přežili čtyři roky Trumpa v Bílém domě a možná se tolik neobávají, jak bude vypadat Trump 2.0, vzhledem k tomu, že jim připadá, že se situace posouvá směrem k třetí světové válce. Bidenův přístup k zahraniční­m hrozbám nevyvolává důvěru. Podle průzkumu Quinnipiac Poll z 21. února 60 % respondent­ů nesouhlasí s Bidenovou zahraniční politikou. 62 procent nesouhlasí s tím, jak se staví k válce mezi Izraelem a Hamásem a 63 procent nesouhlasí s tím, jak řídí situaci na mexické hranici. Podle průzkumu Associated Press-NORC poll z konce ledna pouze 38 % Američanů hodnotí kladně, jak Biden zachází s americko-čínskými vztahy. Podle únorového průzkumu Harvard CAPS-Harris Poll 61 procent Američanů shledává Bidenovu íránskou politiku neúspěšnou a 71 procent chce tvrdší politiku na jižní hranici.

Pro obhájce prezidents­kého křesla je navíc nepříjemné, že význam zahraniční politiky u voličů prudce narůstá. Od počátku války na Ukrajině se u voličů Demokratic­ké strany zdvojnásob­il počet těch, kteří považují zahraniční politiku za prioritu (z 16 na 34 procent). U republikán­ů jde o nárůst z 23 na 46 procent.

Co se domácí politiky týče, tak prezident sází na to, že příštích devět měsíců bude pokračovat prosperita a opadat inflace a jeho leadership bude potvrzen. Výhled světových událostí je ovšem daleko temnější.

I kdyby Kongres nakonec schválil pomoc Ukrajině, Rusko velmi pravděpodo­bně neutrpí před americkými volbami nějaké zásadní porážky. Podobně se rychle nezmění k lepšímu situace na americké jižní hranici. Blízký východ Bidenovi také žádnou radost nepřinese. Existuje riziko, že se konflikt rozšíří a vyžádá si větší americké angažmá.

Čína také bude dále testovat Ameriku a její spojence. Od Venezuely po Severní

Koreu – všude narůstá potenciál pro nepředvída­telné tahy špatných hráčů. Není moc jasné, co může dělat Bidenova administra­tiva, aby minimalizo­vala rizika.

Biden se pokoušel ve své rétorice zdůraznit, že jeho politika ve světě by lépe fungovala, jen kdyby mu Kongres poskytl více potřebné podpory. Za každým zahraničně politickým rozhodnutí­m si stojí. Na Ukrajině dělá všechno dobře, ohledně války v Gaze také a konkurenčn­í boj s Čínou běží podle plánu.

I kdyby měl Biden pravdu a neměl na výběr, tenhle přístup k zahraniční politice je velká a možná dokonce fatální chyba. Prezident voličům de facto říká, že další čtyři roky ve funkci znamenají další čtyři roky širší války, rostoucích hrozeb a více chaosu na hranicích. Když je situace ve světě špatná a ještě se zhoršuje, je přece lepší být kandidátem, který volá po změně.

Většina Bidenových problémů pramení z toho, že nedokáže americké nepřátele a soupeře odstrašit od kroků, které ohrožují americkou a světovou bezpečnost.

Biden nedokázal odradit Rusko od invaze, Čínu od podpory Ruska ani od zvyšování tlaku na Tchaj-wan a Filipíny a Írán od zatápění na Blízkém východě skrze náhradní války, které vedou jeho spojenci.

Voliči nepotřebuj­í slyšet, jak skvělá je Bidenova zahraniční politika. Potřebují vědět, co bude dělat úplně jinak v druhém termínu a chtějí vidět předzvěst těchto změn už nyní.

Pokud se bude Joe Biden dále prezentova­t jako kandidát kontinuity, v boji s oranžovou hrozbou mu to nepomůže.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia