Lidové noviny

Muzea se bojí o své exponáty

Sbírky státních muzeí a galerií jsou prý ohrožené. Může za to nový zákon z dílny ministerst­va kultury

- HYNEK PAŠTĚKA

Depozitáře českých muzeí, a to i těch méně známých a regionální­ch, často obsahují cenné a zajímavé artefakty, po kterých touží srdce mnohého sběratele. Může jít například o vzácné mince, knihy, listiny nebo cokoli z pozůstalos­ti známého člověka. A podle Asociace muzeí a galerií by mohla brzy v Česku nastat situace, kdy by tyto kousky mohly být z muzeí prodávány pod cenou, a vyloučeny prý nejsou ani případy, kdy by se někdo mohl na získání konkrétní věci cíleně zaměřit.

Ministerst­vo kultury totiž připravilo nový zákon o veřejných kulturních institucíc­h, což by měl být nový právní statut právě muzeí, galerií, divadel a dalších kulturních institucí, které jsou momentálně příspěvkov­ými organizace­mi. A právě v nové právní úpravě je podle muzejníků problém, který by výprodej sbírek mohl umožnit.

Problém s insolvenčn­ím návrhem

Asociace muzeí a galerií tvrdí, že problém může nastat v momentě, kdy by se například některé z muzeí dostalo do vážných finančních problémů. Podle jejích připomínek k návrhu zákona je pro ni nepřijatel­ný zejména paragraf číslo 9, podle kterého může na veřejnou kulturní instituci podle insolvenčn­ího zákona vyhlásit bankrot jakákoliv třetí osoba. To v současnost­i není možné.

„Návrh tohoto paragrafu ohrožuje muzejní sbírky nejen rozprodeje­m, protože soud může dát přednost soukromému vlastnictv­í před státním zájmem na ochranu sbírek podle speciálníh­o zákona, ale i omezením řádné správy v důsledku zablokován­í nakládání s finančními prostředky konkurzním správcem a propuštění­m kvalifikov­aných zaměstnanc­ů,“zní jedna ze zásadních připomínek, které muzejní asociace ministerst­vu kultury předložila. Dále může uvedené ustanovení prý vést i k úmyslnému vyvádění veřejného majetku do soukromých rukou, pro což se v Česku vžil pojem tunelování. „Zvláště pokud některý segment předmětů v muzejních

sbírkách je lukrativní na trhu, ale v soukromém držení se tyto předměty vyskytují sporadicky, a veřejný zakladatel nebude mít dost zdrojů na kvalitní právní zastoupení,“píše se dále v připomínká­ch. Zákon prý také nepotvrzuj­e sbírku jako veřejný statek, nově by se stala majetkem veřejné kulturní instituce. Uplatnění insolvenčn­ího zákona zákona pak prý posouvá veřejné kulturní instituce do postavení společnost­í existující­ch k dosahování vlastního zisku.

Resort kultury se však brání, že nic takového nehrozí a sbírky budou i nadále v bezpečí. „Ministerst­vo je přesvědčen­o, že v důsledku aplikace zákona o veřejných kulturních institucíc­h nedojde k ohrožení kulturního dědictví nebo ke zhoršení poskytován­í veřejných kulturních služeb,“sdělila LN Ivana Awwadová

z tiskového odboru ministerst­va kultury.

Orgány veřejných kulturních institucí budou fungovat na principu péče řádného hospodáře, z největší části budou financován­y svým zřizovatel­em a pro případné finanční potíže jsou v návrhu zákona nastaveny mechanismy, které zabrání případnému výprodeji. „Nejcennějš­í část vloženého majetku, takzvaný chráněný majetek, je výslovně vyňat z likvidační podstaty, nemůže být předmětem exekuce a v případě zrušení veřejné kulturní instituce s likvidací se v konečném důsledku vrací zřizovatel­i,“vysvětlila Awwadová s tím, že tento majetek je navíc chráněn bez ohledu na vlastníka podle jednotlivý­ch zvláštních zákonů – památkový zákon, zákon o ochraně sbírek muzejní povahy, knihovní zákon a podobně. U majetku muzeím pouze svěřeného

ohrožení prý v úvahu ani nepřichází, protože ten zůstává po celou dobu ve vlastnictv­í zřizovatel­e a veřejná kulturní instituce s ním pouze hospodaří.

Množství připomínek

„Návrh zákona je odrazem dlouhodobé snahy odborné veřejnosti, především z oblasti takzvaného živého umění, o zavedení reálné alternativ­y k příspěvkov­ým organizací­m,“pokračoval­a Awwadová s tím, že přechod na status veřejné kulturní instituce není povinnost, ale možnost, o kterou v Česku stojí především divadelní instituce. Tisková mluvčí resortu Jana Malíková LN dále sdělila, že návrh zákona by například divadlům umožnil mít i více zřizovatel­ů. To by jim mělo umožnit plánovat svoji činnost na více let dopředu, což by se projevilo i na vyšší kvalitě jejich produkce.

Samo ministerst­vo připouští, že se k návrhu zákona sešla řada připomínek od mnoha dotčených organizací – ministerst­ev, krajů, sdružení měst a obcí. Není to ale prý nic neobvykléh­o, neboť se jedná o zcela novou právní úpravu.

Týkaly se pochybnost­i o samotném smyslu a potřebě nové úpravy, dále okruhu možných zřizovatel­ů institucí, ochrany majetku a pracovněpr­ávních vztahů. Některé jsou předmětem rozporu i nadále.

„Veřejná kulturní instituce bude představov­at alternativ­u k příspěvkov­ým organizací­m v oblasti kultury. Smyslem je především odpolitizo­vání institucí, zajištění účasti odborné veřejnosti na jejich řízení ve správních radách, zajištění finanční stability a zefektivně­ní financován­í,“dodala Awwadová.

 ?? FOTO ČTK ?? Venuše v bezpečí. Nejcennějš­í majetek, jako třeba Věstonická venuše, by měl být chráněn proti insolvenci speciální výjimkou.
FOTO ČTK Venuše v bezpečí. Nejcennějš­í majetek, jako třeba Věstonická venuše, by měl být chráněn proti insolvenci speciální výjimkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia