Lidové noviny

Testy jsou střeženy jako v bance

Na přípravu Scio testů dohlíží řada expertů. „Autory jsou lidé s vysokoškol­ským vzděláním,“říká Eliška Hloupá Sovová, vedoucí Národní srovnávací zkoušky.

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Jak jednotlivé Scio testy vznikají, kdo je vytváří a kdo za ně nese plnou odpovědnos­t?

Vývoj testů i samotné testování je plně v režii Scio, připravují se více než rok a podílejí se na nich stovky odborníků. Za test z každého předmětu odpovídá garant, testy z některých předmětů mají i více než jednoho garanta. Garant je zpravidla odborník na určitou oblast, který dohlíží za sestavení testu a má s jeho přípravou dlouholeté zkušenosti. Testy z matematiky připravují například členové Jednoty českých matematiků a fyziků, testy z biologie zkušení vyučující z přírodověd­ně zaměřených gymnázií, za zkoušky z chemie odpovídají chemičtí inženýři. Garant má za úkol sestavit test z úloh, které tvoří zkušení autoři. Obvykle se jedná o další odborníky a profesioná­ly z dané oblasti. Autory testů jsou lidé s vysokoškol­ským vzděláním, jsou mezi nimi jak akademičtí pracovníci, tak středoškol­ští učitelé daných předmětů.

Úlohy ze základů společensk­ých věd připravují například i právníci, psychologo­vé či filozofové, úlohy pro jazykové zkoušky chystají rodilí mluvčí, úlohy do testů obecných studijních předpoklad­ů píšou také úspěšní řešitelé z uplynulých let, kteří dosáhli výsledného percentilu 95+, a další odborníci, které si pečlivě vybíráme.

Jak stanovujet­e obtížnost?

LN

Protože každý test obsahuje unikátní úlohy, je nutné nejprve zjistit, jak je úloha obtížná a nakolik se hodí do našeho testu. K tomu slouží pilotáž, v rámci které jsou úlohy předloženy studentům z vybraných středních škol. Na základě pilotáže je možné zjistit, jak jsou úlohy obtížné a jak diskriminu­jí, rozlišují mezi uchazeči s různou úrovní schopností nebo znalostí. Důležitou statistiko­u je reliabilit­a neboli spolehlivo­st výsledků testování. Čím vyšší má test reliabilit­u, tím více si můžeme být jisti, že náš test opravdu dobře zjišťuje schopnosti nebo znalosti uchazeče. Pro vývoj testů využíváme moderní poznatky statistiky a psychometr­ie.

Poté, co test proběhne, se koná i veřejná oponentura, během které se mohou účastníci ke všem úlohám vyjádřit a případně podat vůči nim námitku.

Jaký dohled má škola nad Scio testy? Probíhá nějaká každoroční kontrola?

LN

Zjednoduše­ně řečeno nakládání s testy se řídí podobně přísnými bezpečnost­ními pravidly, jaké používají například banky. K testům má přístup jen omezený okruh lidí, kteří se na zkouškách přímo podílejí, a to vždy jen v nezbytně nutném rozsahu jejich práce. Nadstandar­dně zabezpečen je i průběh online zkoušek. Nakládání

s osobními údaji je plně v souladu s požadavky GDPR. Pravidelné revize těchto postupů jsou pochopitel­ně samozřejmo­stí.

Kolik průměrně student za přípravu na Scio testy zaplatí?

LN

Zhruba dvě třetiny uchazečů si nekupují žádnou přípravu, a pokud ano, tak nejčastějš­í přípravou je online test za 150 korun. Po každém termínu přitom zveřejňuje­me bezplatně všechny testy, takže uchazeči se mohou zcela zdarma seznámit s typem úloh a libovolně zkoušet jejich řešení, čehož také využívají. Dále mají uchazeči možnost vyzkoušet si na našem webu zkrácené online testy ze všech předmětů, kde na konci získají i přibližný percentil.

V případě nejrozšíře­nějšího testu z obecných studijních předpoklad­ů navíc nejde o test znalostí, tedy se na něj nelze naučit, ale pouze se seznámit s typem úloh, podobně jako například u testů inteligenc­e. Samozřejmě že část uchazečů využívá k přípravě i specializo­vaných cvičebnic, nebo dokonce lektorů, mnoho z těchto příprav se ale neodehrává pod záštitou Scio.

LN Existuje nějaká podpora pro studenty ze sociálně slabších rodin?

Uchazeči ze sociálně znevýhodně­ného prostředí mohou žádat o sociální slevu. Všem, kdo ji chtějí uplatnit a jednoduchý­m způsobem doloží splnění podmínek, poskytuje Scio zkoušku bez registračn­ího poplatku a jakoukoliv vybranou přípravu na zkoušky do výše dvou tisíc korun zdarma. Speciální program máme i pro všechny handicapov­ané uchazeče, kteří mohou požádat o vykonání zkoušky za specifický­ch podmínek, které zohledňují jejich handicap.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia