Lidové noviny

A teď Fiorentina s Barákem. Plzeň jede

- ŠTĚPÁN ŤALSKÝ

Je tady další zastávka na kouzelné jízdě Konferenčn­í ligou. A pořádně okázalá. Ve čtvrtfinál­e se plzeňští fotbalisté utkají s Fiorentino­u, rozhodl včerejší los v Nyonu. Do Česka tak přijede reprezenta­ční záložník Antonín Barák.

Poslední tuzemský pohárový zástupce začne 11. dubna doma, odveta v Itálii se hraje o týden později. Pokud by Viktoria postoupila dál, v květnovém semifinále ji čeká lepší z dvojice Bruggy – PAOK Soluň.

Pro Plzeň jde vlastně o relativně přijatelný los, vyhnula se zdaleka nejtěžšímu soupeři, kterým byla anglická Aston Villa. Favoritem je přesto italský tým.

„Čeká nás atraktivní soupeř ze západní Evropy, z renomované soutěže, italská Serie A patří mezi top pět lig v Evropě. Fiorentina každý rok atakuje pohárové příčky, je to typický italský klub. Myslím atraktivní los pro fanoušky,“řekl pro klubovou televizi asistent trenéra Viktorie Marek Bakoš. „Co se týče šancí, určitě máme o co bojovat. Samozřejmě víme, kdo vstoupí do dvojzápasu jako favorit,“doplnil bývalý slovenský útočník.

Plzeň si svou historicky první čtvrtfinál­ovou účast zajistila vítězstvím nad Servette Ženeva. V rámci celého dvojutkání nepadla jediná branka, a tak rozhodl až penaltový rozstřel (3:1).

Hrdinou večera byl brankář Martin Jedlička, který vychytal rovnou dva pokutové kopy. „Je to krásné, když před vyprodanou arénou slavíte velký postup. Když jsem tady sedával na lavičce, snil jsem, že takový zápas budu chytat. A teď se to děje,“rozplýval se během magického večera šestadvace­tiletý gólman.

A nebyl sám. Ani protřelý kouč Miroslav Koubek se nebál velkých slov: „Tuto chvíli řadím na stejnou úroveň s titulem.“

Plzeňští pod jeho vedením inkasovali v Konferenčn­í lize v součtu se skupinovou fází pouze jediný gól a dosud neprohráli. „Sebevědomí hráčů roste, sahají si na velké zápasy, na různé herní styly. To je nesmírný doping, dává to energii do žil a do psychiky, “upozornil Koubek.

Sebedůvěru budou jeho svěřenci potřebovat. Tradiční italský klub hrál kromě šesti sezon vždy v nejvyšší soutěži a největší úspěchy slavil v 50. a 60. letech minulého století, kdy získal i své dva domácí tituly (1956 a 1969). V roce 2002 zbankrotov­al, ale po okamžité obnově se už po dvou letech dostal dosud natrvalo zpět mezi elitu.

Teď Fiorentina do čtvrtfinál­e postoupila přes izraelský celek Maccabi Haifa po venkovní výhře 4:3 a následné remíze 1:1 – Barák mimochodem vstřelil vítězný gól prvního utkání a skóroval i v odvetě. Loni navíc došel tým z Florencie až do finále, kde nakonec v Praze podlehl West Hamu (1:2). Na podzim pak ovládl skupinu F před Ferenscvár­osem, Genkem a Čukarički.

O to větší motivaci může mít Plzeň. A i částečný úspěch proti italskému sokovi může mít zásadní význam pro celý český fotbal.

Tuzemské kluby po osmifinále ztrácejí z 11. místa žebříčku národních koeficient­ů UEFA 0,250 bodu na Skotsko, což je jedna remíza. Pokud ji Viktoria uhraje, posunou se Češi do nejlepší desítky a v přespříští­m ročníku 2025/2026 by tak měl šampion domácí soutěže jistou účast ve skupině Ligy mistrů.

České kluby i díky tažení Slavie a Sparty v Evropské lize už tak prožívají nejlepší pohárovou sezonu od rozdělení federace. V létě v kvalifikac­i začínaly na 18. místě, ale skvělými výsledky si už v průběhu podzimu zajistily elitní patnáctku, která znamená pět mužstev v soutěžích UEFA.

A může být ještě líp.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN POLÍVKA ?? Blažení.
Fotbalisté Plzně po postupu.
FOTO MAFRA – MARTIN POLÍVKA Blažení. Fotbalisté Plzně po postupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia