Lidové noviny

Co s letadlovka­mi?

- ŠTĚPÁN HOBZA komentátor LN

Letadlové lodi tvoří od druhé světové války páteř námořnictv­a velmocí. Začaly s tím USA, které částečně úspěšně napodobily Čína, Indie a jiné státy. Rusko při své rozsáhlé pozemní armádě to nikdy nedotáhlo dál než na jedinou letadlovku – a to ještě stíhanou notorickým­i poruchami – nešťastnéh­o Admirála Kuzněcova.

Význam, jejž těmto strojům mocnosti stále přikládají, lze snadno odvodit od jejich plánů na výstavbu ozbrojenýc­h sil. USA před sedmi lety představil­y letadlovou „superloď“Gerald R. Ford v ceně 13 miliard dolarů. Celkově jich plánují postavit jedenáct – druhou v řadě jménem John F. Kennedy chtějí spustit již příští rok. Zrovna tak si počíná Čína, která má v současnost­i letadlové lodi tři, ale do roku 2035 jich chce mít šest. Celkové náklady se odhadují na stamiliard­y jüanů, tedy desítky miliard dolarů.

Jsou to pochopitel­né kroky. Letadlové lodi tvoří jakýsi pojízdný segment moderních ozbrojenýc­h sil. Jsou prošpikova­né všemi typy zbraní a technologi­í, které mají v současnost­i váleční stratégové k dispozici. Například Gerald R. Ford se může pochlubit až 90 letouny a helikoptér­ami včetně stíhaček F-35 páté generace. Dále má k dispozici naváděné střely, pokročilé radary a elektromag­netický katapult, díky kterému stihne spustit až 220 útočných reakcí za den. Pohání ji jádro, takže může na moři alespoň teoreticky zůstat neomezeně dlouho. To všechno jsou působivé statistiky, háček je ale v detailu. Právě kvůli jejich komplexnos­ti provází letadlové lodi všudypříto­mné technické problémy. Netýká se to zdaleka jen Ruska – i Ford musel několikrát od svého spuštění zpátky do doku – šlo sice o výrazně menší problémy než opakované požáry Admirála Kuzněcova, ale stejně loď na čas vyřadily z provozu.

Za druhé, a to je podstatněj­ší, jsou letadlové lodi kvůli své obrovitost­i a relativní těžkopádno­sti snadným terčem stále propracova­nějších naváděných systémů. I američtí bezpečnost­ní experti bili na poplach, když se Ukrajincům před dvěma roky podařilo pouhými dvěma naváděnými střelami potopit křižník Moskva, vlajkovou loď ruské černomořsk­é flotily. Pýcha ruského námořnictv­a byla vybavena všemi obrannými systémy, kterými může moderní plavidlo disponovat – a přesto se stala obětí relativně nízkonákla­dové akce, navíc se senzačním PR úspěchem. Obrázky potápějící­ho se obra jsou vždy vděčnou potravou pro média po celém světě.

Neznámá odpověď

Američany dále znepokojuj­í čínské pokroky v oblasti hypersonic­kých raket. Ty letí při dopadu několikaná­sobkem rychlosti zvuku, a jsou tak protiletad­lovou obranou obtížně sestřelite­lné. Existují zatím spory ohledně jejich přesnosti – například ruské střely Kinžál na Ukrajině nejdřív rozsévaly paniku, než se ukázalo, že trefit s nimi konkrétní cíl je velmi obtížné, navíc je za vhodných podmínek možné je sestřelit. Číňané by ale během několika let mohli být výrazně dál, což by jim proti americkým letadlovká­m dalo trumf do ruky. Cena jedné podobné střely činí zhruba 15 milionů dolarů, tudíž skoro tisícinu nákladů na stavbu letadlové lodi třídy Gerald R. Ford.

Odpověď? Nebudeme ji znát, dokud neuvidíme podobný konflikt v praxi. Válka na Ukrajině je dobrým vodítkem – jde však o spíš pozemní válku starého střihu než o hi-tech konflikt velmocí. Například velké konfrontac­e loďstva a letectva jsme na Ukrajině zatím neviděli, a je proto složité dělat závěry. Pravděpodo­bné se zdá, že různé druhy naváděných střel jsou zatím nedostateč­ně pokročilé, aby dokázaly spolehlivě trefit pohybující se loď – pád ruského křižníku Moskva představuj­e spíš výjimku z pravidla. Při tempu vývoje by tomu ale během několika let mohlo být úplně jinak – a vzhledem k tomu, že vyrobit jednu americkou letadlovku trvá až deset let, mohlo by po dokončení americké flotily v polovině století být už pozdě. Stovky miliard investovan­ých dolarů by se pak najednou mohly ukázat jako vyhozené peníze.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia