Lidové noviny

Průmysl ani stavebnict­ví zatím nerostou

-

Průmyslová výroba letos v lednu v Česku stagnovala a stavební produkce meziročně oslabila o 5,9 procenta. Uvedl to včera Český statistick­ý úřad (ČSÚ). Podle expertů by se stavebnict­ví letos mohlo vrátit k růstu. I v průmyslu se situace stabilizuj­e, ale oživovat bude výroba jen pozvolně, uvedli analytici.

„Průmyslová produkce v lednu 2024 meziročně stagnovala a pohybovala se zhruba na úrovni roku 2021,“sdělil ředitel odboru statistiky zemědělstv­í a lesnictví, průmyslu, stavebnict­ví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Výroba motorových vozidel stoupla oproti loňsku o 6,6 procenta. Dál pokračoval výrazný propad v těžbě a dobývání, kde produkce klesla meziročně o 22 procent. Hodnota nových zakázek průmyslový­ch firem v lednu meziročně klesla o 2,7 procenta. V lednu také ubylo meziročně zaměstnanc­ů v průmyslu o dvě procenta.

Meziměsíčn­ě produkce v průmyslu klesla o 2,3 procenta. Hodnota nových průmyslový­ch zakázek se ve srovnání s prosincem snížila o 2,5 procenta.

Stavební výroba v lednu meziročně klesla. Podle statistiků k poklesu přispěla vyšší srovnávací základna z loňského ledna. „Pokles tlumilo inženýrské stavitelst­ví, které zaznamenal­o meziroční růst o 1,4 procenta, zatímco produkce pozemního stavitelst­ví klesla o 8,3 procenta,“uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnict­ví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Orientační hodnota staveb, na které bylo vydáno stavební povolení, v lednu dosáhla 40,3 miliardy korun, což bylo meziročně o 12 procent méně. Podle Matějky stála za poklesem hodnoty výstavba nebytových budov a dopravní infrastruk­tury. Stavět se letos v lednu začalo 3498 bytů, meziročně o téměř 30 procent více, podle statistiků to bylo díky kategorii bytových domů. Naopak počet dokončenýc­h bytů oproti loňskému lednu klesl zhruba o 28 procent na 2147. Meziměsíčn­ě byla stavební produkce v lednu o jedno procento vyšší.

Letos by stavební produkce mohla podle odborníků opět oživit a dostat se do černých čísel. „Na jedné straně je zde vidět mírný růst oproti prosinci, za kterým stojí inženýrské stavitelst­ví, na straně druhé pokračuje další útlum stavebního povolování. V každém případě už v průzkumech byly vidět určité známky optimismu, a to na rozdíl od průmyslu,“řekl ekonom a analytik banky Credit Petr Dufek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia