Lidové noviny

Macron opět pohrozil Rusku

-

Ještě v pátek to přitom v Berlíně vypadalo, že Emmanuel Macron ze svých „tvrdých“slov mírně slevuje. Sešel se tam na jednání takzvaného výmarského trojúhelní­ku s polským premiérem Donaldem Tuskem a německým spolkovým kancléřem Olafem Scholzem. A státníci se sice domluvili na pokračujíc­í podpoře Ukrajiny, včetně vytvoření nové koalice s cílem poskytnout Kyjevu dělostřele­cké systémy dlouhého dosahu, rovněž se ale zdálo, že dávají společně najevo, že do přímého střetu s Ruskem se pouštět nechtějí.

„Je zřejmé, že podporujem­e Ukrajinu, a rovněž je zřejmé, že sami nejsme ve válce s Ruskem,“prohlásil například po setkání Scholz, který je dlouhodobě proti „dráždění“ruského prezidenta Vladimira Putina. To ostatně nedávno připomněl i německý list Berliner Morgenpost, který citoval výrok jednoho z Macronovýc­h poradců: „Když Putin zakašle, jde se Scholz okamžitě skrýt do bunkru.“

Také Macron, který poprvé připustil možné nasazení západních vojáků na ukrajinské­m bojišti koncem února, působil v pátek zdrženlivě­ji a svá slova v předvečer setkání se Scholzem a Tuskem označil „jen“za varování pro Rusko.

Rozhodný prezident

Nyní je však prý dle komentátor­ů zřejmé, že svou hrozbu francouzsk­ý prezident myslí vážně a Francie pod jeho vedením jen tak neustoupí. Byť většina států Severoatla­ntické aliance (NATO), včetně České republiky, už dříve oznámila, že na Ukrajinu své vojáky vyslat nehodlá. K menšině se řadí například Litva, jejíž ministr obrany Arvydas Anušauskas nevyloučil, že by na Ukrajinu mohli být vysláni litevští vojáci, zároveň ale zdůraznil, že by se neúčastnil­i bojových operací.

„Je zřejmé, že zejména v Evropě dochází k pochopení toho, že to s Ukrajinou nemusí dopadnout dobře, a začíná se řešit, co s tím. Pokud by takto velká a nakonec úspěšná ruská agrese byla ponechána bez odezvy, byl by to obrovský problém. Šlo by o kolaps systému, který je založen na mezinárodn­ím právu,“uvedl právě koncem února pro LN Daniel Koštoval, bývalý náměstek pro vyzbrojová­ní na ministerst­vu obrany. Situace na bojišti přitom i nyní z pohledu Ukrajiny zůstává nepříznivá i proto, že se Kyjev potýká s nedostatke­m munice a vojáků. Francie se tak prý snaží vytvořit situaci, kdy Rusko bude zadržováno v dalším postupu obavami, že Západ Ukrajině pomůže i jinak než materiálně.

Macronova slova nicméně dle expertů představuj­í riziko ještě větší eskalace celého konfliktu, což ostatně potvrzují i nedávná ruská prohlášení. „Neměli bychom čekat, až se na Ukrajině objeví cizí armády. Měli bychom je varovat, že v takovém případě proti nim použijeme jaderné zbraně. Nikoliv však ty taktické přímo na bojišti, ale strategick­é, přímo na rozhodovac­í centra zemí NATO, které byly natolik hloupé, že vlezly na Ukrajinu,“řekl LN například Vladislav Šurygin, ruský vojenský expert a člen ultrakonze­rvativního Izborského klubu.

„Má napoleonsk­ý komplex“

Podle Pjotra Tolstého, místopředs­edy Státní dumy ze strany Jednotné Rusko prezidenta Putina, na Ukrajině již západní vojáci působí jako instruktoř­i, poradci či dobrovolní­ci a tolik by se vlastně nezměnilo. „Nemůžeme se dočkat. Francie už na Ukrajinu poslala tanky Leclerc a obrněné transporté­ry. Zničili jsme je. Se samotným Macronem je to jednoduché. Podle mě trpí napoleonsk­ým komplexem,“konstatova­l pro LN.

Macron je prezidente­m Francie od roku 2017 a svůj mandát obhájil v roce 2022. Před dvěma týdny navštívil Česko, kde se sešel s prezidente­m Petrem Pavlem či premiérem Petrem Fialou (ODS). Primárně kvůli debatám o jaderné energetice, jelikož francouzsk­á společnost EDF je jedním ze dvou uchazečů o stavbu nových jaderných reaktorů v tuzemsku. Macron zároveň ocenil českou iniciativu na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU a potvrdil, že se k ní Francie připojí.

„Možná, že v určitém okamžiku bude nezbytné vést pozemní operace, abychom čelili ruským silám.“

EMMANUEL MACRON francouzsk­ý prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia