Lidové noviny

Poruplnou, vní pověst

Teď o dějinách Slovenska vydává knihu, o Masarykově konceptu čechoslova­kismu, ec také o rusofobii.

-

slovenska v tehdejších hranicích. Jak se vzájemně vnímaly české a slovenské elity před rokem 1918? Když to řeknu úplně jednoduše, cítila slovenská vesnice nějakou spřízněnos­t s tou českou?

Vůbec žádnou. To byla výhradní záležitost elit, dokonce bych řekl, že jen některých elit, především evangelíků. Neplatí to stoprocent­ně, třeba Vavro Šrobár (první „ministr s plnou mocí pro správu Slovenska“po roce 1918 – pozn. red.)

evangelík nebyl. Ale jinak šlo o poměrně omezený okruh lidí. Po vzniku Českoslove­nska nastoupila do slovenské politiky spousta nových tváří, takže v rámci přirozené výměny tahle skupina vymizela už ve třicátých letech. A to už bylo všem jasné, že čechoslova­kismus je mrtvý projekt, protože většina Slováků se k myšlence jednotného českoslove­nského národa nehlásila.

LN Proč?

Protože české a slovenské dějiny jsou asynchronn­í, takže nebylo možné napasovat je na koncept jednoho národa.

Ale na české straně naopak čechoslova­kismus fungoval, to ano. Naprostá většina, možná 90 procent Čechů před první světovou válkou vnímala Slováky jako vlastně také Čechy, kteří jen mluví nějakým odlišnější­m dialektem. Ale protože se ukázalo, že to nenachází ohlas, tato myšlenka postupně vymizela.

LN Takže od Masaryka to nebyl jen účelový konstrukt, jak získat pro nový stát co největší území? Když říkal „jsem moravský Slovák“, tak…

… tak tomu věřil. Jak víte, pocházel z Hodonína, jeho otec byl Slovák. Na moravsko-slovenském pomezí to tak funguje dodnes, nijak se zásadně neřeší, kdo je z jedné a kdo z druhé strany. Ale když pak Masaryk jezdil do Turčianské­ho Svätého Martina, dnes tedy už jen Martina, a spřátelil se s již zmíněným Vajanským, tak ten ho rychle vyvedl z omylu: „My nejsme Češi ani Čechoslová­ci. Jsme Slováci, jiný slovanský národ, stejně jako Poláci.“

Čechoslova­kismus byl od počátku problemati­cký projekt, protože nepočítal s poměrně vysokým stupněm národního uvědomění Slováků. A i když ten proces brzdila maďarizace, přece jenom už před první světovou válkou značně postoupil – a za první republiky se v liberálním prostředí Českoslove­nska dotvořila úplně samostatná slovenská identita. A velice rychle.

LN Obávám se, že většina z nás si pana Vajanského z hodin dějepravy nepamatuje…

Svetozár Hurban-Vajanský byl básník, spisovatel, politik, vydavatel Národních novin v Martině. Pak na něj prasklo, že na to bral peníze od ruského velvyslane­ctví ve Vídni jako subvenci, mezi jinými mu to připomněl i Masaryk. A když v nějakém článku Vajanský napsal, že Hodža není Slovan, tak mu to Hodža vrátil, že „takový Slovan, který by carovi líbal ruku a bral peníze od ruského velvyslane­ctví, opravdu nejsem“.

Vajanský pocházel z rodiny, která se po generace podílela na konstituov­ání slovenskéh­o národa. Byl synem evangelick­ého kněze Jozefa Miloslava Hurbana, který vedl slovenské dobrovolní­ky za revoluce 1848–1849. Jeho syn Vladimír Hurban potom zase byl klíčovým diplomatem, za druhé světové války zastával post českoslove­nského velvyslanc­e ve Washington­u a byl naším mužem při zakládání OSN. Všechno to byli intelektuá­lové, ale až na Svetozára Hurbana nebyli nějak zvláště orientován­i na Rusko.

LN Teď už se dostáváme úplně mimo vědu, ale kdybyste měl fantazírov­at: budou naše dějiny nadále spíše společné, protože jsme dva podobně velké a velmi blízké slovanské národy, nebo se rozdílná historická zkušenost a zejména jiné geopolitic­ké hranice projeví v nějaké výrazné divergenci?

Doufám, že půjdeme stejným směrem. Doufám, že Ficova vláda, podobně jako kdysi ta Mečiarova, je tam jen dočasně. Ovšem směřování země nezáleží na tom, jestli jsme Češi a Slováci, ne na tom, jestli hovoříme blízkými jazyky, ale výhradně na tom, jakou si v Praze a v Bratislavě zvolíme vládu a politiku.

LN Ale koho si zvolíme, je určováno naší historicko­u zkušeností, příběhy, které píšeme do učebnic, denní zkušeností se sousedy. A české národní příběhy i každodenní byznysová zkušenost je po staletí určovaná převážně soužitím a potýkáním se s Německem (a Rakouskem). Slovenský příběh je jiný.

My Češi patříme jednoznačn­ě k západnímu kulturnímu civilizačn­ímu okruhu, protože jsme byli mnoho set let součástí Svaté říše římské. Dost se to bagatelizu­je, ale přitom je to úplně zásadní. Dodnes. Tvrdím, že my prostě musíme zůstat v západním civilizačn­ím okruhu a že to vlastně ani nezávisí na nás. A to, co tu bylo po roce 1945, bylo dočasné vytržení z tohoto světa. Anomálie, způsobená momentální geopolitic­kou situací, jaká nastala po druhé světové válce. A jakmile tyto poměry pominuly, Češi se vrátili tam, kde byli vždycky.

Slováci to možná takhle nevidí. Tak záleží na nich.

LN Česko patří na Západ, Slovensko občas váhá.

Říkávám, že Západ není geografick­ý pojem v pravém slova smyslu. Koneckonců za studené války Vídeň patřila na Západ, a přitom ležela mnohem východněji než Praha. Je to spíš otázka přihlášení se k určitým hodnotám. A je jen na každém národu, jestli se k těm hodnotám hlásit chce, nebo nechce. Na světě je spousta zemí, které se k nim nehlásí – a je to jejich volba. Ale na druhé straně, jsou-li národy, které se k nim chtějí hlásit, má jim to být umožněno. Ukrajinu vnímám jako „nejvýchodn­ější kraj Západu“. Ale kam vývoj zamíří, to nevím.

To lidé tvoří dějiny a lidé mají svobodnou vůli. Rozhodují se, což neznamená, že se musí rozhodnout dobře. Můžou se rozhodnout i špatně. Většinové rozhodnutí ještě neznamená, že to je fakt správné rozhodnutí. Takových případů máme v dějinách mnoho.

LN České země, které v roce 1946 daly ve volbách nejvíce hlasů komunistic­ké straně, o tom mohou vyprávět. Tímto svobodným rozhodnutí­m jsme ruskému impériu velmi napomohli ovládnout toto historicky západní území.

Musíme chápat dobovou situaci. Francie v té době byla mocností pouze na papíře, Británie byla válkou zcela vyčerpaná a obě byly kvůli Mnichovu vnímány jako „cosi, co zklamalo“. Naopak Sovětský svaz tu měl jakousi svatozář vítěze války, osvobodite­le. Takže z tohoto hlediska jsou postoje tehdejších lidí celkem jasné.

LN Co vlastně dělali Češi po roce 1918 na Slovensku? A dají se některé české snahy při budování českoslove­nského národa, při posílání učitelů, při kodifikaci slovenštin­y a tak dále nazývat paternalis­mem, nebo dokonce nějakou skrytou kolonizací?

Význam české inteligenc­e pro Slovensko nezpochybň­uje na Slovensku nikdo. A nikdy nezpochybň­oval. Dokonce i za Tisa a slovenskéh­o státu vyšla práce třeba od Konstantin­a Čulena Česi a Slováci ve štátnej službe Č-SR. I tento propagandi­sta slovenskéh­o státu, jak bychom řekli dnes, oceňuje, že tehdy to jinak nešlo a že český přínos byl pozitivní.

Slováci spíš kritizoval­i, že na Slovensko byli posíláni úředníci a učitelé i v době, kdy Slovensko už mělo inteligenc­i vlastní. Ale to všechno bylo před rokem 1939. Pak už se nic takového nedělo.

LN Ale ten proud Čechů po vzniku Českoslove­nska byl přece mohutný.

Kdykoli připojíte nějaké území, administra­tivní a bezpečnost­ní aparát vždycky směřuje z toho původního státu na ten nový. V našem případě tedy z Prahy na východ.

Na Slovensku skutečně nebylo po roce 1918 dost vlastní inteligenc­e pro státní správu, ale na druhou stranu je pravda, že očista tamního státního a bezpečnost­ního aparátu od „maďarónů“byla mnohem důkladnějš­í, než jaká tehdy byla v českých

Význam české inteligenc­e pro Slovensko nikdy nikdo na Slovensku nezpochybň­oval. Dokonce i propagandi­sté Tisova režimu viděli český přínos pozitivně.

zemích očista od „rakušáků“. Oproti českým zemím byla na Slovensku řada lidí prostě propuštěna jako „nespolehli­vá“, byť většinou nebyl důvod je na jejich pozici nenechat, a na jejich místo pak přišli Češi. No a to dělalo dost zlou krev. Ale ani tak Čechů ve státní správě nebyla většina, tvořili jen třetinu administra­tivního a bezpečnost­ního aparátu

Ale i to vzalo za své, po roce 1945 a 1948 se už nic takového samozřejmě nedělalo. Když se tehdy na Slovensku objevil nějaký Čech, tak přirozeně, protože tam zdomácněl, stejně jako zdomácněli Slováci v Česku. Nebyl tam poslán jako kádrová posila – na rozdíl třeba od Sovětského svazu a Jugoslávie, kde Moskva a Bělehrad posílali své lidi do všech republik svazu i federace.

Mimochodem, právě tím se ukazovala fascinujíc­í nerovnoprá­vnost v Sovětském svazu, a to na všech úrovních. Protože Rus, když byl poslán dejme tomu do Tallinu, se nemusel nijak přizpůsobi­t. V Estonsku našel ruské školy pro svoje děti, ruské divadlo, ruský kanál televize, ruské kluby. Vůbec se nemusel učit místní jazyk, všude mluvil rusky. Kdežto takový Estonec, i kdyby po politické stránce vyhovoval, první, co musel, bylo naučit se dobře rusky. V čistě teoretické rovině tedy vidíte, že hovořit o nějakých bratrských republikác­h a přátelství mezi národy je iluze.

Slováci Masaryka, který čechoslova­kismu opravdu věřil, vyvedli z omylu: „My nejsme Češi ani Čechoslová­ci. Jsme Slováci, jiný slovanský národ, stejně jako Poláci.“

LN Nejsou ale také strašně zajímavou kapitolou i česko-ruské vztahy? Jasně, Sovětský svaz potřeboval náš průmysl, a zejména uran, ale že po Rusovi a Američanov­i byl první ve vesmíru Čech, to nebyla jen „náplast“za nedávnou okupaci. A teď je Česko ruský arcinepřít­el.

Já ale taky proti Rusku nic nemám, mluvím rusky velice dobře, byl jsem tam mnohokrát, mám tam kontakty. Proti Rusku jako takovému přece nic nemáme, je to stát jako jakýkoli jiný, a dokud svůj pohled na svět nevnucují ostatním, tak ať si tam dělají, co chtějí. Ale něco jiného je vztah k současné vládě Ruské federace. Nejsem rusofob, ale hrdě o sobě řeknu, že jsem putinofob.

LN Je ještě něco důležitého, co v rámci česko-slovenskýc­h vztahů hloupě ignorujeme?

Nemyslím si. Česká a slovenská společnost si jsou velice podobné, byť ovšem nejsou sociologic­ky identické. Současné slovenské směřování, ten azimut aktuálně nastavený směrem na Východ, je podle mého soudu skutečně jen důsledkem osobního přesvědčen­í Roberta Fica. Ale také je dobré říct, že Slováci rozhodně Smer nevolili jen proto, že by pro voliče bylo primární otočit zahraniční politiku o 180 stupňů. Ne, slovenský volič byl totiž primárně zklamaný z výkonů předchozí vlády v domácí politice a chtěl změnu. A tak se samozřejmě předvolebn­í kampaň nesla v duchu populistic­kých a nesplnitel­ných slibů, jak se to tak dělává. A bude nějaký čas trvat, než lidem dojde, že když vám někdo slíbí hory i s horákama, většinou z toho není nic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia