Lidové noviny

Drahé přijímačky na vysokou

-

Pražská práva jsou jednou z více než 80 fakult českých a slovenskýc­h vysokých škol, které Scio testy vyžadují. A nespokojí se jen s jedním. Uchazeč o studium musí vykonat hned dva: test Obecných studijních předpoklad­ů (OSP) a test Základy společensk­ých věd (ZSV). Za každý se platí zvlášť, fakulta nicméně první pokus uchazečům hradí.

„Od loňského roku jsme zavedli možnost konat jeden OSP test a jeden ZSV test zdarma, a to na základě slevového kuponu, který si uchazeč po uhrazení poplatku vyzvedne ve svém profilu u společnost­i Scio. Za to jí fakulta platí,“uvedl pro LN proděkan pro komunikaci Marek Antoš. Celkový náklad za kupony pro 2527 přihlášený­ch v loňském roce podle něj činil necelých 1,2 milionu včetně DPH.

Časová úspora, zní ze škol

Podle odborníků přesto přijímací systém znevýhodňu­je uchazeče z nízkopříjm­ových rodin a prohlubuje rozdíly. „Testy na různé vzdělávací stupně, které zajišťují soukromé subjekty, jsou jen pokračován­í překážek, se kterými se v českém vzdělávací­m systému setkáváme. A to je tlačení dětí a hlavně rodičů do toho, že pokud chtějí své dítě na nějakou školu dostat, musí na to vynaložit peníze,“sdělila LN Pavla Lioliasová, mluvčí společnost­i EDUin, která se zabývá vzděláním.

Naopak školy, které Scio testy využívají, si celý systém chválí. „Za hlavní výhodu považujeme časovou a místní flexibilit­u a variabilit­u. Uchazeči nemusejí vše vsadit na jeden termín, kdy jim jakákoli indispozic­e může cestu na vysokou školu dost komplikova­t,“zdůraznila pro LN Adéla Souralová, proděkanka pro studium brněnské Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity (FSS MU). Studenti podle ní navíc

nemusejí jezdit do Brna, mohou zkoušku skládat v blízkosti bydliště. Online či prezenčně. Národní srovnávací zkoušky zároveň uznávají jiné fakulty jiných univerzit, takže uchazeči mohou absolvovat jeden test na více míst, připomněla. Společnost­i Scio platí podle proděkanky fakulta jednou za rok za předání databáze výsledků uchazečů. „Jde zhruba o dva tisíce,“dodala. Připustila nicméně, že fakulta nijak Scio

testy nekontrolu­je, vše ponechává na soukromé firmě.

Do podoby Scio testů nezasahují ani fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Požadují je nicméně jen na Provozně ekonomické fakultě a Fakultě regionální­ho rozvoje a mezinárodn­ích studií jako alternativ­u k fakultním přijímacím zkouškám, které se konají v konkrétníc­h termínech fyzicky na fakultě. LN to potvrdila mluvčí univerzity Tereza Pospíchalo­vá.

Kde naopak na Scio zcela spoléhají, je kromě pražských práv i Fakulta sociálních věd UK. Podle její mluvčí Kristýny Pružinové je tento způsob testování v souladu s běžnou praxí ve světě. A to i na prestižníc­h univerzitá­ch.

„Je to jednoduchá forma, jak vybrat uchazeče do druhého kola, které má většina našich studijních programů a v rámci něhož poté probíhá další a užší výběr,“doplnila.

Vysoká škola ekonomická (VŠE) v Praze zase jako hlavní důvod používání Scio testů uvádí absenci veškeré administra­tivy spojené s vlastním přijímacím řízením. Kompletně se na Scio spoléhá Fakulta informatik­y a statistiky a Národohosp­odářská fakulta.

Kromě platby za testy a případnou přípravu musí uchazeči o vysokoškol­ské studium počítat i s platbou za přihlášku. Ta se pohybuje v rozmezí od 450 do 900 korun podle stanovení jednotlivý­ch fakult.

Peníze jako brzda k titulu

Česko má v kontextu Evropské unie velmi nízký podíl lidí s vysokoškol­ským vzděláním. Podle loni zveřejněný­ch dat Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) ho získalo necelých 27 procent lidí ve věku 25 až 64 let, což je v EU třetí nejnižší podíl. Relativně nižší počet absolventů je pouze v Itálii a Rumunsku. Celounijní průměr je 38 procent vysokoškol­sky vzdělaných lidí. „Česká republika umí některé věci velice dobře, ale jedno nám stále nejde: neumíme děti ze slabých rodin dostat na vysokou školu jako jiné země. K maturitě je dostat umíme, ale tam to končí. Důvodem jsou zejména peníze, pro řadu rodin je neúnosné ,držet‘ dítě na vysoké škole. Ačkoli je zdarma, doprovází to další a další náklady, které si nemohou zkrátka dovolit,“shrnul pro LN Antonín Jančařík z katedry matematiky a didaktiky matematiky Pedagogick­é fakulty UK.

 ?? FOTO ČTK ?? Důležitý životní krok.
Loni se na české vysoké školy hlásilo 246 tisíc studentů. Univerzity přijaly 81 procent z nich.
FOTO ČTK Důležitý životní krok. Loni se na české vysoké školy hlásilo 246 tisíc studentů. Univerzity přijaly 81 procent z nich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia