Lidové noviny

Všichni tam chtějí

- PAVEL MATOCHA

Pražský přebor chce hrát každý a nikdo ho nechce vyhrát. Tak lze s trochou nadsázky shrnout situaci v pražských šachových soutěžích družstev. Na rozdíl od ostatních se nehrají o víkendu, ale ve všední den večer. Šachisté v metropoli si tak za leden až březen zahrají jednou týdně večer po práci partičku a pak dají pivo s kamarády.

Kdo z pražského přeboru postoupí do 2. ligy, ten musí hrát v sobotu či neděli a má jedenáctkr­át v roce rozbitý víkend. Většina pražských týmů o postup nestojí, a tak nejenže ve 2. lize je průměrný elo rating šachistů nižší než v pražském přeboru, ale možnost postupu je často nabízena nejen prvnímu či druhému, ale třeba i pátému či sedmému.

ŠACHY

Před pár lety se tým DDM po mizerné sezoně dostal do až absurdní situace. Podle tabulky měl sestupovat, ale protože nikdo nad ním nechtěl z přeboru postoupit do druhé ligy, tak vedení přeboru dalo DDM nabídku, která se neodmítá: „V přeboru zůstat nemůžete, ale můžete si vybrat, zda chcete postoupit do 2. ligy, nebo sestoupit do 1. podpřeboro­vé třídy.“

Matocha – Maršálek

1. třída Pražského přeboru družstev 2024

GROP CC vs Dukla D

ABCDEFGH Výhoda bílého není zas tak velká, jak se zdá. Neopatrné „vyhnání jezdce“tahem f3, jak doporučova­li po partii „kibicové“, okamžitě prohrává 1.f3? Dxe3+ 2.De2 Dc1+ 3.Dd1 Dxd1+ 4.Kxd1 Jxf2+ 5.Ke2 Jxh1. Správným postupem je oběť kvality, kterou jsem našel a zahrál.

1.Vxe4! dxe4 2.Dxe4 s napadenou věží. Černý zkolaboval a místo správného 2…Dg6 s malou výhodou bílého po 3.Jc6! i po 3.Dxg6 zahrál 2…Dd5? apo rychlém 3.Dh7+ Kf8 4.Se4 se vzdal. 1-0

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia