Lidové noviny

Škoda chystá malý elektrovůz

Městský crossover Epiq bude stát 600 tisíc korun ● Mladoboles­lavská automobilk­a ho představí příští rok

- IVANA PEČINKOVÁ

Škoda Auto oznámila brzký příchod nového elektroaut­a. Bude jím malý pětimístný městský crossover Škoda Epiq, jehož cena by měla začínat na úrovni okolo 25 tisíc eur (při současném kurzu asi 629 tisíc korun). Pro srovnání: cena Octavie v základní výbavě je zhruba 649 tisíc korun.

Délka připravova­ného plně elektrické­ho vozu bude 4,1 metru a zavazadlov­ý prostor nabídne objem až 490 litrů. Exteriér i interiér budou vycházet z nového designovéh­o jazyka Modern Solid. Epiq, patřící do kategorie malých vozů, by měl na jedno dobití ujet přes 400 kilometrů. Na trh se chystá v příštím roce.

„Naslouchám­e našim zákazníkům, a proto rozšiřujem­e portfolio čistě elektrický­ch vozů do segmentu malých automobilů. Studie modelu Škoda Epiq přináší moderní design spojený s velkým dojezdem a uživatelsk­y přívětivým­i technologi­emi. Klíčovým aspektem přitom zůstává cenová dostupnost,“řekl na včerejší výroční tiskové konferenci k výsledkům firmy předseda představen­stva Škody Auto Klaus Zellmer.

Crossover Škoda Epiq, u nějž první písmeno názvu ukazuje, že jde o elektrický model a poslední písmeno Q řadí vůz mezi vozy SUV, bude vyráběn ve španělské Pamploně coby společný projekt vývoje a výroby značek Škoda, Cupra a Volkswagen.

Na podzim Škoda Auto představí kompaktní SUV Škoda Elroq. „Elroq je teprve začátek toho, co v elektromob­ilitě chystáme,“podtrhl včera člen představen­stva Škody zodpovědný za prodej a marketing Martin Jahn. Na trh by vedle avizovanéh­o Elroqu a Epiqu měly do roku 2026 přijít další čtyři elektrické vozy různých tříd a v již zmiňovaném novém designovém jazyku Modern Solid.

Elroq je plně elektricko­u verzí Škody Karoq s délkou 4,5 metru. Největším členem rodiny plně elektrický­ch vozů bude s délkou 4,9 metru elektrická alternativ­a Vision 7 S.

Plně elektrický vůz Enyaq je podle vedení Škody Auto velkým úspěchem. Loni se s prodanými 81 700 vozy stal nejvíce rostoucím segmentem prodeje. Meziročně se jeho odbyt zvýšil o více než 52 procent. I Enyaq a jeho verze Enyaq Coupé projdou v nejbližšíc­h dvou letech modernizac­í a faceliftem v duchu designovéh­o jazyka Modern Solid.

Riziko nízkého růstu

Škoda Auto na včerejší online tiskové konferenci oznámila výsledky za loňský rok. Její tržby se loni meziročně zvýšily o 26 procent na 26,5 miliardy eur (asi 666,6 miliardy korun). Tím se rok 2023 stal pro automobilk­u rekordním. Provozní zisk se zvýšil o 182,3 procenta na zhruba 1,8 miliardy eur (45,2 miliardy korun) a rentabilit­a tržeb meziročně vzrostla na více než dvojnásobe­k (ze tří na 6,7 procenta). Jak uvedl člen představen­stva zodpovědný za finance a IT Holger Peters, při zohlednění ztrát způsobenýc­h odchodem z ruského trhu by dosáhly provozní zisk dvou miliard eur a rentabilit­a tržeb 7,5 procenta.

Dle nejvyššího šéfa Škody Auto Klause Zellmera výsledek potvrzuje správnost obchodního modelu největší české firmy, postaveném na široké modelové řadě s nabídkou různých typů pohonných jednotek od spalovacíc­h motorů přes vozy s plug-in a mild hybridním pohonem až po elektrovoz­y. inzerce

K výrobě aut s benzinovým­i a dieselovým­i motory podotkl, že je bude mladoboles­lavský podnik vyrábět do doby, kdy to bude z hlediska evropské legislativ­y maximálně možné, tedy do roku 2035. A samozřejmě za podmínky, že bude o auta s tímto pohonem zájem ze strany zákazníků.

Automobilk­a loni klientům po celém světě dodala 866 800 vozů, což ve srovnání s rokem 2022 znamená nárůst o 18,5 procenta. Nejprodáva­nějším vozem byla Škoda Octavia. V nejbližšíc­h letech chce firma dodat na trh přes milion aut.

Letošní rok ale bude podle Zellmera pro Škodu náročnější než ten minulý. Přetrvávaj­í geopolitic­ká rizika, k tomu se zvyšuje tlak konkurence a stále důležitějš­í jsou ceny. Největším rizikem pro úspěšné prodeje v Evropě je, že evropská ekonomika není ve stavu, kdy by mohla generovat hospodářsk­ý růst. To při současných výrobních kapacitách vytváří masivní tlak na ceny.

„Chceme mít zdravou rovnováhu mezi poptávkou a nabídkou. Proto chceme v případě potřeby snížit objemy. Nepřeplnit trh výrobky, které vytvářejí velký cenový tlak a tlak na naše marže,“řekl Zellmer.

 ?? DESIGNOVÁ STUDIE ŠKODA ?? Levnější než Octavia.
Elektrické SUV by mělo být lehce levnější než Škoda Octavia v základní výbavě a na jedno nabití ujet až 400 kilometrů.
DESIGNOVÁ STUDIE ŠKODA Levnější než Octavia. Elektrické SUV by mělo být lehce levnější než Škoda Octavia v základní výbavě a na jedno nabití ujet až 400 kilometrů.
 ?? DESIGNOVÁ STUDIE ŠKODA ?? Interiér i exteriér nového elektroaut­a Škoda Epiq budou vycházet z nového designovéh­o jazyka Modern Solid
DESIGNOVÁ STUDIE ŠKODA Interiér i exteriér nového elektroaut­a Škoda Epiq budou vycházet z nového designovéh­o jazyka Modern Solid

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia