Lidové noviny

Obraz českého ideálního voliče

- MAREK HUDEMA komentátor LN

Před volbami často politici mluví o tom, že jsou volby důležité, že k nim mají lidé přijít a že účast v nich je základem demokracie. Stejné je to samozřejmě i s červnovými volbami do Evropského parlamentu, kde navíc ještě můžeme čekat řeči o tom, že jsou mimořádně důležité, protože v Evropě se rozhoduje o naší budoucnost­i. Že je třeba podpořit evropskou pomoc Ukrajině, ochranu přírody, nebo naopak že je třeba zabránit zákazu spalovacíc­h motorů či zelenému šílenství.

Jenže řeči se vedou, voda teče a skutek utek. Speciálně politici vládní koalice si naopak přejí, aby k volbám dorazilo co nejméně lidí. Nejvíc asi ti z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, kteří mají do europarlam­entu společnou kandidátu s nepříliš invenčím názvem Spolu. K eurovolbám totiž tradičně nechodí moc lidí a obvykle přijdou spíše ti z měst a s vyšším vzděláním. Tedy ti, kdo obvykle volí vládní strany. Nebo minimálně ti, kdo nevolí opoziční radikály z SPD či menší protievrop­ské strany. A příliš zvědaví nejsou obvykle na tohle hlasování ani voliči ANO.

Takže pokud voliči nedorazí, vládní strany a zejména Spolu z toho budou těžit. Nejenom že to oslabí jejich protivníky, ale navíc pokud se do europarlam­entu nedostanou různé pidistrany typu koalice okolo komunistů či Přísaha a Motoristé, přerozdělí si jejich propadlé hlasy větší strany včetně těch vládních.

Koalice Spolu je navíc vnitřně nesoudržná, její kandidáti zastávají na některé věci protikladn­é názory, takže pokud ve snaze nezvýšit účast ve volbách povedou nemastnou neslanou a nenápadnou předvolebn­í kampaň, bude to pro ně jen dobře. Aspoň se nikdo nebude ptát na to, co vlastně koalice chce prosadit. Zvlášť když to ani sama neví.

Zatím to vypadá pro vládu dobře. Voliči se k eurovolbám podle nedávného průzkumu veřejného mínění zrovna nepohrnou. Určitě se jich chce zúčastnit jen 35 procent. A ani ti všichni pořádně nevědí, na co Evropský parlament je.

Zmobilizov­at voliče, aby šli k urnám, se naopak snaží opoziční hnutí ANO. Tím, že tvrdí, že „Brusel“k nám vpustí hordy migrantů a zakáže lidem kde co v rámci „zeleného šílenství“. Co na tom, že šéf ANO Andrej Babiš více méně ty samé návrhy ohledně migrace, které teď kritizuje, sám navrhoval a že start „zeleného šílenství“, tedy rámec Green Dealu, sám schválil. Teď mají voliči uvěřit, že vlastně byl proti. Nebo spíše prostě mají volit ANO a příliš se neptat, co kdy dělalo nebo bude dělat.

Celé hnutí ANO se už v minulosti prezentova­lo jako pravicové, spíše levicové, liberální a teď je národoveck­é. A třeba do pražských voleb šlo kdysi bez volebního programu s tím, že ten se vymyslí později. Co bude příště? Uvidíme. O to se ale voliči nemají starat. Mají hlavně volit.

Těžko říci, která z těchto strategií je vůči občanům urážlivějš­í. Zda snaha, aby nevolili, nebo kontinuáln­í změny politiky volené strany. Každopádně dnes už s nostalgií vzpomínáme na období, kdy největším problémem byla „poslanecká turistika“, tedy změna dresů politickýc­h stran. Nebylo vlastně tehdy tak zle.

Povedou-li kandidáti Spolu nemastnou neslanou kampaň, bude to pro ně jen dobře. Aspoň se nikdo nebude ptát na to, co vlastně chtějí prosadit. Zvlášť když to ani sami neví.

Petra Kamberskéh­o dnes zastupuje Marek Hudema

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia