Lidové noviny

Pellegrini má přízeň Maďarů

První kolo prezidents­kých voleb na Slovensku. V souboji o každý hlas si hlavní kandidáti všímají také voličů z řad národnostn­ích menšin.

- ROBERT SCHUSTER

Když před pěti lety Zuzana Čaputová vyhrála prezidents­ké volby na Slovensku, ve své řeči vyjádřila vděk za získané hlasy mimo jiné maďarsky, romsky, česky, rusínsky nebo německy.

Nebyla za tím pouze symbolika či politická korektnost. Hlasy z prostředí národnostn­ích menšin sehrály už nejednou významnou roli při rozhodnutí o nové hlavě státu. Zkušenost s tím měl v roce 1999 již Rudolf Schuster, první slovenský prezident, který byl volen přímo. O jejich přízeň bojují i oba favorité letošních voleb hlavy státu, předseda parlamentu Peter Pellegrini a bývalý ministr zahraniční­ch věcí Ivan Korčok.

Zatím hodně nasvědčuje tomu, že Pellegrini, který má také podporu strany Smer-sociálna demokracia premiéra Roberta Fica, je v tomto ohledu ve výhodě. To platí hlavně pro jeho potenciáln­í podporu mezi voliči maďarské národnosti. Jak vyplynulo před časem z výzkumu agentury Focus, jestliže v minulosti měli mezi nimi stabilní podporu kandidáti z liberálníh­o tábora, to znamená Iveta Radičová, Andrej Kiska nebo Zuzana Čaputová, pro Korčoka to zřejmě neplatí.

V Budapešti mají jasno, kdo by měl vyhrát

Podle šetření Focusu by mezi slovenským­i Maďary získal v prvním kole prezidents­kých voleb se 44 procenty sice největší podporu předseda maďarského uskupení

Aliance Krisztián Forró, avšak těsně za ním by se umístil Pellegrini. Naopak Korčok by nezískal ani procento. Jestliže by do velmi pravděpodo­bného druhého kola postoupila dvojice Pellegrini–Korčok, odnesl by si mezi slovenským­i Maďary vítězství Pellegrini s 83 procenty proti 17 procentům pro Korčoka.

Pellegrini si je toho vědom, a tak se snaží vysílat signály směrem k maďarské komunitě. Před několika dny navštívil Budapešť, kde se současnému předsedovi Národní rady Slovenské republiky dostalo přijetí, jako by už byl zvoleným prezidente­m.

Postupně se sešel s premiérem Viktorem Orbánem, který vyzdvihl, že stávající slovenská vláda hovoří „jazykem míru“. Pellegrini navštívil rovněž nově zvoleného maďarského prezidenta Tamáse Sulyoka, pro něhož byl vůbec prvním zahraniční­m hostem od chvíle, co se začátkem března ujal nejvyššího úřadu v zemi. Nechybělo ani jednání s předsedou maďarského parlamentu László Kövérem. Maďarský ministr zahraniční­ch věcí Péter Szijjártó pak Pellegrini­mu rovnou popřál štěstí „při úsilí v nadcházejí­cích týdnech“a „zejména úspěch na konci“, když spolu otevírali nový most přes řeku Ipeľ spojující oba státy.

Korčok je na tom jinak. Doplácí na svá dřívější vyjádření na adresu Maďarska z dob, kdy byl ještě ministrem zahraniční­ch věcí. Tehdy se například vymezil vůči aktivitám maďarských nadací blízkých vládě, které v nedávné

minulosti na mnoha místech Slovenska koupily pozemky nebo nemovitost­i. Stejně tak kritizoval i slova šéfa maďarského parlamentu Kövéra, jež pronesl v roce 2021 v Šamoríně při odhalování památníku Maďarům, kteří museli po druhé světové válce opustit Slovensko.

„Není odpuštění bez omluvy a Maďaři tyto hříchy neodpustil­i, protože se jim nikdo neomluvil,“prohlásil Kövér a dodal, že poválečné dekrety českoslove­nského prezidenta Edvarda Beneše „byly hříchem před Bohem a před lidmi“. Na to reagoval Korčok slovy, že z Budapešti přicházejí na adresu Slovenska stále vzkazy a poučování týkající se společných dějin. „Rozhodně odmítám, aby druhý nejvyšší představit­el Maďarska přijel prezentova­t své vidění historie přímo na Slovensko,“

napsal doslova. Jako ministr se Korčok také ostře vymezoval vůči aktivitám tehdejšího poslance maďarské národnosti Györgye Gyimesiho. Ten třeba jednal se šéfem maďarské diplomacie o problemati­ce dvojího občanství, aniž by k tomu měl mandát slovenské vlády. Právě Gyimesi, který byl v minulosti označován za „Orbánovu spojku“na Slovensku, nedávno po setkání s Pellegrini­m prohlásil, že předseda slovenskéh­o parlamentu by prý byl zárukou, že vztahy obou států zůstanou po prezidents­kých volbách nadstandar­dní.

Korčok loví mezi zahraniční­mi Slováky

Korčok se snaží svůj handicap kompenzova­t jinde. Intenzivně usiluje například o hlasy Slováků, kteří žijí v zahraničí, zejména v České republice. Před měsícem zavítal do Prahy a Brna, aby se tam s nimi setkal.

Z kraje minulého týdne pobýval na východním Slovensku, kde se mimo jiné setkal s lidmi, kteří se angažují v práci s Romy. Z hlediska voleb může jít rovněž o důležitou skupinu. Ukázaly to i loňské parlamentn­í volby, kdy hlasy romských voličů pomohly koalici vedené expremiére­m Igorem Matovičem dostat se znovu do parlamentu. Jeho hnutí Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) velmi ofenzivně usilovalo o hlasy Romů vlastní platformou Pačivale Roma. Za ni kandidoval­y osobnosti, jež se těší mezi Romy značnému uznání, například mezinárodn­ě úspěšný boxer Viliam Tankó.

Na východě Slovenska se Korčok snažil získat hlasy rovněž v oblastech, které jsou kulturně ovlivněny rusínskou menšinou. Ta je soustředěn­a zejména na severových­odě Slovenska. Jde o konzervati­vní oblasti, kde cítí bývalý šéf slovenské diplomacie určitý potenciál.

Zde je sice ve volbách tradičně silný i Smer premiéra Fica, takže tu budou také potenciáln­í voliči Pellegrini­ho. Zároveň se v této části Slovenska ale nacházejí i poslední bašty křesťanský­ch demokratů (KDH), kteří už před prvním kolem vyjádřili podporu Korčokovi. KDH zde má stále několik vlivných starostů, jejichž autorita přesahuje hranice vlastní obce, což by mohlo Korčokovi pomoct.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Favorit. Předseda slovenskéh­o parlamentu Peter Pellegrini s maďarským premiérem Viktorem Orbánem minulé pondělí v Budapešti.
FOTO PROFIMEDIA Favorit. Předseda slovenskéh­o parlamentu Peter Pellegrini s maďarským premiérem Viktorem Orbánem minulé pondělí v Budapešti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia