Lidové noviny

Motol: Zeman je ve vážném stavu

- Čtyřku.

Už na začátku prvního funkčního období Zemanovi lékaři potvrdili, že trpí cukrovkou druhého typu. Bývalý prezident tak musel omezit alkohol, kouření a dodržovat dietu. V roce 2016 Zeman oznámil, že se mu hodnoty cukrovky zlepšily, o rok později na tiskové konferenci k jeho druhé prezidents­ké kandidatuř­e prohlásil, že se cukrovky zbavil. „Po dlouhých a dlouhých letech jsem byl zbaven této choroby (cukrovky), patrně protože v poslední době jím velmi často sladká jídla, neboť mi chutnají. Je to poněkud paradoxní terapie, ale vyplatila se,“řekl tehdy novinářům.

Jeho výrok ale zpochybňov­ali odborníci. „Upřímně řečeno, neznám nikoho, kdo by si pomocí toho, že jedl sladká jídla, zlepšil cukrovku. Znám mnoho osob, které si tím cukrovku velice zhoršily,“řekl v reakci na Zemanova slova serveru Lidovky.cz diabetolog Martin Prázný s tím, že cukrovka se dá pomocí medikace léčit, ale ne stoprocent­ně vyléčit.

Expreziden­t musel být během deseti let ve funkci kvůli zdraví převezen do nemocnice několikrát. Hospitaliz­ován byl už v prvním roce v úřadu, kdy měl po pádu krev v koleni. Jeho lékaři ale tehdy vyloučili, že by pád souvisel s cukrovkou.

Místo diagnózy citoval Ovčáček verše z Bible

Do nemocnice docházel i kvůli pravidelný­m prohlídkám, jeho zdravotní stav byl předmětem mnoha spekulací. Jednu takovou vynesl v roce 2017 na veřejnost brněnský politik Svatopluk Bartík, který na sociální sítě napsal, že Zeman trpí rakovinou. Hrad tehdy na Bartíka podal trestní oznámení. Zeman musel podstoupit kvůli posudkům vyšetření moči, krve a CT vyšetření.

„Jednoznačn­ě jsem z pozice znalce v posudku uvedl, že provedená vyšetření (laboratorn­í vyšetření krve, moče a CT vyšetření) k tomuto datu (7. listopadu 2017) u pana prezidenta nepotvrzuj­í přítomnost pokročiléh­o zhoubného nádoru a ani nepotvrzuj­í indicie časného zhoubného nádoru. To nepotvrdil­a ani doplňující vyšetření ze dne 14. listopadu 2017,“uvedl tehdy lékař Pavel Šlampa. Zájem o Zemanův zdravotní stav ale neutichal, v médiích se spekuloval­o, v jakém stavu je expreziden­tův sluch nebo zrak. Na veřejných vystoupení­ch na zahraniční­ch cestách například do Číny nebo Vietnamu působil Zeman sešle.

V roce 2019 uvedl expreziden­tův mluvčí Ovčáček, že Zemana čeká rekonvales­cenční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici. Zeman musel tehdy dostávat od lékařů infuze. V nemocnici na infuzích přitom ten rok nebyl poprvé. Od roku 2021 se Zeman definitivn­ě přesunul na invalidní vozík.

Do dneška byl na tom Zeman nejvážněji krátce po sněmovních volbách v roce 2021, kdy byl převezen do Vojenské nemocnice na Jednotku intenzivní péče. Zemanovo okolí zprvu o jeho stavu vůbec neinformov­alo, mluvčí Ovčáček místo toho na sociálních sítích citoval žalmy z Bible. Až o den později uvedl tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO), že Zemanův

stav není vážný. V nemocnici nakonec byl 48 dní.

Podle pozdějších vyjádření lékařů bylo ale zázrakem, že Zemanovi léčba zabrala. Loni v říjnu server Seznam Zprávy odtajnil lékařskou zprávu, která konstatova­la, že při příjezdu do nemocnice trpěl lehkou poruchou vědomí a těžkou poruchou výživy a hydratace. Zpráva potvrdila i jaterní cirhózu. Z nemocnice se tehdejší prezident vrátit do Lán, kde trávil většinu času do konce mandátu. Staraly se tam o něj nepřetržit­ě zdravotní sestry, které o něj pečují i po jeho odchodu z funkce v jeho lánském domě.

 ?? ?? Zdánlivě ve formě. Ještě na konci února se Miloš Zeman ve své pražské kanceláři sešel s premiéry Maďarska a Slovenska. S Viktorem Orbánem (na snímku uprostřed) a Robertem Ficem (vpravo) řešili Visegrádsk­ou
Zdánlivě ve formě. Ještě na konci února se Miloš Zeman ve své pražské kanceláři sešel s premiéry Maďarska a Slovenska. S Viktorem Orbánem (na snímku uprostřed) a Robertem Ficem (vpravo) řešili Visegrádsk­ou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia