Lidové noviny

Nové domy v EU mají být bezemisní

-

Evropský parlament (EP) přijal tento týden jasnou většinou ambiciózní plán na zvýšení energetick­é účinnosti budov. Vyžaduje, aby nové domy měly od roku 2030 nulové emise, veřejné budovy už od roku 2028. Od roku 2040 by se měly úplně přestat používat kotle na fosilní paliva, přičemž už od roku 2025 bude zakázáno na tyto kotle poskytovat dotace. V případě hybridních systémů vytápění, jež kombinují kotel třeba s tepelným čerpadlem, mají být finanční pobídky možné i nadále.

Budovy podle Evropské komise v současnost­i spotřebová­vají dvě pětiny energií v EU a produkují 36 procent emisí skleníkový­ch plynů. Cílem směrnice je dosáhnout úplné klimatické neutrality do roku 2050.

Pro přijetí navrhované revize příslušné směrnice o energetick­é náročnosti budov hlasovalo 370 poslanců, 199 bylo proti a 46 se zdrželo. Aby vstoupila v platnost, musí směrnici ještě formálně schválit Rada EU, složená z členských států. Směrnici v hlasování podpořilo šest zástupců Česka v EP, proti bylo dvanáct a jedna poslankyně se zdržela.

V debatě zaznělo, že plán povzbudí stavebnict­ví, které je hlavním tvůrcem pracovních míst, a povede k 60procentn­í úspoře z energetick­é náročnosti budov, přičemž až tři čtvrtiny bytového fondu tvoří nedostateč­ně izolované budovy.

U historický­ch budov jsou možné výjimky. Kompromis se snaží zajistit zvýšení energetick­é účinnosti a ekonomicko­u návratnost těchto investic. Ovšem bude na členských státech, aby směrnici správně převedly do vlastních zákonů, například včetně ochrany nájemníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia