Lidové noviny

Von der Leyenová 2.0

Obhájí-li šéfka Evropské komise svůj post, vydá se opačným směrem než před pěti lety

- JAN MACHÁČEK

Podle komentáře Wolfganga Münchaua na serveru Eurointell­igence.com půjde ve volbách do Evropského parlamentu o hodně. O velkou část legislativ­y a regulací, které se týkají směřování k nulovým emisím a Green Dealu. O intruzivní a nepříjemné byznysové regulace i o zahraniční politiku, která vychází především ze společných hodnot. Průzkumy ukazují, že politický střed, který tuto politiku podporoval, je stále tenčí a tenčí.

Ursula von der Leyenová tuto většinu vysloveně ztělesňova­la. Narozená v Bruselu, Němka národností, navržená Francií – perfektní kandidátka na post předsedkyn­ě Evropské komise v roce 2019.

Nyní usiluje o druhý termín. To, zda uspěje nebo ne, bude záležet na tom, zda bude držet pohromadě centristic­ká koalice, která ji zvolila právě před pěti lety.

Nyní jsme svědky toho, jak v Evropě narůstá odpor k politikám, které právě von der Leyenová reprezentu­je. Součástí odporu je nová pravice, ale k vůbec největší proměně dochází uvnitř politickéh­o uskupení, které reprezentu­je sama von der Leyenová. Uvnitř politické frakce EPP, tedy Evropské lidové strany, kde je německá CDU/CSU hlavním a největším členem a pilířem.

Nové zákony, nová byrokracie

Vlna odporu následuje po hektických fázích historie EU. Nejprve v roce 2020 udeřil covid a von der Leyenová pomohla prosadit na úrovni EU fond oživení, který měl jednotlivý­m zemím pomoci vyrovnat se s hospodářsk­ými důsledky pandemie. V zápětí byl schválen Green Deal, obrovský balík legislativ­y, který se týká všeho možného od obnoviteln­ých zdrojů, zacházení s půdou a lesy, efektivníh­o nakládání s energiemi, emisních standardů pro auta osobní i nákladní, zdanění energií apod. Patří sem i zpřísnění standardů a regulací ohledně nakládání s pesticidy, kvality ovzduší, znečištění vody a zacházení s odpadní vodou.

Proti těmto politikám všude po Evropě revoltují farmáři, protože to ovlivňuje jejich živobytí. Průmyslníc­i také nejsou zrovna nadšení. Součástí Green Dealu je zelená průmyslová politika a směřování k nulovým emisím uhlíku (net zero). Býval to přitom průmysl, kdo silně podporoval EU. Ale s novými zákony přišla i nová byrokracie. Všechny investice financovan­é z EU musí mít zelený komponent ve výši 30 procent. EU bude posuzovat uhlíkovou stopu dováženého zboží a průmyslový­ch výrobků. Evropská legislativ­a v posledních letech dramaticky narůstá, pro obchodní korporace nastává de facto změna režimu.

Vyhovět všem těmto regulacím je pro korporace prakticky nemožné bez speciálníc­h právnickýc­h týmů. Bude to jenom horší. Diskutuje se o zákonu o zásobovací­ch řetězcích, který zakáže obchodovat s těmi, kdo nedodržují lidská práva, a to i s dodavateli jejich dodavatelů.

Jenže nejaktivně­jší část zelené agendy v červnu skončí, a část se dokonce začne rušit. Lze si představit, že EU odloží i cíl zákazu spalovacíc­h motorů v roce 2035. Jde o katastrofu průmyslové politiky – všichni evropští výrobci elektrický­ch aut mají problémy s prodeji.

Stačí se podívat, co se děje se zelenou politikou v Německu, Koalice SPD–Zelení–FDP začala v roce 2021 v Berlíně s nadšením, ale už je beznadějně rozdělená. Poté, co byl schválen celý řetězec nepopulárn­ích zákonů, je odpor k zelené politice v Německu v plné síle. Krajně pravicová AfD a nová strana vedená Sahrou Wagenknech­tovou, charismati­ckou političkou na levici, identifiku­jí vše zelené jako zlo.

Stranu Zelených považují za reprezenta­nta rozmazlený­ch městských elit, které vnucují své hodnoty komunitám mimo větší města. Trochu to připomíná dobu před brexitem v Británii. S tím, jak je EU spojována se stranickým­i politikami na levém středu, opozice se rodí na pravici. Hroucení protipožár­ních zdí

Bylo to náhlé zrušení dotace na dieselové motory zemědělský­ch vozidel, co v Německu přivedlo farmáře do ulic. Organizova­ný protitlak proti všemu zelenému se děje po celé Evropě.

Velké středové koalice přestanou držet. Je to koneckonců zdravý vývoj, protože velké koalice logicky posilují okraje politickéh­o spektra.

Přirozená reakce centristů na vzestup krajní pravice je budování protipožár­ních stěn. To funguje ale jen do té doby, než to fungovat přestane. V momentě, kdy krajní pravice překoná určitý práh jako v Německu, protipožár­ní stěny začnou být bojem se základními zákony volební aritmetiky.

V Bruselu se protipožár­ní zdi začaly hroutit už před časem. Evropská lidová strana se už dávno otevřela spolupráci s Evropskými konzervati­vci a reformisty. Nejvlivněj­ší členka frakce Giorgia Meloniová, italská ministersk­á předsedkyn­ě a šéfka strany Bratři Itálie, už oznámila, že bude podporovat von der Leyenovou. Nelze tedy vyloučit, že díky tomu von der Leyenová získá většinu a obhájí svůj post. Obtížněji se ale rýsuje koalice, která jde od leva až k Meloniové.

Dosud není jasné, zda von der Leyenová získá podporu liberální frakce Renew Europe. Liberálové oslabují všude – ve Francii, v Nizozemsku i v Německu, kde FDP bojuje o přežití.

A tady se rýsuje ironie. Pokud von der Leyenová vyhraje druhý termín v čele EK, většinu času bude trávit rušením toho, co bylo schváleno během jejího prvního termínu.

Nyní jsme svědky toho, jak v Evropě narůstá odpor k politikám, které právě Ursula von der Leyenová reprezentu­je

 ?? ?? spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia