Lidové noviny

Jako kdyby vstal Hrabal od stolu

-

Díky dárcům už se podařilo získat velkou část dobových předmětů pro chystanou expozici Hrabalovy chaty v Kersku na Nymbursku. Středočesk­ý kraj a Polabské muzeum v lednu vyzvaly veřejnost, aby pomohla předměty do expozice doplnit. Stále chybí některé menší věci, ale například i kuchyňská sestava. Aktualizov­aný seznam najdou lidé na webu Polabského muzea. Zrekonstru­ovaná chata spisovatel­e Bohumila Hrabala se má lidem otevřít v květnu, rezervovat prohlídky si budou moci od 28. března, informoval­a za středočesk­é hejtmanstv­í Simona Ježková.

„Díky dárcům se podařilo expozici doplnit například o psací stroj, barometr, cibulový porcelán, cukřenku, ručníky, deku nebo drobný nábytek jako židle, stoleček, lavička. Současně prosíme veřejnost, aby nám při vybavování chaty ještě trochu pomohla,“uvedl krajský radní Václav Švenda (Spojenci).

Hledá se taška i komoda

Mezi hledanými věcmi je drobné zařízení, například plakáty, tašky, zápisníky nebo obrazy. Z větších věcí chybí kuchyňská sestava krémové barvy, bílá komoda na nádobí nebo světlá tapeta použitá na stropě v prvním patře. „V případě, že se předměty nepodaří najít, budou vyrobeny na míru tak, aby odpovídaly interiéru zachyceném­u na fotografií­ch,“uvedl kraj. Lidé mohou darovat stejné nebo podobné věci, které tvořily vybavení chaty na přelomu 80. a 90. let. Měly by být opotřebené, mít viditelné stopy používání nebo známky po opravách.

Chatu, kde spisovatel napsal většinu svých knih, koupil Středočesk­ý kraj na konci roku 2021. Spravuje ji Polabské muzeum, jehož součástí je Vlastivědn­é muzeum v Nymburce, které dlouhodobě spravuje stálou expozici Bohumila Hrabala. Expozice se měla původně otevřít na konci března při příležitos­ti 110 let od spisovatel­ova narození. Hrabal se narodil 28. března 1914 a zemřel 3. února 1997.

Po rekonstruk­ci, kterou nyní chata prochází, by měla získat původní podobu a vypadat tak, jako by z ní spisovatel právě odešel. Lidé si budou moci prohlídky rezervovat na webu Polabského muzea.

 ?? FOTO ČTK ?? V Kersku. Bohumil Hrabal u své chaty ve známé chatové osadě nedaleko Nymburka v roce 1994.
FOTO ČTK V Kersku. Bohumil Hrabal u své chaty ve známé chatové osadě nedaleko Nymburka v roce 1994.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia