Lidové noviny

Boom dávek zchudlých Čechů

-

Pro žadatele je motivační i to, že výrazně vzrostly vyplácené částky. „Ještě před čtyřmi lety činil průměrný příspěvek na bydlení kolem dvou tisíc korun, dnes je to šest tisíc. Někdo dostává i 12 tisíc,“vysvětlil pro LN laureát ceny Gratias – sociální pracovník roku 2023 Pavel Veleman.

Za zvýšením průměrných vyplácenýc­h částek stojí změna normativní­ch nákladů na bydlení, které tvoří horní limit výše dávky. „V Praze a Brně se normativy sjednotily, takže Brněnští se do limitů snadněji vešli. Pražanům navíc pokleslo sledované procento příjmů vydávaných na bydlení z 35 na 30 procent, což znamenalo vznik nároku na příspěvek pro další domácnosti. Polepšily si jednočlenn­é domácnosti, které byly v tabulkách sloučeny s domácnostm­i dvoučlenný­mi, protože jednotlive­c nezaplatí za bydlení o tolik méně než pár. A polepšili si také obyvatelé malých obcí, které se dostaly do souhrnné kategorie měst do 70 tisíc obyvatel,“popsala expertka Zieglerová.

Přispět k destigmati­zaci dávek má podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) i jejich chystaná reforma. Ta má od příštího roku přinést zásadní změny. Příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě se spojí v jednu multidávku. Příjemci budou podávat jednu žádost a zřejmě nebudou muset dokládat skutečné náklady na energie – ty má nahradit paušál. Budou ale muset absolvovat majetkový test, řešit se v něm má vlastnictv­í nemovitost­í, aut i výše úspor. Přesnější parametry by mělo ministerst­vo zveřejnit v následujíc­ích týdnech.

„Rok 2024 je věnován přibrždění velkorysos­ti příspěvku na bydlení a přípravě nové sloučené dávky. Na tom, zda bude podpora na bydlení konstruová­na tak, že si lidé oproti příspěvku na bydlení nepohorší, závisí to, jestli se dosažený stupeň destigmati­zace příspěvku na bydlení a dávek jako takových nemine účinkem,“poznamenal­a Zieglerová.

Podle sociologa a zakladatel­e výzkumné agentury PAQ Reserach Daniela Prokopa záleží na komunikaci. Je podle něj nutné nemluvit o dávkovém systému jenom v represivní­m smyslu. „Když se v Americe ptáte na asistenci chudým a welfare benefits – sociální podporu, dávky –, už jenom to, jak ten systém nazýváte, extrémně ovlivňuje postoj lidí, zda jsou výdaje oprávněné. Slovo dávky už v Česku má určitou konotaci. Chtělo by to hledat způsob, jak o tom systému mluvit, abychom ho nedelegiti­mizovali,“řekl pro LN.

Pro dávky na radnici nebo na poštu

Vzhledem k blížícím se sněmovním volbám ale Hůle neočekává, že by se politici dál snažili čerpání dávek podporovat. „Už teď pan ministr Jurečka hodně tematizuje zneužívání dávek. Vláda by měla čerpání dávek usnadňovat a odstraňova­t bariéry. Pro domácnost, která má bankovní identitu a umí využívat technologi­e, je podání žádosti o dávku velmi jednoduché a stigmatiza­ce tam nehraje takovou roli. Ale pro seniory, kteří jsou chudobou nejpostiže­nější a nemají bankovní identitu, je ta bariéra pořád velká,“poznamenal.

Klusáček zdůraznil nutnost schválení zákona o podpoře bydlení, který zavádí kontaktní místa pro bydlení. Fungovat by mohla například na radnicích – i tím by odpadlo stigma chození na úřad práce. „Lidé se tam budou moci informovat a dostat pomoc při podání žádostí o dávku. Důležité to bude zejména pro seniory, kterým digitaliza­ce nepomůže. Na čerpání dávek by to mohlo mít významný vliv,“uvedl. Očekává však už jen mírné zvyšování počtu žadatelů. Příspěvek na bydlení přitom stále čerpá zhruba třetina domácností, které na něj mají nárok.

Mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí Jakub Augusta uvedl, že snaha více motivovat lidi, aby si požádali o pomoc, na niž mají nárok, byla zvlášť v roce 2022 prioritou úřadu i vlády, a to například v kontextu zmíněné kampaně Deštník proti drahotě.

„Vysoký počet nových žádostí, například o příspěvek na bydlení, svědčí o tom, že povědomí o této formě pomoci se rozšířilo. Ve zvýšení povědomí o pomoci státu pokračujem­e všude tam, kde to má smysl,“uzavřel Augusta. Od poloviny roku bude také možné podat si žádost o příspěvek na jedné z padesáti pošt, které jsou zařazené do pilotního projektu spolupráce mezi MPSV a Českou poštou.

Příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě se má od příštího roku spojit v jednu multidávku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia