Lidové noviny

Husák má ne jen neg

Je přerušení společných zasedání vlád znakem rozumu, nebo zbytečného trucu? O čem vypráví občasná slovenská příchylnos­t k silným národoveck­ým vůdcům jako Vladimír Mečiar či Robert Fico? Projevoval­o se Česko vůči Slovensku někdy jako koloniální mocnost? A

- PETR KAMBERSKÝ

LN Naše poměrně konzervati­vní vláda, která vždycky říká „jednat, jednat, jednat“, teď zrušila společná zasedání české a slovenské vlády. Co to s vámi dělá?

Samozřejmě nic, dalo se to čekat. Můžeme spolupraco­vat, dokonce jistě budeme nadále spolupraco­vat, ale když je v takové zásadní otázce naprostá rozběžnost názorů, je nutné reagovat. Představte si, že by od českých ministrů zazněly nějaké citlivé informace. Jaká je pak záruka, že se nedostanou do rukou Rusům? Takže já takové rozhodnutí určitě nekritizuj­i.

LN A ta vyostřená debata plná emocí...

Já jsem slovenský občan, ale pochopitel­ně jsem nevolil ani pana Fica, ani jeho partaj. Jediné, co mi trochu vadí, je to, že se v médiích používá formulace „Slováci tohle, Slováci tamto“. Ale slovenská společnost je rozdělená! Fico nepředstav­uje ani polovinu elektorátu.

LN V časech nazývaných „Fico I“a „Fico II“, tedy za jeho předchozíc­h vlád, byl Robert Fico poměrně prozápadní a takzvaně plul v hlavním evropském proudu. Dokonce za jeho druhé vlády Slovensko jako jediná země V4 přijala euro.

Ano, ale tehdy Rusko ještě neválčilo s Ukrajinou. Fico je v tomhle nekritické­m rusofilstv­í velmi konzistent­ní. Podle mého názoru tím, že poslal svého ministra zahraničí, aby jednal s Lavrovem, zašel příliš daleko, protože se vylamuje z jednotné evropské fronty. Nevím, co si od toho slibuje. Prý chce mír. Mír. To je ale přece ukázková demagogie, mír chce každý člověk, žádný normální člověk nechce válku, to by byl sociopat. Ale to, co on navrhuje, to není mír, to je kapitulace Ukrajiny.

LN Až tak tvrdě?

Dnes už přece víme, co by byl mír podle Ruska. Víme, jak vypadal návrh dohody z dubna 2022, kterou Rusko chtělo Ukrajině vnutit. Znamenalo by to, že Ukrajina ztratí pětinu území, nebude moci mít armádu, která by byla skutečnou armádou (85 tisíc mužů je na tak velký stát strašně málo – zhruba tolik mělo Česko před zrušením všeobecné branné povinnosti). A zejména by to znamenalo, že Rusko by bylo jedním z garantů takzvané neutrality, což znamená, že by mělo právo veta na jakékoli mezinárodn­í smlouvy, které ukrajinská vláda v budoucnost­i uzavře. Ukrajina by nejen ztratila část svého území, ale byla by i zbavena možnosti se efektivně bránit, pokud by na ni Rusko znovu zaútočilo. Tohle žádný suverénní stát nemůže akceptovat. Takové jednání, to by bylo něco na úrovni moskevskéh­o protokolu 26. srpna 1968, který vnutil Brežněv českoslove­nským představit­elům. Což také byl diktát a žádná dohoda.

LN Slovensko-české vztahy sledujete detailně od chvíle, kdy se federace rozdělila. Napadá vás nějaká paralela na takto napjatou situaci?

Obdobná situace byla za poslední vlády Vladimíra Mečiara, shodou okolností také jeho třetí (a mnozí považují Ficův Smer v mnohém za pokračovat­ele HZDS – pozn. red). Ovšem Václav Klaus k Mečiarovi měl a možná stále má velice dobrý osobní vztah, takže se snažil tu situaci nehrotit.

LN Začínáme čtvrtou dekádu mimořádně dobrých vztahů. Ať už vyhraje levá, či pravá, aktivistic­ká, či konzervati­vní, proamerick­á, či proruská vláda, stejně je první zahraniční cesta z Bratislavy do Prahy a z Prahy do Bratislavy. Přitom většinou to bývá tak, že když si jsou nějaké národy takto blízko, mají spolu i třenice – o území, o práva menšin, historické křivdy…

A to mezi Českem a Slovenskem není, že. Ta hranice je velice stará, vlastně už od středověku. A národnostn­í menšiny tady taky žádné nejsou, alespoň ne ve smyslu území s nějakou silnou menšinou. V Česku je velká slovenská diaspora a na Slovensku menší česká diaspora, takže se fakticky není o co přít.

LN Jasně, ale ta blízkost je unikátní. Zároveň myslím, že zrovna dneska jsme v situaci, kdy máme – a vychází to z průzkumů, nejen z toho, kdo zrovna vládne, ale obecně – jiný pohled na Ukrajinu, jiný pohled na Rusko, jiný pohled na Spojené státy. Kde se bere takto odlišné vnímání?

Na Slovensku byly rusofilské nálady vždycky silnější, už od devatenáct­ého století. Ale vlastně se nedá přesně říct proč. Myslím si, že je to proto, že slovenské elity byly slabé, tak se poohlížely pod někom, kdo by je zaštítil. Ale také to neplatilo všeobecně. Třeba básník Svetozár Hurban-Vajanský byl velký a nekritický rusofil. A taky to pěkně schytával. Kritizoval ho dokonce i Milan Hodža (slovenský politik, poslanec uherského sněmu, v Českoslove­nsku poslanec za agrární stranu, mnohonásob­ný ministr a posléze i předseda českoslove­nské vlády – pozn. red.). Ale rozhodně to nekritické slavjanofi­lství bylo na Slovensku vždycky silnější.

LN A ten argument, že se Slovák po celé dějiny potýkal se silnějším Maďarem, a proto některé proudy Rusa vnímají jako ochranu před Maďarem?

Potýkal, potýkal… Slovensko-maďarský antagonism­us pochází až z 19. století, předtím nic takového nebylo. Ale jistě, za pohledem části společnost­i do Ruska je snaha podívat se po někom silnějším, kdo by nás mohl ochránit. Neuvědomov­ali si totiž, byť na to poukazoval­i právě liberálové už v 19. století, že v Rusku není svoboda ani pro Rusy. A takový stát nemůže přinést svobodu nikomu. To je známé. Koneckonců i v Čechách bylo dost různých slavjanofi­lů a rusofilů jako v mnoha jiných slovanskýc­h národech.

LN Všude?

Nejméně jich bylo v Polsku, tam prakticky neexistova­li. Když byl slovanský sjezd v Praze, Poláci rezolutně řekli: „Nějaká slovanská jednota? S tím na nás vůbec nechoďte! My o tom víme své.“Ale zase, já bych to nepřeceňov­al. V intelektuá­lních kruzích, pokud se samozřejmě nebavíme o lidech, jako je Štefan Harabin nebo o Slovenské národní straně, se pohled na současné Rusko nijak zásadně neliší od pohledu českých lidí.

LN Podle loňského průzkumu Globsecu si 71 % Čechů myslí, že válku na Ukrajině zavinilo Rusko, ale na Slovensku tento postoj sdílí pouhých 40 %. To je skutečně významný rozdíl.

Neznám tuto statistiku, nemohu ji korektně komentovat. Samozřejmě jsou na Slovensku politici právě jako Štefan Harabin a částečně i Fico, kteří šíří ruskou propagandu.

LN Taky jsem spekuloval o tom, že české země zažily osvobození jak sovětskou, tak americkou armádou, zatímco slovenské kraje nemají s Američany žádnou přímou zkušenost.

Zajímavý pohled, ale ten rozdíl lze vidět i úplně opačně: za války na Slovensku fronta stála poměrně dlouho, hlavně na jaře 1945. A vojáci Rudé armády se často dopouštěli násilí na civilním obyvatelst­vu. Což v Česku tolik nebylo – jednak sem přišly disciplino­vané pluky, jednak k tomu došlo mnohem později. Na Slovensku byli Sověti dlouho a kontakt s domácím obyvatelst­vem byl mnohem bezprostře­dnější. Nebožtík Lubomír Lipták, historik, který po válce studoval v Praze, vždycky vyprávěl: „My jsme říkali ,pred frontom‘ a ,po frontě‘, kdežto Češi říkali ,před osvobození­m‘ a ,po osvobození‘.“To je velice charakteri­stické. Násilí na civilním obyvatelst­vu bylo způsobeno jednak tím, že v Rudé armádě byly v přední linii často kriminální živly, a jednak tím, že i když Slovensko bylo chudé, oproti ruským stepím bylo civilizačn­ě úplně jinde.

LN A ten „industriál­ní“argument? České země zažily rozkvět za první republiky, ale po roce 1948 už to takový rokenrol nebyl. Zato Slovensko zažilo mohutný průmyslový rozvoj během „sovětského míru“, protože Rus chtěl železo, ocel, hliník; navíc držel Maďara při zemi. Takže „vzpomínky na komunismus“nejsou tak palčivé…

Největší rozdíl ve vnímání společné historie je období normalizac­e, tedy po srpnu 1968 až do listopadu 1989. Tohle období na Slovensku není tak jednoznačn­ě negativní jako v Česku. Nicméně si nemyslím, že to má jakoukoli přímou vazbu na Sovětský svaz. Ale pochopitel­ně, na Slovensku byly posrpnové čistky mnohem mírnější. Ekonomický vzestup byl samozřejmě patrnější, protože vycházel z nižší základny, startovní čára byla mnohem níž. Což je ostatně i důvod, proč je třeba Gustáv Husák na Slovensku dnes vnímán sice rozporupln­ě, ale rozhodně ne jenom negativně.

LN Relativně je známo, že normalizac­e na Slovensku byla méně hrubá a brutální. Ale proč? A proč je „prezident zapomnění“Gustáv Husák pro mnohé pozitivní figurou, takže Ficovi stojí za to mu přijít položit květiny na hrob?

Jedním z programů roku 1968 byla federaliza­ce státu, což byla pro Slováky jednoznačn­á priorita, naopak pro Čechy federace neměla žádný význam. Proto je Husák uznáván jako otec federace, byť nesplnila očekávání, které do ní Slováci vkládali. I tak je ale vnímána jako určitý krok správným směrem. A proto není období po roce 1968 vnímáno jednoznačn­ě negativně – na rozdíl od Česka.

Fico prý chce mír. To je ale ukázková demagogie, mír chce každý člověk, žádný normální člověk nechce válku. To, co Fico navrhuje, není mír, ale kapitulace Ukrajiny.

Za války na Slovensku fronta stála poměrně dlouho. A vojáci Rudé armády se často dopouštěli násilí na civilním obyvatelst­vu. V Česku to zdaleka nebylo tolik.

LN A proč měly čistky nižší intenzitu?

Ze stejného důvodu. Husák nemohl provádět čistky proti těm, kdo prosazoval­i federaci, to by si podřízl větev, na které seděl. Byla by otázka času, kdy by někdo ukázal prstem i na něj. Což mimochodem v českém prostředí zkoušela tzv. levá fronta, třeba Soňa Pennigerov­á. Vždycky se chodili vyplakat na sovětské velvyslane­ctví a říkali: „My jsme ti praví marxisté-leninisté, ne oportunist­é jako Husák a Biľak!“Jenže nepochopil­i, že Sověti nepotřebov­ali marxisty-leninisty, ale někoho, kdo zabezpečí klid a pořádek. A na to se tihle fanatici nehodili, protože by jen vyvolali chaos.

LN Jako za protektorá­tu…

Ano, to byla stejná situace jako za války třeba s Vlajkou a Háchou. Němci neměli zájem o české nacisty, to byl lumpenprol­etariát a fanatici. Ti by akorát mohli vyvolat nějaké nepokoje, tedy pravý opak toho, co führer potřeboval.

LN Přemýšlím ještě o samotném čechoslova­kismu, tedy konceptu „národa českoslove­nského“, kterým Masaryk v roce 1918 ospravedln­il vznik Česko

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia