Lidové noviny

Jak kouč překvapil

Spousta nečekaných jmen, návrat Baráka a navrch jedno zásadní rozhodnutí. do své první nominace v roli nového kouče fotbalové reprezenta­ce nezařadil Coufala, Kuchtu ani Brabce, tři hříšníky, kteří před dosud posledním listopadov­ým zápasem flámovali v olom

- JIŘÍ ČIHÁK

Zdaleka nejvíc novinářský­ch otázek směřovalo na včerejší tiskové konferenci před přípravným­i duely v Norsku (22. března) a v Praze s Arménií (26. března) právě ke zmiňovaném­u triu. Logicky.

„Vyhodnotil jsem si, že bude pro tým prospěšněj­ší, když tady v tuhle chvíli nebudou,“řekl Hašek.

Vladimír Coufal, Jakub Brabec a Jan Kuchta mají mezi sebou dohromady 101 reprezenta­čních startů. Ale pod Haškem se rodí nový tým, což první nominace roku 2024 jednoznačn­ě potvrdila.

Ivan Hašek

LN Co když se vám nepovedla, trenére?

Nevím, jestli se každému v životě všechno povedlo. Může se to stát. Ale já klukům, kteří v nominaci jsou, věřím.

LN U koho jste měl největší dilema?

V týmu je spousta nových hráčů. Nominaci jsme skládali nejen s ohledem na nadcházejí­cí zápasy proti Norsku a Arménii, ale i směrem do budoucna. Bereme deset kluků z ročníku 2000 nebo mladších, všichni víte, jaké jsou naše dlouhodobé cíle. Zohledňova­li jsme i kvalifikac­i na příští mistrovstv­í světa.

LN Hlavním tématem je ovšem Belmondo. Coufala, Kuchtu ani Brabce jste nenominova­l. Proč?

Nebylo to jednoduché rozhodnutí. Dlouho jsem si myslel, že v nominaci budou, ale s blížícím se srazem jsem vše přehodnoti­l. V pátek ráno jsem s nimi mluvil a vysvětlil jim situaci.

LN Platí rozhodnutí i pro Euro?

Platí jen pro tuto chvíli. Dál s nimi budeme mluvit a jezdit za nimi. Dveře do týmu nikdo z nich zavřené nemá, na tom trvám.

LN Takže nejedou za trest, nebo jde spíš o výstrahu?

Obojí. Nechci, aby se něco podobného opakovalo. A taky nechci, abychom měli tiskovku a celý sraz jen o Belmondu.

LN Jednalo se skutečně čistě o vaše rozhodnutí? Zasahoval do něj například výkonný výbor nebo předseda Fousek?

Ano, opravdu jde o mé rozhodnutí. Zároveň jsem však rád, že mě podpořilo konsorcium trenérů, předseda Petr Fousek i technický ředitel Erich Brabec. Byli jsme ve shodě.

LN Jak reagovali samotní hráči?

Nikdo z nich nebyl uražený. Pochopili, proč jsme se tak rozhodli, a budou makat, aby se do nominace příště vrátili.

LN Konzultova­l jste jejich opomenutí z nominace s kapitánem Součkem?

Vzhledem k tomu, že je s Vláďou Coufalem nejlepší kamarád, to dopředu dost dobře nešlo. Ale v pátek ráno jsem mu volal jako prvnímu. Až potom jsem mluvil s těmi třemi.

LN Co další jména? Hodně se před srazem mluvilo například o brankářích, nakonec jste vybrali Staňka, Kováře a Jaroše.

Posílali jsme své lidi na zápasy, ve kterých chytali. Třeba Jaroše, který v Grazu hraje i v evropských pohárech, jsme viděli asi sedmkrát a taky na základě toho jsme se pro něj rozhodli. Z našeho pohledu jde o silnou trojku do

Obránci: David Douděra (Slavia), Adam Gabriel (Midtjyllan­d), Tomáš Holeš (Slavia), Robin Hranáč (Plzeň), David Jurásek (Hoffenheim), Ladislav Krejčí (Sparta), Tomáš Vlček (Slavia), Jaroslav Zelený (Sparta), David Zima (Slavia).

Záložníci: Antonín Barák (Fiorentina), Matěj Jurásek (Slavia), Ondřej Lingr (Feyenoord), Lukáš Provod (Slavia), Michal Sadílek (Enschede), Tomáš Souček (West Ham), Pavel Šulc (Plzeň).

Útočníci: Adam Hložek (Leverkusen), Tomáš Chorý (Plzeň), Mojmír Chytil (Slavia), Patrik Schick (Leverkusen).

budoucna. Možná tam chybí hrdina posledních dnů Jedlička, ale i on byl v užším výběru. Mimochodem...

LN Ano?

Rád bych poblahopřá­l Plzni, která po penaltách vyřadila Servette a postoupila do čtvrtfinál­e Konferenčn­í ligy. Děkuju jim za skvělou reprezenta­ci českého fotbalu a věřím, že pro ligu vybojují i místo v Champions League.

LN Když už zmiňujete pohárový čtvrtek: neměl jste chuť někoho spíš škrtnout? Svůj den v Liverpoolu neměl například sparťan Jaroslav Zelený.

Ale já jsem přesvědčen­ý, že nám může pomoct. Na levé straně máme trochu problém, levonohých hráčů český fotbal zatím tolik nevyproduk­oval, což platí i pro jedenadvac­ítku. Právě Zelený může alternovat na různých postech v různých rozestaven­ích. To je jeho výhoda.

LN Co bylo vlastně při výběru jednotlivý­ch jmen nejdůležit­ější? Typologie? Aktuální forma? Například Adam Hložek v nominaci je, zato Václav Černý chybí.

Jde i o způsob hry, jakým se chceme prezentova­t proti Norsku a Arménii. Vašek teď v týmu není, ale neznamená to, že by třeba nemohl jet na Euro. Tohle je pořád otevřené.

LN Právě Hložek v aktuální sezoně téměř nehraje. Zvažoval jste, že ho nepozvete?

Takových hráčů je v nominaci víc, není to jen o Adamovi. U některých jsme se museli rozhodnout i na základě toho, jak se prezentova­li dřív. Že nedostanou víc šancí v klubech, ještě neznamená, že nám nepomohou. Z Česka odešli proto, že tady byli nejlepší, a prosadit se v nejlepším týmu bundesligy nikdy není snadné. Je však jasné, že budeme tlačit na to, aby v klubech hráli.

LN Antonína Baráka, který byl v posledním období u vašeho předchůdce Jaroslava Šilhavého v nemilosti, jste vzal proč?

Protože reprezenta­ci chyběl. V Česku neběhá tolik hráčů, jako je on. Je schopný rozhodovat zápasy a mužstvu má rozhodně co dát.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Na tiskovce.
Reprezenta­ční trenér Ivan Hašek (vpravo) a technický ředitel FAČR Erich Brabec.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Na tiskovce. Reprezenta­ční trenér Ivan Hašek (vpravo) a technický ředitel FAČR Erich Brabec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia