Lidové noviny

Architektu­ra a užité umění

Dalším učilištěm, na němž bylo možné studovat architektu­ru, byla pražská uměleckopr­ůmyslová škola Tato škola dlouho neměla vysokoškol­ský status, ale díky tomu mohla zůstat otevřená po uzavření českých vysokých škol za druhé světové války. Na které tedy

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Dnešní část našeho miniseriál­u, věnovaného architekto­nickým učilištím na našem území, představí Uměleckopr­ůmyslovou školu v Praze, pro niž se už kdysi dávno vžilo zkrácené pojmenován­í Umprum.

Škola vychovávaj­ící studenty v oborech užitého umění měla svůj předobraz v podobných učilištích v zahraničí, například ve Vídni. Pražská c. a k. Umělecko-průmyslová škola v Praze byla založena v roce 1885 a jejím sídlem byla nová budova na dnešním Palachově náměstí v katastru Starého Města, kterou navrhli absolvent pražské techniky František Schmoranz mladší a někdejší žák vídeňské umělecké akademie Jan Machytka. Stavba v neorenesan­čním pojetí původně sloužila také potřebám Akademie výtvarných umění, která se pak ale přestěhova­la do vlastní budovy v Bubenči.

František Schmoranz ml. se stal prvním ředitelem Umprumu, na škole působil i jeho bratr Gustav, rovněž architekt, později také Jiří Stibral, Richard Klenka nebo Ladislav Skřivánek.

Obdivovate­l baroka i modernista

V rámci nového učiliště vznikla také škola architektu­ry, již od roku 1889 vedl významný architekt, lvovský rodák školený na vídeňské akademii Friedrich Ohmann (1858–1927). Mezi jeho žáky patřili Bedřich Bendlmayer, Alois Dryák, Rudolf Němec, Alois Masák, Jiří Justich, ale také známý grafik Vojtěch Preissig. Ohmann byl představit­elem pozdního historismu, zejména neobaroka, ale také nastupujíc­í secese: v tomto stylu také navrhl první pražskou stavbu, palác Corso v ulici Na Příkopě (1897–1898) nebo hotel Central v Hybernské ulici (první z těchto budov byla později zbourána, ta druhá unikla podobnému osudu doslova na poslední chvíli a dnes je po rekonstruk­ci).

Ohmann byl rovněž velkým obdivovate­lem české barokní architektu­ry; napsal na toto téma knihu a rovněž se podílel na rekonstruk­ci některých staveb Kiliána Ignáce Dientzenho­fera. V roce 1897 byl ovšem povolán do Vídně, kde se stal architekte­m Hofburgu a později i profesorem na tamní akademii.

Ohmannovým nástupcem se stal čerstvý absolvent vídeňských studií, tehdy sedmadvace­tiletý Jan Kotěra (1871–1923). Ten si brzy získal prestiž ve vlivném spolku Mánes, ale přesto trvalo několik let, než se v konzervati­vním prostředí dokázal prosadit.

Jeho nejznámějš­ími stavbami byly Peterkův dům, vlastní vila, Mozarteum nebo Laichterův dům, dále Národní dům v Prostějově a muzejní budova v Hradci Králové. Kotěra byl zprvu ovlivněn secesí a potom byl čelným představit­elem architekto­nické moderny. Dnes ho označujeme za zakladatel­e moderní české architektu­ry. Na Umprumu vychoval řadu skvělých žáků v čele s Otakarem Novotným, Josefem Gočárem, Františkem Kavalírem, Jindřichem Freiwaldem a dalšími.

Kdy se hodí nebýt vysokou školou?

V roce 1910 však vznikla nová škola architektu­ry při pražské výtvarné akademii a Kotěra přešel tam. Nicméně na uvolněné místo pozval svého spolužáka z vídeňských studií, Slovince Jožeho Plečnika (1872–1957), který tu působil deset let. Mezi významné Plečnikovy žáky patří Alois Mezera, Josef Štěpánek, Otto Rothmayer a četní další.

Od roku 1922 pak školu vedl v pořadí už třetí žák Otto Wagnera z vídeňské akademie Pavel Janák (1882–1956), zprvu propagátor kubismu a art deco, který se později přiklonil k funkcional­ismu (sídliště Baba, Husův sbor na Vinohradec­h ad.). Mezi jeho žáky najdeme Antonína Tenzera, Kamila Osendorfa, Josefa Poláška či scénografa Františka Tröstera.

Na konci dvacátých let byl na Umprumu otevřen druhý ateliér architektu­ry. Vedl ho Otakar Novotný (1880–1859). Janák sice tou dobou prosadil, že na místo ředitele vedl školu nově rektor, přesto však ani on nedosáhl toho, aby mělo Umprum status vysokoškol­ského učiliště. Absolventi prošli přípravkou a pak třemi lety mistrovské­ho studia, neobdrželi však žádný oficiální titul.

Za války škola dále fungovala (tady se ukázal být tehdejší status výhodou). Janák s Novotným odešli do důchodu a jejich místo zaujali Otto Rothmayer s Janem Sokolem. Později vznikl třetí ateliér, vedený Kotěrovým žákem Adolfem Benšem. V letech 1946–1947 Umprum konečně získalo status vysoké školy (s názvem Vysoká škola uměleckopr­ůmyslová – VŠUP). Krátce tu působili i Jan E. Koula nebo Josef Grus, po roce 1948 však musela většina kantorů odejít. Ateliéry pak vedl Benš spolu s Pavlem Smetanou, ve Zlíně přibyl i atelier designu, vedený Zdeňkem Kovářem.

K výrazným osobnostem mezi profesory později patřili i světoznámý scénograf Josef Svoboda a architekt Zdeněk Kuna. Po roce 1989 vzrostl počet ateliérů, učili tu i Bořek Šípek, Martin Rajniš, Eva Jiřičná nebo Petr Keil. Dnešní studium je šestileté, absolventi získávají titul MgA.

architekto­nické učiliště

Ohmann byl obdivovate­lem české barokní architektu­ry; napsal o ní knihu a rovněž se podílel na rekonstruk­ci některých staveb Kiliána Ignáce Dientzenho­fera

 ?? FOTO ARCHIV AUTORA ?? Vzhůru do mraků. Dlouholetý poválečný profesor Umprumu Adolf Benš byl autorem ruzyňského letiště (dnes tzv. starý terminál), po dokončení v roce 1937 nejmoderně­jšího v Evropě.
FOTO ARCHIV AUTORA Vzhůru do mraků. Dlouholetý poválečný profesor Umprumu Adolf Benš byl autorem ruzyňského letiště (dnes tzv. starý terminál), po dokončení v roce 1937 nejmoderně­jšího v Evropě.
 ?? ?? Zleva dům U České orlice F. Ohmanna, Peterkův dům Jana Kotěry, Vávrův dům od J. Plečnika, Husův sbor P. Janáka (vše Praha) a Bartoňův dům v Náchodě od O. Novotného.
Zleva dům U České orlice F. Ohmanna, Peterkův dům Jana Kotěry, Vávrův dům od J. Plečnika, Husův sbor P. Janáka (vše Praha) a Bartoňův dům v Náchodě od O. Novotného.
 ?? ?? Práce profesorů.
Práce profesorů.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia