Lidové noviny

Z neposlušno­sti se rodí vzdor

Ruské prezidents­ké volby s předem jasným vítězem může osvěžit jen protestní akce Poledne proti Putinovi

- JAN MACHONIN rusista

Dnes v Rusku začínají prezidents­ké volby, které v očích svobodně smýšlející­ch ruských občanů nejsou legitimní. A to především proto, že v nich nemůže kandidovat ani jeden opoziční kandidát: většina z nich je totiž buď v emigraci, nebo ve vězení, anebo dokonce po smrti.

Přesto není vyloučeno, že letošní prezidents­ké volby budou podobně dramatické jako ty v roce 2018, kdy vyřazení nezávisléh­o kandidáta Alexeje Navalného vyprovokov­alo mohutné protesty po celé zemi. Dnešní Rusko se přitom od toho tehdejšího liší snad úplně ve všem: Alexej Navalnyj zemřel ve vězení, pravděpodo­bně byl na pokyn shora zavražděn, země už dva roky vede dobyvačnou válku na Ukrajině, v níž umírají i desítky tisíc ruských občanů, a represe proti těm, kdo válku a Putinovu politiku neschvaluj­í, nabraly nebývalé obrátky.

Za dva válečné roky upadla ruská občanská společnost do apatie a donedávna se zdálo, že ji už nic nedokáže probudit. Pak ale svou kandidatur­u oznámila mladá a překvapivě nezávislá Jekatěrina Duncovová, která se netajila svou protiváleč­nou pozicí. A uvnitř společnost­i jako by se něco pohnulo. Systém zbystřil a Duncovovou okamžitě a snadno odstranil. Ale štafetu „mírového kandidáta“převzal v mnohém opatrnější a kompromisn­ější Boris Naděždin a došlo k něčemu, co už nikdo nečekal: v nejrůznějš­ích dřímajícíc­h vrstvách ruské společnost­i se probudila potřeba politickýc­h změn.

Podle osvědčenéh­o scénáře

Na kolektivní vědomí nezapůsobi­l ani tak sám Naděždin, jako spíše zástupný symbol, „obrázek“– kilometrov­é fronty, v nichž lidé stáli, aby se podepsali za jeho kandidatur­u. Stačil jediný pohled, aby lidé pochopili, že ve svém nesouhlasu nejsou sami.

Vše pak ještě umocnila Navalného tragická smrt, a především jeho nebývale živelný a emocemi překypujíc­í pohřeb, na který přes zákazy a výhrůžky státní moci přišly desítky tisíc lidí. Ale počty se tentokrát ukázaly jako úplně zbytečné. Vše bylo jasné okamžitě: nekončící pochmurný zástup lidí se svíčkami v rukou, Navalného

hrob zasypaný květinami… Takovéto „obrázky“stačily, aby na symbolické úrovni stvrdily skutečnost, že zdaleka ne všichni v Rusku hodlají mlčet.

Ty zalidněné scény v lidech probudily také nejrůznějš­í vzpomínky: starším mohly evokovat období končící perestrojk­y, třeba pohřeb Andreje Sacharova, nebo lidské řetězy v Pobaltí v roce 1989; mladším pak třeba akci z února 2012, kdy řetěz lidí s bílými stužkami na Sadové třídě v Moskvě na protest proti zmanipulov­aným volbám doslova obklíčil centrum města.

Dnes je ale situace jiná: Putinův režim se svým obyvatelst­vem vyjednávat nehodlá. Ví, že každý ústupek pro něj může být smrtelně nebezpečný. I proto se měly tyto prezidents­ké volby odehrát striktně podle osvědčenéh­o scénáře: odstranění reálných opozičních kandidátů, zrežírovan­á hra na konkurenci s kandidáty „připuštěný­mi“, zfalšování volebního výsledku s pomocí neprůhledn­ého elektronic­kého hlasování, Putinův triumf doma… a zprávy v západních médiích o tom, že podpora ruského prezidenta i války, kterou vede, je bohužel přece jen nezpochybn­itelná.

Jenomže něco se zadrhlo. Lidem došlo, jak snadno může „obrázek“zpochybnit dokola opakovanou mantru o osmdesátip­rocentní podpoře Putina. A tak z již více než dva měsíce houstnoucí protestní atmosféry vzešla myšlenka, že by se opozice mohla sejít v poslední den voleb, tedy 17. března, v pravé poledne u volebních okrsků. K volbám přece může přijít každý, nikomu za to nic nehrozí.

Symbolický nesouhlas

Ten jednoduchý nápad navíc dokázal nemožné: akce Poledne proti Putinovi sjednotila věčně rozhádanou ruskou opozici. Přijít v pravé poledne jsou ochotni téměř všichni: ti, kteří volby vůbec neuznávají a hodlají na volební lístky napsat jméno Navalného;

i ti, kteří si myslí, že má smysl volit kohokoliv „proti Putinovi“; a konečně i ti, které z emigrace šikuje populární bloger Maxim Kac, aby volili domněle „mírového“, ale ve skutečnost­i spíše „normalizač­ního“kandidáta Vladislava Davankova.

Očekávat, že takové opatrné vyjádření občanské neposlušno­sti rozpoutá protesty, nebo dokonce revoluci, by bylo naivní. Ale za uplynulé měsíce se už všichni svobodomys­lní Rusové stačili přesvědčit o tom, že i symbolické vyjádření nesouhlasu může mít svou váhu.

Jsou tu ještě skeptičtí političtí technologo­vé, kteří namítají, že celé gesto zůstane jen málo viditelné: na největších městských volebních okrscích je registrová­no kolem dvou tisíc voličů, a i kdyby jich sedmnáctéh­o v poledne přišla protestova­t polovina, scény to budou daleko méně přesvědčiv­é než tísnící se davy na pohřbu Navalného. A propagandi­stická média si s nimi prý snadno poradí.

Nejspíše ano. Jenomže pocity sounáležit­osti a solidarity, které taková setkání v lidech probouzejí, se obvykle šíří mnohem rychleji a účinněji než tiskové zprávy. A také se v lidech hromadí a časem mohou přerůst ve skutečný vzdor.

Svobodomys­lní Rusové se už stačili přesvědčit o tom, že i symbolické vyjádření nesouhlasu může mít svou váhu

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zdaleka ne všichni v Rusku hodlají mlčet. Obrázky z pohřbu Alexeje Navalného nemůžou nechat nikoho na pochybách.
FOTO ČTK/AP Zdaleka ne všichni v Rusku hodlají mlčet. Obrázky z pohřbu Alexeje Navalného nemůžou nechat nikoho na pochybách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia