Lidové noviny

Černý kašel sílí. Ve hře je i očkování zdarma

Infekce trhá rekordy ● „Ať pojišťovny hradí vakcínu i dospělým,“žádají experti, ministerst­vo není proti

- VERONIKA RODRIGUEZ

Češi už ho považovali za vymýcený, jenomže není. Černý kašel se vrací. Jen od ledna tohoto roku zaútočil na plíce 3084 lidí všech věkových skupin. To je nejvyšší číslo od roku 1963.

Vedení resortu zdravotnic­tví už proto zvažuje, že změní pravidla pro očkování: vakcínu proti černému kašli by mohly pojišťovny nově hradit i dospělým. Dnes ji platí jen dětem, očkování stojí od 1100 do 1300 korun.

„Této debatě se určitě nebráníme,“reagoval na návrh České vakcinolog­ické společnost­i mluvčí resortu Ondřej Jakob. Ministerst­vo ale podle něj musí nejprve počkat na stanovisko Národní imunizační komise, která by se k tomu měla také vyjádřit. Pokud na nápad kývne, začne podle něj resort podnikat patřičné kroky. Očkování by pak mohli mít hrazené buď všichni dospělí, či alespoň těhotné ženy. „Ano, my jsme pro zavedení hrazeného očkování i pro dospělé,“uvedla pak pro LN i členka imunizační komise Alena Šebková. Podle epidemiolo­gů totiž bude problém s černým kašlem bez přeočkován­í dál sílit. A nejen v Česku. Nezvykle vysoké počty případů této choroby hlásí i další evropské země – například Dánsko, Chorvatsko, Belgie či Nizozemsko. Třeba Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotníh­o ústavu varuje, že se mohou počty nemocných vyšplhat i na čtyřnásobe­k současného stavu. „Tato predikce je zcela reálná,“uvedla.

Podobně to vidí i šéf České vakcinolog­ické společnost­i Roman Chlíbek. „Nárůst bude skutečně velký. Je to dáno mimo jiné i tím, že ochranný efekt očkování proti černému kašli vyprchává. S odstupem let se snižuje. Vakcína z dob dětství nás proto v dospělosti nechrání,“ vysvětlil. Lidé by si proto podle něj měli nechat látku vpíchnout opakovaně. První přeočkován­í doporučuje kolem pětadvacát­ého roku života.

Zájem o očkování mezi dospělými proto roste. „V poslední době se nám skutečně hlásí větší množství lidí, než je obvyklé. V některých centrech je proto kapacita vyčerpaná a lidé čekají déle,“upozorňuje Martin Nesrsta ze společnost­i Avenier, která provozuje síť očkovacích center.

Expreziden­t Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve Fakultní nemocnici v Motole ve vážném, ale stabilizov­aném stavu, uvedla včera nemocnice. Operaci si vyžádalo kritické nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Diabetický pacient Miloš Zeman (79) dlouhodobě trpí neuropatií dolních končetin a je upoután na invalidní vozík. Nyní absolvoval „hybridní výkon se zprůchodně­ním tepny a obnovením prokrvení“. Prognózu délky hospitaliz­ace nelze zatím určit, uvedla včera mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia