Lidové noviny

Krejčířova vila „9 + žralok“znovu na prodej

Vila po odsouzeném podnikatel­i Radovanu Krejčířovi opět hledá nové majitele, tentokrát za necelých 55 milionů korun. Po jeho útěku na Seychely v roce 2005 ji vydražila Petra Kučerová, jež ji nyní nabízí částečně zrekonstru­ovanou.

- MATĚJ KUČERA

Od srpna loňského roku je vila odsouzenéh­o podnikatel­e Radovana Krejčíře v Černošicíc­h znovu na prodej, prodat se ji ale nedaří. Realitní kancelář Nemovito třípodlažn­í objekt s devíti obytnými místnostmi, rozlehlou garáží, dvoupatrov­ým společensk­ým klubem a pozemkem o rozloze 2000 metrů čtverečníc­h prodává za 54 900 000 korun. Před více než dvěma lety byla po osmi pokusech vydražena za 21,38 milionu korun, pořizovací náklady vily na konci 90. let byly dle odhadů 300 až 500 milionů korun.

Kvůli Krejčířový­m dluhům byla na vilu, psanou na jeho manželku Kateřinu, v roce 2016 uvalena exekuce. Ačkoliv se ji Krejčířová snažila z exekucí vyjmout, soud jejím opakovaným žádostem nevyhověl a od té doby probíhalo několik pokusů o dražbu.

To se povedlo až na konci roku 2021, kdy vilu vydražila Petra Kučerová. „Nemovitost, zejména pozemek, nás oslovila hlavně z důvodu ceny, jejíž výhodnost převážila obavy spojené s historií objektu,“napsala po dražbě a před rekonstruk­cí serveru iDNES.cz.

Cíl vandalů a urbexerů

Vyvolávací cena byla tehdy 21,1 milionu korun, spolu s Kučerovou v dražbě přihazoval ještě další zájemce. Odhadovaná cena vily činila 42 milionů. Rodina Kučerové už dříve nabyla menší z Krejčířový­ch černošický­ch vil. Tu získala v roce 2017 také v dražbě za necelých 16 milionů korun. Po rekonstruk­ci ji o pár let později prodala za trojnásobe­k. Na podobný osud nyní čeká i známější Krejčířův dům.

Od jeho útěku při policejní domovní prohlídce v roce 2005 byla vila opuštěná a chátrala. Následujíc­í roky se stala cílem vandalů nebo urbexerů, tedy lidí, kteří prozkoumáv­ají opuštěné budovy, v roce 2019 ji zachvátil požár, noví majitelé ji tak podrobili rozsáhlé rekonstruk­ci, která skončila loni. V rámci ní došlo k výměně střechy, instalaci nového výtahu, opravám fasády a plotů nebo výměně a doplnění exteriérov­ých prvků. Od loňského srpna je dům na prodej.

„Chci něco, co nikdo jinej nemá“

„O tomto domě se traduje, že byl při jeho výstavbě vynaložen náklad, který ve své době hledal přemožitel­e jen těžko. Nezměrné množství prostoru, perfektní umístění, dechberouc­í výhled a absolutní záruka faktu, že při stavbě nedošlo k žádnému seřezávání rozpočtů. Na místě, kde původně stála vila ze 30. let, stojí nyní ikonická stavba, která čeká na pokračován­í svého nového života, který jí vdechl současný majitel,“láká na koupi domu realitní makléř Ondřej Černovický na svém webu.

Dům je aktuálně ve stavu tzv. shell&core, tedy ve stavu dokončenéh­o či zrekonstru­ovaného vnějšku bez vybaveného a dokončenéh­o interiéru.

Jenže stále se ho nedaří prodat, a to ani přesto, že se realitní kancelář i s makléřem rozhodli při prodeji domu pro netradiční krok – natočili reklamu. „Chci něco, co nikdo jinej nemá. A chci, aby tam byl bazén, venku i vevnitř. A kurt, taky venku a vevnitř. Chci, aby to bylo veliký, tak aspoň tisíc metrů, chci, aby tam byl pořádnej výhled a aby to stavěl někdo, kdo vůbec neřešil prachy,“říká ve spotu potícímu se makléři herec Alexej Pyško v roli bohatého bosse. Jak říká ve videu makléř Černovický, takový dům je opravdu jen jeden – Krejčířova vila. I přes čtvrt milionu zhlédnutí spotu na YouTube a téměř šestimilio­nové zobrazení reklamy na Facebooku vila ale na svého nového majitele stále čeká.

Na místě Krejčířovy vily původně stála od třicátých let jiná budova, která byla původním majitelům zabavena komunisty. Po pádu režimu se vila dostala do rukou podnikatel­e Ladislava Beránka, od kterého ji Krejčíř v roce 1998 koupil, zboural a na jejím místě postavil současnou vilu.

Krejčíř si v luxusním sídle, kde si hýčkal i žraloka černocípéh­o, užíval jen krátce. V roce 2005 při domovní prohlídce utekl policistům tajnou chodbou a odcestoval na Seychely. Od té doby byl dům neobývaný.

 ?? ??
 ?? Vila má opravené exteriéry. FOTO CERNOVICKY.CZ ?? Gangsterov­o sídlo.
Vila má opravené exteriéry. FOTO CERNOVICKY.CZ Gangsterov­o sídlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia