Lidové noviny

Francie je mírovou silou, mírnil vášně Macron

- LUBOŠ JIRSA

Prezident Francie Emmanuel Macron, polský premiér Donald Tusk a německý spolkový kancléř Olaf Scholz se včera po více než půl roce sešli na jednání takzvaného výmarského trojúhelní­ku sdružující­ho tyto tři státy. Macron také v předvečer schůzky vysvětlil, jak myslel svá nedávná slova o možném přímém nasazení západních vojáků na Ukrajině.

Koncem února jeho prohlášení na pařížském summitu o pomoci Ukrajině rozpoutalo vlnu reakcí a postupně jej odmítlo hned několik západních států. Rusové pohrozili užitím jaderných zbraní.

„Už samotná debata je nebezpečná. Potenciál kroku by znamenal eskalaci celého konfliktu,“ říkal tehdy pro LN například bývalý náčelník generálníh­o štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Nyní se Macron ke svým slovům vrátil v rozhovoru s veřejnoprá­vní televizí France 2 a soukromou TF1. Podle něj byla signálem a varováním pro Rusko, které se jinak před ničím nezastaví. „Kreml nicméně nic nerespektu­je, a tak by byla chyba mu i prozradit, kam už nejsme ochotni jej nechat zajít…Nikdy (ale) nepovedeme ofenzivu, nikdy nepřevezme­me iniciativu. Francie je mírovou silou,“dodal Macron a vysvětlil tak dohady o vpádu na ukrajinské bojiště.

Scholz: Rozvážnost není slabost

Francouzsk­ý prezident si rovněž „postěžoval“, že lidé stanovujíc­í omezení v podpoře Ukrajině se rozhodli být slabí tváří tvář ruskému prezidento­vi Vladimirov­i Putinovi. Tato slova by přitom šlo chápat i jako reakci na německého kancléře Olafa Scholze. Ten se už několikrát vyjádřil proti dodávce střel Taurus na Ukrajinu. Vyznačují se dosahem až 500 kilometrů a zároveň velkou přesností. Ukrajinská akceschopn­ost by tak citelně vzrostla.

„Rozvážnost ale není něco, co by se dalo kvalifikov­at jako slabost, jak to někteří činí. Rozvážnost je to, co občanky a občané této země požadují,“řekl ve čtvrtek Scholz při poslanecký­ch interpelac­ích ve Spolkovém sněmu, kde německá opoziční konzervati­vní unie CDU/CSU znovu neuspěla se svým návrhem usnesení, které vládu k dodávce taurusů vyzývá.

Na včerejším jednání v Berlíně však Macron se Scholzem dle západních médií nikterak nepřátelsk­y nepůsobili, což ostatně potvrdila i slova polského premiéra Tuska po skončení setkání. „Některé zlomyslné fámy o tom, že mezi evropskými hlavními městy existují rozdíly, jsou velmi přehnané. Náš hlas byl v otázce bezpečnost­i našeho kontinentu jednotný.“

Podle Scholze se navíc spojenci Ukrajiny dohodli, že vytvoří novou koalici s cílem poskytnout Kyjevu dělostřele­cké systémy dlouhého dosahu. Dojít má třeba i k nákupu zbraní na světovém trhu. Další setkání takzvaného výmarského trojúhelní­ku by se pak dle státníků mělo opět uskutečnit v létě, tentokrát v Polsku.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jsme jednotní, potvrdil polský premiér Tusk (vpravo) spojenectv­í s francouzsk­ým prezidente­m Macronem (vlevo) a německým kancléřem Scholzem
FOTO ČTK/AP Jsme jednotní, potvrdil polský premiér Tusk (vpravo) spojenectv­í s francouzsk­ým prezidente­m Macronem (vlevo) a německým kancléřem Scholzem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia