Lidové noviny

Češi v Polsku už moc neušetří

Zatímco potraviny u nás zlevňují, v polských – pro Čechy tolik oblíbených – obchodech Od dubna navíc Tuskova vláda zvýší sazbu DPH.

- MIROSLAV PETR

Vidina levných nákupů v Polsku se Čechům rozplývá, nákupní turistika už není takovým šlágrem jako ještě v loňském roce. Z polských benzinek už úplně zmizely kolony tankujícíc­h Čechů, úspora stovek korun na nádrži je pryč, stejně tak hromadné „shopovací“zájezdy z českého vnitrozemí. Čechům se polské obchody vyplácejí méně a méně. Od dubna navíc vláda premiéra Donalda Tuska ukončí skoro dva roky trvající slevu DPH u základních potravin a polská cenová výhoda leckde zmizí úplně.

Položky jako maso, chléb, ryby, mléčné výrobky, zelenina, ovoce, tuky a oleje, vody i některé další nápoje více či méně zdražovaly v posledních měsících i přesto, že stát z nich nevybíral žádné DPH. Nyní, vlivem návratu daně k sazbě pět procent, podraží víc. Čísla inflace, kterou mají Poláci v případě potravin a nealko nápojů nad průměrem EU, ukazují, že u našich severních sousedů i bez zvýšení sazby DPH postupně zdražuje většina potravin. U některých komodit jsou ale zatím polské obchody nadále levnější.

„Nejčastěji jezdíme do 15 kilometrů vzdálených Głubczyc, například pro levnější sýry a další mléčné výrobky, rybí produkty, rýži, maso. Někdy se vyplatí i drogerie. Ale jak to bude po zvýšení DPH, těžko říci. Je možné, že se to už vůbec nevyplatí, zvlášť když je stále míň výhodný i kurz koruny,“popisuje svou zkušenost Hana Paličková z Krnova. Nakupovat v Polsku se už podle ní vyplatí, a to ještě jen v některých případech, pouze lidem v blízkosti hranice. „Zájezdy z Vysočiny jsou pryč,“říká paní Paličková.

Právě vytrvalé oslabování koruny vůči zlotému je dalším z důvodů přibližová­ní cen dosud levnějších potravin v Polsku a dražších u nás. Litr mléka v přepočtu za 20 korun mimo akční slevu v polské Biedronce se příliš neliší od cen v Česku. Češi už dnes příliš neušetří ani na pivu a dalších druzích potravin.

„Plzeň“se v Polsku nevyplatí

Zatímco nákup některého z domácích piv se může v Polsku Čechům ještě částečně vyplatit – půllitrová lahev vychází v akčních slevách nejčastěji kolem 2,5 až 3,5 zlotých (zhruba 15 až 20 korun), česká prémiová značka Pilsner Urquell je v Polsku (na rozdíl od Německa) hodně drahá. I když porovnáme na obou stranách ceny v akcích. Například v Česku v Bille přepravka s 20 lahvemi nedávno stála akčních 518 korun (25,9 za lahev), polský Prim Market nabízí v akci lahev Pilsner Urquell za 6,99 zlotých, tedy kolem 41 korun.

U nás výhodnější cenový trend, případně i postupné vyrovnáván­í cen, potvrzují i data Eurostatu o potravinov­é inflaci v EU, tedy také u nás a v Polsku. Zatímco v Česku v posledních měsících potraviny zlevňují, za severní hranicí naopak zdražují. Podle harmonizov­aného (jednotného spotřebníh­o koše pro všechny členské země) indexu spotřebite­lských cen, konkrétně u potravin a nealko nápojů, vykázalo Česko jako jediná země EU v lednu pokles (konkrétně v průměru o čtyři procenta meziročně), zatímco Polsko mělo z celé sedmadvací­tky šestý největší nárůst – o 6,2 procenta.

„Zároveň oslabuje koruna vůči zlotému. Když si lidé mění peníze, dostávají v bankách často kurz až jedna ku šesti, což nákupy Čechů prodražuje. A také musíme počítat s tím, že ceny potravin budou v Polsku dál narůstat v souvislost­i s dubnovým návratem jejich původních sazeb DPH,“reaguje hlavní ekonom společnost­i BH Securities Štěpán Křeček.

Cigarety dál s velkou slevou

Připomíná i další komodity, které jsou zatím pro Čechy v Polsku cenově výhodnější, například některé položky z nabídky hobby marketů, nábytek, část drogerie, například prací prášky. „Co pořád dál láká Čechy, jsou cigarety, kde současný rozdíl kolem 30 až 40 korun z jediné krabičky možná ještě víc naroste. U potravin ale výhoda postupně mizí,“dodává Křeček, který se dlouhodobě zabývá i trhem tabákových výrobků.

Většímu nákupnímu apetitu Čechů v tuzemských obchodech nasvědčují i čísla o vývoji tržeb v maloobchod­u. Konkrétně v lednu přímo v kategorii potravin vzrostly tržby tuzemských obchodníků o 0,4 procenta, což je spíš symbolický nárůst, ale předchozíc­h dvacet měsíců tyto potravinov­é tržby klesaly. „Poptávku po potravinác­h zesílilo jejich lednové zlevnění, dané poklesem DPH z patnácti na dvanáct procent a také společensk­ým a mediálním tlakem na obchodní řetězce, které do svých cen alespoň zčásti promítly historicky mimořádné zlevňování zemědělců,“nabízí vysvětlení ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Poláci z vývoje svých cen potravin příliš nadšeni nejsou. A místní ekonomové a potravinář­i se snaží odhadnout, jak se vyšší DPH v cenách pro spotřebite­le projeví. „DPH je cenotvorná daň, to znamená, že o tuto částku se zvýší ceny v obchodech. DPH platí spotřebite­l, takže se dočkáme pětiprocen­tního nárůstu cen potravin,“vyjádřil se v polských médiích například Andrzej Gantner, generální ředitel Polské federace výrobců potravin.

cena roste.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia