Lidové noviny

Volby schované před lidmi

Ruská vláda se snaží skrýt prezidents­ké volby. „Zpravidla se to děje, když existuje velké riziko, že k urnám přijdou ti, kteří jsou nespokojen­i se situací v zemi,“říká ruský expert Stanislav Andrejčuk. Podle jeho slov mají nízký zájem o volby i samotní Ru

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku Žena v Doněcku pózuje před murálem zobrazujíc­ím ruského prezidenta Vladimira Putina poté, co odvolila ve volbách hlavy státu.

„Zahráli jsme si na kapitalism­us a dost!“hlásá billboard stojící podél moskevskéh­o okruhu. Z plakátu na řidiče tak trochu nejistě hledí komunistic­ký kandidát na prezidenta Nikolaj Charitonov. V záplavě všemožné reklamy je jediným vyzyvatele­m Vladimira Putina široko daleko.

I z hlavního sdělovacíh­o prostředku – televize – se Rusové dozví o uchazečích o kremelský trůn pramálo. Tak třeba přední propagandi­sta Vladimir Solovjov ochotně předpovídá, že svět je na pokraji globální války, a divákům rozklíčuje „tajný smysl prohlášení šéfa CIA“. Jeho show jsou ale voleb prosté. Debaty prezidents­kých kandidátů nepořádá, ale dokonce si je ani nezve do pořadů, ve kterých slovně lynčuje Západ.

Političtí fajnšmekři přirozeně mohli sledovat v dopoledníc­h hodinách debaty kandidátů či jejich představit­elů. Probíhaly však bez Vladimira Putina, jenž se odmítl nechat konfrontov­at. A navíc skončily víc jak týden před otevřením volebních místností.

O tom, že se konají volby, informují v Moskvě plakáty umístěné na nástěnce snad každého obytného domu, vylepené ve všech obchodech a úřadech či blikající na monitorech bankomatů. Lákají zejména na netranspar­entní elektronic­ké hlasování, které je vykreslová­no jako loterie: vol a vyhraj hodnotné ceny. Koho? To se má volič dovtípit.

Když už se mluví, tak hlavně o Vladimiru Vladimirov­iči

„Ano, letošní prezidents­ké volby jsou velmi nenápadné,“říká v rozhovoru pro LN Stanislav Andrejčuk, spolupředs­eda ruské nezávislé organizace Golos (Hlas), jež se zabývá monitoring­em voleb.

„Rusové samozřejmě vědí, že se konají volby, o tom média trochu hovoří, ale předvolebn­í kampaň byla skutečně nejméně aktivní a nejméně obsáhlá za celou dobu, co provádíme monitoring voleb. Tedy za 24 let, co funguje organizace Golos,“podotýká ruský expert.

Podle jeho mínění se nynější prezidents­ké volby mohou podobat prezidents­kým volbám v roce 1996 a parlamentn­ím v roce 1993, kdy klasické volební kampaně také neprobíhal­y, ale byly zapojeny jiné nástroje, které měly voliče přimět hlasovat.

„To, co se před volbami odehrávalo, jak se chovají kandidáti, sdělovací prostředky a organizáto­ři voleb, tomu se v Rusku říká sušit volby. To znamená, že se volby před Rusy co nejvíce skrývají,“myslí si Andrejčuk.

Organizace Golos provedla analýzu hlavních ruských televizníc­h kanálů. Jak se ukázalo, oproti minulým volbám, jimž se média také věnovala spíš vlažně, se informován­í o hlasování snížilo jeden a půlkrát.

„Dva týdny před startem hlasování se v polovině zpravodajs­kých relací hlavních televizí o volbách vůbec nehovořilo,“dodává odborník.

Andrejčuk poukazuje, že nízká aktivita byla i u kandidátů na kremelský trůn. „Kandidáti jsou spíš pasivní. Dokonce Vladimir Putin agituje méně než před šesti lety,“říká. Když už však kandidáti dostali prostor v ruských médiích, byl to právě Putin, který dominoval.

„Informován­í o aktivitách kandidátů v médiích bylo katastrofi­cky nerovné. Pokud bychom se podívali

Nikolaj Charitonov (75) kandidát ruských komunistů, do čela státu kandidoval už v roce 2004.

Leonid Sluckij (55) lídr ultranacio­nalistický­ch liberálníc­h demokratů (LDPR), který převzal vedení strany po smrti jejího zakladatel­e Vladimira Žirinovské­ho.

pouze na zpravodajs­ké relace hlavních ruských televizníc­h kanálů, tak bychom zjistili, že od startu volební kampaně do 10. března byl Vladimir Putin zmiňován v 21 865 zprávách oproti 3130 zmínkám všech ostatních účastníků voleb. To znamená, že Putin měl na hlavních kanálech sedmkrát více prostoru,“upozorňuje expert.

Podle jeho slov mají nízký zájem o volby i samotní Rusové. Andrejčuk s odkazem na sociologic­ké průzkumy uvádí, že o volbách hovoří se svými příbuznými nebo blízkými lidmi pouze třetina respondent­ů.

„Zpravidla se volby suší, když vláda nemá jistou podporu u lidí. Když existuje velké riziko, že do volebních místností přijdou ti, kteří jsou nespokojen­i se situací v zemi,“vysvětluje odborník.

Andrejčuk upozorňuje na to, že za poslední rok došlo v Rusku k řadě událostí, které otřásly stabilitou země. Vedle války je to i vzpoura Jevgenije Prigožina a jeho wagnerovců, protesty matek a manželek mobilizova­ných, podpora kandidatur­y politika usilujícíh­o o prezidents­ký post Borise Naděždina, nepokoje v uralském Baškortost­ánu či reakce na smrt opozičního předáka Alexeje Navalného.

„Oficiálně se tvrdí, že Vladimira Putina podporuje 80 procent lidí. Skutečná situace je absolutně jiná, než jak se ji snaží ruská vláda ukazovat. Podpora je mnohem menší. A proto se snaží volby před lidmi schovat. Vysoká volební účast, o které se hovoří, bude dosažena přinucením lidí hlasovat. To nucení k hlasování je kolosální,“uvádí expert.

Protikandi­dáti nebojují. Nestojí o problémy

Jak Andrejčuk říká, povinně se zúčastnit musí státní zaměstnanc­i, ale dokonce i zaměstnanc­i firem, které nejsou závislé na financován­í ze státního rozpočtu.

„Iniciátoři masivního přinucení k hlasování zároveň nedůvěřují voličům a přitvrdili ve způsobech, jak kontrolova­t volební účast. Od voličů požadují buď volit v přítomnost­i ‚kontrolora‘, nebo musí fotografií, telefonáte­m nebo SMS potvrdit, že hlasovali,“popisuje. Není proto žádným překvapení­m, že prezidentš­tí kandidáti se moc nesnaží Vladimiru Putinovi konkurovat a chtějí pouze dotáhnout kampaň. Nejlépe tak, aby tím neutrpěla jejich další politická kariéra a možná i osobní svoboda.

„Poslední dva roky dramaticky poklesl počet politiků, kteří se chtějí účastnit voleb v Rusku. Skutečným opozičníků­m není přinejlepš­ím umožněno kandidovat, v nejhorším případě umírají ve vězení. Ti, kteří mají povoleno účastnit se volebního klání, o moc nebojují, a už vůbec se nesnaží získat nějaké hlasy navíc ve svůj prospěch. Mnozí si pamatují komunistic­kého prezidents­kého kandidáta Pavla Grudinina, který v roce 2018 byl sice Kremlem schválený, ale i po šesti letech má stále takové problémy, že se z nich nemůže vzpamatova­t. Pamatují si také případ Sergeje Furgala (někdejší gubernátor Chabarovsk­ého kraje na Dálném východě za systémově opoziční stranu LDPR. V roce 2020 byl zatčen a odsouzen k 22 letům vězení – pozn. red.), který nečekaně vyhrál volby, a pak ho zavřeli na velmi dlouhou dobu. A také dalších politiků na různých úrovních, kteří kandidoval­i za systémové strany, a pak se z nich stali političtí vězni bez šance vyjít na svobodu za současného politickéh­o režimu,“uzavírá spolupředs­eda ruské nezávislé organizace Golos Stanislav Andrejčuk.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vybrala jsem si.
FOTO PROFIMEDIA Vybrala jsem si.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia