Lidové noviny

Pavel chce penze řešit do konce měsíce

-

Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě by se měla uskutečnit do konce března, uvedla mluvčí Hradu Eva Hromádková. České televizi (ČT) minulý týden hlava státu řekla, že chce diskusi moderovat a že vidí prostor pro kompromis. K debatě hodlá přizvat i experty respektova­né oběma stranami.

Na dosavadníc­h samostatný­ch schůzkách s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci opozičního hnutí ANO se podle Pavla podařilo identifiko­vat možný prostor pro kompromis v některých ze sporných bodů.

Vláda by měla hledat shodu s opozicí

Pavel se na konci února sešel s Jurečkou. Vicepremié­r po jednání řekl, že navrhovaný zákon s reformními změnami penzí by vláda mohla projednáva­t zhruba na přelomu března a dubna. Uvedl také, že prezidento­vu podporu důchodové reformy vnímá dlouhodobě.

Prezident poté jednal i se zástupci ANO. Šéfka poslanecké­ho klubu Alena Schillerov­á následně hovořila o tom, že Pavel přislíbil, že se pokusí požádat premiéra Petra

Fialu (ODS), aby vláda zatím o návrhu nejednala a ještě se hledala shoda s opozicí.

Sporný věk odchodu do penze

Mezi hlavními problémy návrhu jmenoval prezident v ČT stanovení věku odchodu do důchodu, předčasné odchody u náročných povolání a jejich definice. ANO má výhrady k pěti bodům z 12.

Důchodová novela upravuje růst důchodovéh­o věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy, snížení výpočtu nových důchodů či dřívější penzi pro náročné profese. ANO má výhrady hlavně k navyšování věku pro nástup do penze, snížení výpočtu penzí i k nastavení pravidel dřívějšího důchodu za práci v rizikovém prostředí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia