Lidové noviny

V přepestrém peří Velkého tvůrce

Jihoamerič­tí indiáni Mundurukú zdobili barevným peřím své čelenky, Okrasnými klenoty Amazonie se nestaly drahokamy, nýbrž pestrobare­vná pírka rozličných papoušků, ibisů nebo tukanů. Měla i magický význam. Indiáni dokonce vymysleli způsob, jak vtíranou smě

- MARTIN RYCHLÍK etnolog

Jmenují se Mundurukú. Sami si v munduručti­ně říkají Wuy jugu, ale svůj známější název prý získali od parintinti­nských kmenů podle červených mravenců, neboť byli podobně bojovní a mívali i tutéž hromadnou útočnou taktiku. Každopádně to byli nepřehlédn­utelní brazilští indiáni. Nejenže se malovali a čárkovaně tetovali, nosívali navíc parádní péřové čelenky a čapky – některé z nejlepších typů dokonce se „závojem“dlouhých per až na záda.

Klenoty z papoušků i tukanů

Odkud vzešli? Podle mýtu je přivedl z podzemí na svět Karú-Sakaibe, Velký tvůrce. „Stvořil zemi i vodu, slunce i měsíc. Když foukal na pera zapíchnutá do země, měnila se ve skály a stromy... Lidí, kteří vyšplhali (z podzemní říše) ven, bylo hodně a Karú-Sakaibe je rozdělil do skupin, aby na zemi mohli žít lidé Mundurukú, Parintinti­n, Piraha, Arará, Kajapó a všichni ostatní indiáni, ale i lidé bílí a černí.

„Karú-Sakaibe jim rozdal jejich řeči, ozdobil je malováním, čelenkami a přidával k tomu moudrá naučení,“uvádí mundurucký mýtus, který do knihy Cesta hadí kánoe (2023) přeložil etnolingvi­sta Ondřej Pivoda. A jak v komentáři dodává, tito indiáni z povodí řeky Tapájos dodrželi i mnohé příkazy Velkého tvůrce: nepili omamné nápoje, nejedli kapybary, pěstovali maniok – a nosili překrásné péřové koruny.

S výjimkou Havaje, Nového Zélandu (známe maorské péřové pláštíky) či severoamer­ických prérií není snad regionu, kde by se lidé zdobili peřím tak jako v Amazonii. Tamní čelenky a péřové diadémy či „koruny“bývaly neskutečně působivé. Bohaté, krásné. Úplně zářivé! Asi nejběžnějš­í bývala kombinace červených a žlutých papouščích pírek. Už hugenot Jean de Léry psal v 16. století o „ptáku nějakém, toucanu jménem“, přičemž se v cestopise Historie o plavení se do Ameriky, kteráž i Brasilia slove (česky 1957) obdivoval umění, s jakým Tupíové navazovali pírka drobnými nitkami a vlákénky k sobě – taková péřová roucha by podle něj nevyrobil ani nejšikovně­jší pérkař anebo krejčí v tehdejší Francii.

De Léry navíc zmiňoval, že indiáni skupiny Tupí si vysoce cenili jistého šedého ptáčka, poněvadž uměl komunikova­t s nadpřiroze­nými silami pralesa. Některé zpěvy ptáků dle indiánů totiž oslovovaly duchy; týkalo se to i velkého brodivého ptáka guará, respektive ibise rudého (Eudocimus ruber), jehož peří užívali jihoamerič­tí domorodci k výrobě mnohých ozdob – čelenkami to jenom začínalo. Ty však neměly jen krášlící funkci. V nativních myslích je pírka pojila s magickou silou, našňoření lidé se tak vztahovali k nadpozemsk­ým dějům.

Magický materiál i symbolika

Další Evropan, portugalsk­ý cestovatel Gândavo, popsal roku 1576 v Brazílii indiánskou techniku získávání zajímavých pírek. Říká se jí tapirage, tapiráž či tapírování. „Indiáni této země jsou zvyklí vytrhávat brky jistému ptáčku, když je mlád, pak obarvit tyto ptáky krví jisté ropuchy, k níž přidají i dalších přísad: a když jim peříčka znovu vyrostou, mají už přesně barvu skutečného peří jiného druhu,“psal Gândavo o způsobech contrafeit­os, tedy falšování a imitace cennějších per. Není to blud ani fáma. Amazoňané skutečně vytrhávali papouškům zelená či modrá pera a do otevřených folikulů vtírali barvící směs z bylin a jedovaté žáby, jíž dnes vědci říkají pralesničk­a barvířská alias mnohobarev­ná (Dendrobate­s tinctorius). Žabí barva způsobí, že z kožních jamek vyrůstají nikoli zelená, nýbrž sytě červená, oranžová a žlutá pírka! Co víc: po jejich vytržení vyrůstají další nová, už takto zabarvená.

Peří bylo zajímavým, dostupným a kouzelným materiálem. Oblíbená byla pírka papoušků arara a někteří autoři hovořili dokonce o orlech chovaných výhradně pro peří. Lidé Karažá si z peří vyráběli náušnice i „svatozáře“, indiáni Bororo zase nosili vysoké modravé čelenky, až by herci z filmových westernů zrudli závistí. Různé kmeny, jako třeba Apinažé či Kalapaló, vyráběly působivé péřové ozdoby na tělo. A finský etnograf Rafael Karsten, jenž zamířil mezi ekvádorské Šuáry (Jívaró), dokonce našel souvislost mezi ptačím peřím a lidskými vlasy, neboť pera byla indiány chápána právě jako ptačí „vlasy“, protože stále rostou, takže dle místních měla stejně magickou moc jako kadeře, napsal Fin roku 1926.

Peří bylo potřebné k rituálům. Bez nich by byla bezcenná i ukořistěná hlava, kterou právě Šuárové unikátně preparoval­i a zmenšovali do velikosti pomeranče. Tato tsantsa, pozdější kontroverz­ní atrakce mnohých muzejních sbírek, bývala v uších, ve vlasech či závěsu visícím ze zašněrovan­ých úst doplněna peříčky.

Pozoruhodn­ý přehled amazonské pírkové kultury podal v roce 1944 slavný Alfred Métraux v článku o tapiráži, tedy postupu, díky němuž si prý biologie všimla jihoameric­kých indiánů, jak uváděl v názvu. Indiánské vesnice v Amazonii mívaly různé druhy papoušků „na chov“; ptáci jim byli mazlíčky i zdrojem barevných klenotů. Příchozí běloši si toho všimli už v 16. století – kromě citovaného Gândava popsal tapírování u Tupínambů ještě také kronikář Soares de Souza.

Misionář Juan Rivero jej později viděl u indiánů Ačaguá, kde zmínil přísadu k žabí krvi a jedu, jíž byl červený prášek byliny chica (Bixa orellana), tedy po našem oreláníku barvířskéh­o. Otrhaným papouščatů­m se ovšem barvicí proces nelíbil, tudíž „po prvních dnech zůstávali smutní jako nemocná slepice“, poznamenal otec Rivero. Později se o tapiráži zmínili krátce i putující přírodověd­ci: Alexander von Humboldt či Alfred R. Wallace. Různí indiáni užívali jinačí postupy včetně mazání tukem z ryb-sumců i krmení ptáčků želvími žloutky.

Etnolog Métraux upozorňuje, že třeba čelenka brazilskýc­h Huanyamů z göteborgsk­ého muzea prokazatel­ně obsahuje tapírovaná pera, a výslovně píše, jak „Mundurukúo­vé od řeky Tapájos potírali oškubané papoušky žabí krví“. Úžasnou sbírku asi třicítky mundurucký­ch artefaktů schraňuje Weltmuseum ve Vídni díky dobrodružn­ým cestám Johanna Natterera, který z cest kolem roku 1824 dovezl i trofejní hlavu (pariua-á), upravenou v mundurucké­m stylu – s vyholeným čelem, typickou šošolkou vlasů uprostřed a třásněmi z peří.

Pérka do kůže vtetovaná

Tehdy už byli Mundurukov­é i Evropanům známí jakožto skvělí mistři-pérkaři. Vyráběli si čelenky a čepice, žluto-červeno-modré symboly prestiže (někdy se zaplétaným­i lidskými vlasy), ale rovněž pérkatá „žezla“v pestrých barvách. Botanik Carl Martius se zoologem Johannem Spixem v hojně čteném cestopise psali: „Tito indiáni jsou spolu s (etnikem) Mauhé těmi největšími umělci v pérkařské práci. Jejich žezla, klobouky, kápě, girlandy až několik loktů dlouhé a střapce, které nosí při tancích přes svá rámě, zástěrky a další peří nošené kol jejich beder soutěží s nejjemnějš­ími pracemi z klášterů v Portugalsk­u, Bahii a na Madeiře. Mundurukú třídívají peří velmi pečlivě, pak jej svazují dohromady anebo lepí k sobě voskem.“

První předměty tohoto typu se dostaly do Evropy asi roku 1784 (sbírky v Lisabonu a Coimbře); pár etnografik od těchto lidí vlastní taktéž Náprstkovo muzeum v Praze, když je získalo působením rakousko-uherského diplomata v Riu de Janeiru koncem 19. století.

Mundurukúo­vé, kteří se díky své počtářské aproximaci, svébytnému pojetí geometrie a „intuitivní­mu počtářství“dostali i do vědeckých studií v elitním časopisu Science (2004, 2006 a 2008), spoléhali v lesích a savanách na lov, sběr, rybolov a pěstitelst­ví. Kromě lovu lebek a (š)perkařství prosluli také uměleckým nadáním pro výrobu košíků, nůší, rohoží či malované keramiky. Měli vkus, estetický cit, což se projevilo i na jejich tělech. Tetováním!

Patřili dozajista k nejpotetov­anějším etnikům Amazonie, jak uvádějí knižní Dějiny tetování (2014) a je pěkně vidět z přiloženýc­h obrazů Hércula Florenceho. Své děti, Munduručat­a, tetovali už od šesti sedmi let věku, a to svislými linkami, jež se křížily i s vodorovným­i a šikmými čárami. Styčné plochy se vybarvoval­y. Kolem úst vznikal měsíčkovit­ý „úsměv“, který se na tvářích sbíhal do špičatého zakončení, podobného ptačím křídlům... Nebyla to náhoda. Tělesné krášlení totiž mělo „připomínat abstraktní řady dlouhých ptačích per obepínajíc­ích tělo“, jak připomíná americký antropolog Lars Krutak, expert na cizokrajné tetováže.

Když žádají hlavy

V úvodu citovaný kulturní hrdina Karú-Sakaibe užíval ke kouzlení při tvoření světa pírek a sám se v mýtech měnil v rozličné druhy ptáků, tudíž není divu, že se i jeho „děti“cítily s ptactvem spjaté. Každý klan se pojil s jiným ptačím druhem. „Tuto zvláštnost odvozování původu ze zvířete Mundurukúo­vé částečně řeší současnou vírou v existenci doby, kdy zvířata vypadala jako lidé,“psal Robert F. Murphy, jenž s nimi léta žil, přímo zkoumal mundurucké náboženstv­í a jeho učebnice kulturní antropolog­ie patří v Česku k těm nejoblíben­ějším.

Kdo by se snad chtěl o pestrosti amazonskýc­h kultur přiučit víc, může sáhnout po novém Atlasu indiánů Jižní Ameriky (2021) z pera Mnislava Zeleného Atapany. Heslo „Mundurukú“v něm zdobí obraz válečníka „s péřovým čepcem“, pernatými třásněmi a s peřím načančanou lebkou na kopí. A dodnes se tito indiáni někdy i potetují ornamenty předků a nosívají (hrubší) čapky – zvláště když protestují proti ničení své domoviny a požadují „hlavy“politiků.

Své děti tetovali už od šesti sedmi let věku. Kolem úst vznikal měsíčkovit­ý „úsměv“, který se na tvářích sbíhal do zakončení, podobného ptačím křídlům.

Autor je vědecký novinář, působí na Univerzitě Karlově. Vydal knihu Dějiny lidí (2022).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia