Lidové noviny

EU chce zrušit některé „zelené“normy pro farmáře

-

Evropská komise vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, jež na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Jedním z nich je třeba vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitos­ti. Plnění těchto požadavků bude nyní dobrovolné. Unijní exekutiva rovněž uvedla, že posuzuje, zda by bylo možné omezit dovoz ruských zemědělský­ch produktů do EU. Komise reaguje na protesty zemědělců, kteří si stěžují na nedostateč­né výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i podmínky při hospodařen­í na půdě.

„Tyto návrhy mají za cíl snížit zátěž souvisejíc­í s kontrolami pro zemědělce v EU a poskytnout jim větší flexibilit­u při plnění určitých environmen­tálních podmínek,“ uvedla Komise ve svém prohlášení. O návrhu bude jednat s ministry zemědělstv­í členských zemí koncem měsíce. Podpora zemědělců je ale i jedním z hlavních témat nadcházejí­cího summitu EU, jenž se uskuteční v Bruselu příští týden ve čtvrtek a v pátek.

Společná zemědělská politika zahrnuje soubor „dobrých zemědělský­ch a ekologický­ch podmínek“neboli takzvaných GAEC, které musí zemědělci splnit, aby získali dotace. Nyní komise navrhla některé z nich upravit. Například GAEC 8 požaduje, aby zemědělci vyčlenili alespoň čtyři procenta své zemědělské půdy stranou pro biologicko­u rozmanitos­t. „Zemědělci z EU budou muset na své půdě udržovat stávající krajinné prvky, ale již nebudou povinni věnovat minimální část své orné půdy neprodukti­vním oblastem, tedy například nechat půdu ladem,“říká prohlášení Evropské komise.

„Mohou se ale, na dobrovolné bázi, rozhodnout ponechat část své orné půdy neprodukti­vní – nebo založit nové krajinné prvky (jako jsou živé ploty nebo stromy) – a získat tak další finanční podporu prostředni­ctvím ekologické­ho režimu, který budou nabízet všechny členské státy ve strategick­ých plánech společné zemědělské politiky,“dodává text.

Komise rovněž navrhuje osvobození zemědělců s méně než deseti hektary půdy, tedy dvou třetin všech příjemců podpory v rámci společné zemědělské politiky, od kontrol a sankcí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia