Lidové noviny

Boom dávek. Zchudlí Češi se přestali stydět

Příspěvek na bydlení loni pobíralo v průměru čtvrt milionu lidí měsíčně, zatímco o rok dříve 170 tisíc

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Chudnutí domácností, zvýšení vyplácené dávky, ale i snižování stigmatu spojeného s pobíráním peněz od státu. To jsou podle odborníků hlavní důvody, proč příspěvek na bydlení trhá rekordy. Zatímco v roce 2022 ho čerpalo průměrně 168 tisíc domácností měsíčně, loni to bylo téměř čtvrt milionu. Celkově se loni vyplatilo 18 miliard korun, meziročně téměř o deset miliard víc.

Po pandemii covidu-19 přišla energetick­á krize a inflace. I kvůli ní se reálné mzdy propadají už déle než dva roky. O dávky si začali žádat i lidé, kteří o tom v minulosti vůbec neuvažoval­i.

Příspěvek na bydlení vláda od předloňské­ho roku prezentuje jako účinný nástroj v boji s drahými energiemi. Na jeho rozšíření měla vliv i možnost vyřídit si žádost z domova. „S návštěvou úřadu práce je pořád ještě spojené stigma, navíc v některých místech 2,2 1,7 2,9 jsou pobočky přetížené. Pro seniora, jenž dávky nikdy nepobíral, je představa, že by si tam měl jít žádat, těžko přijatelná. Proti tomu mladší generace to vyřeší elektronic­ky,“ uvedl pro LN analytik iniciativy Za bydlení Jan Klusáček.

Digitaliza­ce příspěvku podle odbornice na dávkový systém z Institutu pro sociální inkluzi Aleny Zieglerové odbourala u prvožadate­lů překážku ztráty času a někdy i důstojnost­i, s níž se potýkají žadatelé ve frontách na úřadech práce. „Změny provedené v konstrukci i distribuci příspěvku na bydlení v roce 2022, jež se plně projevily v roce 2023, komunikova­li vládní představit­elé jako reakci na růst cen energií a nájmů, kterou občané mohou a mají využít. Samotné vládní zásahy a komunikace ale takový nárůst počtu příjemců nevysvětlu­jí. Domácnosti zkrátka loni už třetím rokem chudly,“popsala pro LN.

S tím souhlasí i Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. „Od ledna 2023 radikálně stouply ceny energií. Tím se zvýšil okruh domácností, které splňovaly podmínky pro čerpání,“řekl.

Kolik stát vyplácí příspěvků nabydlení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia