Lidové noviny

Vláda jsou bratři v bahně

Říká lidovecký senátor Jiří Čunek. Situace v pětikoalic­i není dobrá. Ztrácejí všichni, i když si to nepřiznáva­jí

-

LN Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě predikují lidovcům mezi dvěma a třemi procenty. Jaká je z toho nálada ve straně?

Velmi nenadšená. Nikdo z nás nechce být členem nevítěznéh­o týmu anebo dokonce outsiderem.

LN Čím si ten propad vysvětluje­te? Proč lidovci ztrácejí tolik voličů?

Za prvé je to ztráta identity. Naše omlazené vedení strany se nechalo ovlivnit či někteří asi i sami byli přesvědčen­i o tom, že musíme jít liberálním směrem, vydat se za voliči, kteří dříve nebyli vůbec naši, otevřít se jim. Jenomže to znamená, že jsme poztráceli některé konzervati­vní hodnoty, které doposud strana držela a pro něž ji také část voličů volila. Za druhé je tu ekonomická rovina. Vstoupili jsme do vlády, kde nebyla pětikoalic­e složena shodnou ideou, ale jen čistě proti Andreji Babišovi. Myslím, že když tuto vládu vede politolog, tak by měl vědět, že tohle není program. Je to pouze krátkodobá věc, na dlouhodobo­u spolupráci to nestačí. To ostatně už nyní vidíme, výsledek vlády je špatný. Nejenom pro lidovce, i ostatní ztrácejí. Zásadní chybou podle mě bylo, že nebyla znovu zavedena superhrubá mzda a že lidovci bez jejího zavedení vůbec do vlády šli.

LN Uškodilo reputaci lidovců i to, že sedí v čele ministerst­va práce a sociálních věcí, které je „hodně na očích“?

Určitě. Tento resort je sice fajn, ale vyžaduje velkou politickou sílu a odvahu. Například nedávat nic lidem, kteří mohou, ale nechtějí pracovat. Na to v této vládě ale zcela jistě odvaha není. Marian Jurečka se navíc zpočátku do funkce ministra pustil tak, že se mi zdálo, že je jak urvaný z řetězů, všechny negativní zprávy za ministra financí, za premiéra, a téměř za všechny rád sděloval všem ostatním. Tím pádem byl na prvních stránkách novin, jenže bohužel se záporným znaménkem. Uvědomil si to, ale pozdě.

LN Mělo by ještě smysl nyní z vlády odejít?

Určitě by mělo smysl mluvit o tom, co udělat, co se stalo tak dramatické­ho, že vláda celkově ztrácí a jak to může vyrovnat. Možná po sjezdu, který bude v říjnu, ta situace nastane.

LN Co přeskupení resortů, to by lidovcům nepomohlo? Podívejte se třeba na Piráty, jak i díky ministerst­vu zahraničí vyrostli, přitom tento resort po volbách nikdo z jiných stran moc nechtěl.

Nevím, proč ho nikdo nechtěl, vždyť resort ministerst­va zahraničí je paradoxně velmi jednoduchý. Nikomu tady nic nebere. Možná z pohledu jiných států je naše volba obsadit ho mladým nezkušeným člověkem úsměvná, ale to tady nikdo neřešil. Nicméně zpět k přeskupová­ní resortů: nevím, jestli by na to teď někdo z těch ostatních slyšel. Vůbec nechápu Mariana Jurečku, který tento resort vzal. Měl ho nechat paní Olze Richterové, ať si ho vezme, když stále mluvila o tom, že ho Piráti chtějí. Jurečka měl zůstat u zemědělstv­í.

LN Zmínil jste ztrátu lidovecké identity. Co konkrétně se vytrácí?

Selský rozum, který vždy lidová strana prosazoval­a. To znamená nekompliko­vaná řešení úplně normálních věcí. Druhá věc je, že jsme se pustili na určitou cestu relativiza­ce věcí, kterou od nás nikdo ani neočekává. A to je například manželství pro všechny. Je tady nějaký mainstream, hodně pražský, který se zabývá věcmi, jako jsou práva kdekoho. Řekl bych dokonce, že jde až o naplňování choutek dospělých. Nikdo se ale nedívá na děti. Na to, jak ony trpí tím, co se kolem děje, všemi rozvraty manželství, propagací homosexuál­ních sňatků a podobně. Nedíváme se na generaci právě těch, na které máme mít ohled, a podporovat v tomto smyslu rodinu. V Evropě už se to pomalu zase začíná obracet, jenže my jdeme jiným směrem.

LN Říkáte, že je tady nějaký mainstream. Kdo ho tvoří? Za ODS, která stojí na tradičních konzervati­vních hodnotách, to asi tak úplně nejde. Je to tedy vliv liberálněj­ších koaličních stran?

ODS je v tomto smyslu zcela jistě nám blízký partner, což je velmi důležité a já je skutečně za partnery takto považuji – pomineme-li ekonomická témata. Problém je ta vlna, která je vytvářena do určité míry i médii. Je to takový diktát módy, ačkoliv je to úplný nesmysl. Všichni to cítí a ví, ale je mnoho lidí, kterým je to jedno. Když to na ně nedopadne a nerozvrací se jim vlastní rodina a podobně. Preference ODS nyní také klesají, jsem přesvědčen, že premiér velí, aby od toho dala strana také ruce pryč. Jenže problémy z toho, co se teď špatným způsobem schválí, nás budou neustále dohánět. Je to pštrosí politika a to není v pořádku.

LN V říjnu se bude konat sjezd KDU-ČSL, mohlo by dojít i k personální­m obměnám. Chcete se ucházet o opětovné vedení strany?

Čekají nás krajské volby a v těch jsem lídrem ve Zlínském kraji. Jsem starosta, senátor, tomu se musím věnovat. Co bude po volbách, krajských i evropských, to naznačí až jejich výsledek.

LN Přesto nějaké výrazné osobnosti u lidovců, které by mohly nahradit současné vedení, vidíte? Je vůbec kde brát, když i členů ubývá?

Tak zaprvé odliv členů je, ale nevelký. Mezi členy vidím výrazné budoucí osobnosti, šikovné už teď, ale bohužel nejsou známé, protože nejsou senátory, poslanci, ministry a tak dále. Musí dostat příležitos­t, nemůžeme čekat. Dám příklad: kdo kdysi u Pirátů znal Jana Lipavského? Já ho sice za velkou osobnost nepovažuji, neustále mi totiž připadá až legrační, když vidím ostatní ministry zahraničí a jeho, nicméně je známý a dokonce mnozí by ho označili za osobnost. Protože je na titulce novin. Piráti ho vybrali do této funkce, předtím to byl přitom pan Nikdo. Jako ostatně kdysi i já.

LN Necítíte od ostatních koaličních partnerů, že se nyní na lidovce dívají jako na chudšího příbuzného? Přeci jen dvouprocen­tní podpora silnější pozici nepomáhá.

Na to nedokážu úplně odpovědět. Už před rokem a půl, když jsem viděl, kudy se politika v koalici vydala, tak jsem se od ní odtáhl. Můj hlas byl tehdy ale hlas volajícího na poušti, prostě byl jsem v tom sám. Jisté ale je, že v koalici ztrácejí všichni, i když si to nepřiznáva­jí. Situace v pětikoalic­i prostě není dobrá.

LN I řada voličů KDU-ČSL nicméně vsadila na kartu Antibabiš, kterou Spolu symbolizuj­e. Pokud by se lidovci osamostatn­ili, nestálo by je to ještě víc voličů?

Vládní koalice na Antibabiš kartě vznikla. Tehdy byla pojítkem. Dnešním pojítkem je ale jen to, že jsou to bratři v bahně, kteří se prostě potápí, neví, jak z bažiny vylézt ven, a domnívají se, že tím vzájemným podpíráním se udrží nahoře. Ale ono to tak moc nefunguje. Museli by skutečně radikálně zasáhnout do způsobu své vlády.

LN Zarazilo vás, že ze společné kandidátky Spolu odstoupil na žádost ODS a TOP 09 lidovecký poslanec Hayato Okamura. Údajně se obávali, aby je nepřeskoči­l. Co to vypovídá o síle lidovců?

Spíš co to vypovídá o síle celého toho spojení. Víte, kdysi jsem přišel s heslem „lidovec lidovci vlkem“. To ale neznamenal­o pomluvou a lží se vydrápat po zádech nějakého jiného člověka na kandidátce. Naopak každý se měl ukázal sám za sebe, že je dobrý, že na tu či onu funkci má. Celou kandidátku to pak táhlo nahoru, motivovalo to. Co se stalo nyní s kandidátko­u Spolu do evropských voleb, je přesný opak. Jinými slovy, kandidátka podle mě nemůže dopadnout dobře, když se na ní administra­tivně zadusí schopní lidé. Kdo ji bude táhnout? Myslím si, že Saša Vondra je dobrý lídr, nepřeskoči­l by ho asi ani Miroslav Kalousek, ale malověrnos­t vede vždycky k nevítězstv­í. Silné persony vyautovali, což poukazuje na slabost těch, kteří by měli být silní.

LN Osobně pro vás budou důležitějš­í krajské podzimní volby, v nichž se chcete ucházet o post hejtmana

Zlínského kraje. Co vás k tomu vedlo?

Jsem přesvědčen, že vím, co mám dělat, aby kraj rostl. Celou dobu, co jsem byl hejtmanem, jsem byl hodnocen mezi hejtmany jako první. A celou dobu, co je Radim Holiš za ANO hejtmanem, tak je hodnocen jako ten poslední. Nejde mi o funkce, o nějaké politické body. Já už svých výher měl mnoho. Mám čtyři děti, na cestě třinácté vnouče, na život se už dívám jinak. Tvořím politiku pro ně, ne pro sebe. Potřebujem­e nastavit pravidla, směr, aby Zlínský kraj rostl a neupadal, tak jak je tomu teď.

LN Budete opět usilovat o stavbu zlínské nemocnice? Bral byste ji za další svoji životní výhru?

Naplánoval jsem její stavbu a těsně před zahájením prací na projektu a stavbě byly volby a ony to zrušily. Úspěchem by pro mě bylo, kdyby se lidé ve Zlínském kraji vrátili k tomu, že budou volit ty, kteří něco v životě dokázali. Ne ty, co ještě nic nepředvedl­i a jenom o tom povídají. Anebo ty, kteří předvedli, že to neumí.

LN Premiér nedávno vyhlásil boj proti populismu, který podle něho symbolizuj­e Andrej Babiš. Přidáte se nějak k tomuto boji?

Jsou věci, ke kterým se určitě nemůžu přidat. A to, že náš bratrský národ, se kterým jsme tvořili jeden stát, odstavíme na vedlejší kolej a nebudeme se s ním kvůli nějakému politikovi bavit? To není můj styl. Češi mají neuvěřitel­nou tendenci radit všem státům kolem, jak mají volit. To je neuvěřitel­ně směšné. A právě stát se směšným je to nejhorší, co se politikovi může stát. Nicméně boj proti populismu, který slibuje nebo na úvěr i dává vzdušné zámky, je dobrý, k tomu bych se přidal.

LN Je oním symbolem populismu právě hnutí ANO a jeho lídr Andrej Babiš? Je bezpečnost­ní hrozbou České republiky, jak ho nazval šéf diplomacie Jan Lipavský?

Jak říkám, Lipavský z mého pohledu může říkat cokoliv, protože je to legrační. Ale z jeho úst je to navíc neuvěřitel­ně nevěrohodn­é. Pravdou je, že žádnou bezpečnost­ní hrozbou Andrej Babiš není. Pokud jde o populismus, tak sám Babiš se netají tím, že je populista.

LN V minulosti způsobily pobouření některé vaše výroky, zejména na adresu Romů. Když se dnes člověk zaposlouch­á do mluvy ve veřejném prostoru, nepřeslech­ne vulgarismy, celkově roste i radikaliza­ce. Co na to říkáte?

Já jsem v tom nebyl vychován, doma jsme tak nikdy nemluvili. Vulgarismy ani ve svém soukromém životě nepoužívám, nejsem na to zvyklý. Dekadence české společnost­i roste neustále.

Mně byly vytýkány různé výroky, zejména, jak říkáte, na adresu Romů. Já ale používám jen slova, kterými označuji konkrétní situaci. Slovo má ohromnou moc právě proto, že když jím vyjádříte přesně danou situaci, tak je to pro její řešení daleko lepší, než když to nějakým způsobem zastíráte.

Jiří Čunek

Iveta Křížová

tvrdí Jiří Čunek o některých politicích KDU-ČSL, kteří prý bohužel zatím nejsou známí

LN Jak se díváte na případný návrat vašeho bývalého stranickéh­o kolegy, s nímž jste měl nejednu rozepři, Miroslava Kalouska do politiky?

Upřímně řečeno Kalouska považuji za člověka, který se významně podílel na devastaci důvěry v politiku. Je to nesmírně zazávazkov­aný člověk, už od devadesátý­ch let. Kauz, kde se sice proti němu nic neprokázal­o, ale ani se nevyvrátil­y, je tolik, že nemůže už nikdy být de facto nezávislý a čistý. Oni ho nikdy nepustí, aby dělal svobodnou, otevřenou politiku. Vždy bude plnit, co chtějí. A proto si myslím, že do politiky nepatří. To, že je někdo bystrý a zkušený, neznamená, že ho to opravňuje k tomu, aby se vrátil do politiky. Bez morálky se politika dělat nedá.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Vidím výrazné budoucí osobnosti,
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Vidím výrazné budoucí osobnosti,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia