Lidové noviny

Scholz k dezolátům?

Válka štěpí Evropu hlouběji, než se mohlo zdát

- Zbyněk Petráček

Fandíte Německu, či Francii? Kancléři Scholzovi, či prezidentu Macronovi? Bývala to otázka řečnická. Někdo má raději německou výkonnost, jiný francouzsk­ou ležérnost, ale je zřejmé, že EU potřebuje obě složky. Když USA chystaly invazi do Iráku, Německo i Francie stály na straně zdrženlivo­sti. A měly pravdu. Ale vůči válce na Ukrajině stojí proti sobě. Macron hájí jestřáby, Scholz zdrženlivo­st. Teď definitivn­ě odmítl dodat střely Taurus. Je to snad největší rozkol „lokomotivy EU“. Co z toho plyne pro nás?

Česká vláda už „zvolila stranu“, strategick­é partnerstv­í s Paříží. Na západě EU je to drsnější. Třeba otevřený dopis mezinárodn­ích expertů na vojenství a východní Evropu Olafu Scholzovi (Die Welt mu dává titulek Pane kancléři, konejte svou povinnost!). Vyčítají Německu, že nedodává nezbytné zbraně, čímž riskuje porážku. Ta by dál povzbudila Moskvu a zvýšila možnost velké války v Evropě. Úhrnem. „Mírový kancléř“Scholz ztrácí ze zřetele potřebu vítězství a vyhýbá se krokům, jež by mohly Německo zatáhnout do války. Což je podle dopisu fikce. I proto, že „Putinovým deklarovan­ým cílem je ovládnutí Evropy“, takže už v té válce stejně jsme.

Bylo by dobré vědět, kdy a kde Putin deklaroval cíl ovládnout Evropu (odkaz schází). Ale zásadnější je atmosféra dopisu. Z ní i kroků Berlína je zřejmé, že kancléř má blíže k té straně názorové barikády, na níž stojí Orbán, Fico či Babiš, než ke straně Macronově, Fialově či Tuskově. U nás ta barikáda vyvolává emoce. Až takové, že politici jako Orbán, Fico či Babiš bývají nálepkován­i ve stylu populistů, dezolátů či ruských švábů. A tu se nabízejí otázky.

Proč tu nemá nálepku populisty, dezoláta či ruského švába i Scholz? Nebo. Rozejdou-li se názorově Fiala, Tusk, Orbán a Fico, mluví se o konci visegrádsk­é čtyřky. Proč se nemluví o konci EU, rozejdou-li se názorově Scholz a Macron? Jistěže nejde o přesné paralely. Leč ukazuje se, že názorové štěpení v Evropě je hlubšího rázu, než se zdálo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia