Lidové noviny

Mír jako nevyslovit­elné zlo

Máme „pana papeže“považovat za bezpečnost­í riziko pro Českou republiku?

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Ministr zahraničí Jan Lipavský nedávno označil Andreje Babiše za „bezpečnost­ní ohrožení“České republiky. Kvůli příspěvkům na sociálních sítích, v nichž předseda hnutí ANO kladl na první místo potřebu mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, nikoliv zbrojní dodávky ukrajinské armádě. Celá kauza záhy získala specificky domácí rotaci, poněvadž na veřejnost se dostal e-mail, v němž Babiš žádal po svých spolupraco­vnících, aby mu na Lipavského vyhledali kompromitu­jící informace. Včetně rodinných poměrů. Babiš to pak vysvětlova­l přáním položit ministru zahraničí otázku, zda by své (případné) děti poslal do války.

Faktická pozice současného pontifika coby „chcimíra“napovídá, že svět se i kvůli ruské agresi vůči Ukrajině docela zásadně mění

Františkov­a bílá vlajka

Ať už měl jakékoliv záměry, uvedená kauza se tím definitivn­ě nasměroval­a do zdejších vyjetých kolejí. Tedy v očích současné vládní koalice a jejích příznivců do podoby zápasu mezi nimi coby prozápadní­mi silami a populistic­kou, k východu nakloněnou opozicí.

Souběžně se však přihodilo cosi, co zaběhané vzorečky docela zpochybňuj­e. Papež František vyzval Ukrajinu k zahájení mírových jednání, poněvadž prohrává a její situace se bude jen zhoršovat. Zpočátku jeho výroky z rozhovoru pro švýcarskou televizní stanici dokonce kolovaly pod hlavičkou, že papež Ukrajinu vyzývá k vyvěšení bílé vlajky neboli ke kapitulaci. Vatikánské tiskové oddělení posléze zmíněné vyznění začalo vyvracet – František prý neměl bílou vlajkou na mysli kapitulaci, pouze mírové rozhovory. Avšak i tak čelil velmi zásadní kritice. Proč nevyzval k ukončení válečných operací v prvé řadě agresora čili Rusko? Proč nezdůrazni­l jeho útoky na civilní obyvatelst­vo ani plány na likvidaci ukrajinské­ho národa? Proč kategorick­y označil Ukrajinu za prohrávají­cí stranu? A proč vlastně pominul mravní rozměr ukrajinské­ho odporu a argumentov­al převážně jen silou? Stručně shrnuto, vystřelil by David z praku na Goliáše, kdyby mu František dělal poradce?

Nejvyšší představit­el katolické církve, zahrnující celosvětov­ě přes miliardu lidí, sice na začátku ruskou agresi vůči Ukrajině

odsoudil, pak ale začal pronášet výroky, které nahrávaly spíše Rusku, byť jeho oběť charakteri­zoval jako „mučenou“. Ba lze říci, že občas vyloženě šířil fakticky proruské narace: jde prý primárně o střet velmocí, Spojených států amerických a Ruska, a Ukrajinci tudíž krvácejí v nějaké mocenské hře poháněné též touhou zbrojařský­ch koncernů po zisku. Což je i vzhledem k aktuální české iniciativě nákupu munice pro ukrajinsko­u armádu mimo Evropu, jelikož zakrnělý evropský zbrojní průmysl prostě kapacitně nestíhá, argument notně kontrafakt­ický.

Milovník ruského humanismu

Loni v létě pak papež vyzval mladé ruské katolíky, aby se nevzdávali odkazu „velkého Ruska světců, vládců, velkého Ruska Petra I., Kateřiny II., této říše – velké, osvícené, velké kultury a velkého humanismu“.

Uvedené Františkov­y postoje se zpravidla vysvětlují jeho latinskoam­erickým původem i levicovým politickým zaměřením, díky nimž spatřuje hlavního nepřítele ve Spojených státech amerických. Popřípadě

jeho úpornou snahou dosadit sebe sama do role mírotvůrce. Nicméně Andrej Babiš, Robert Fico nebo Viktor Orbán určitě nejsou horší „chcimírové“než papež František. Představuj­e tedy bezpečnost­í ohrožení?

V podstatě ano. Vždyť jeho dlouhodobé postoje vůči Rusku a Ukrajině patrně nepřímo přispěly k vítězství Roberta Fica ve slovenskýc­h volbách, poněvadž „svatý otec“má na katolíky pochopitel­ně velký vliv i v politickýc­h otázkách.

V nábožensky vlažnějšíc­h Čechách může paradoxně více ovlivnit nekatolíky. Významná část zdejších katolíků totiž stojí za Ukrajinou. Papežovy výroky je netěší, ba bolí, avšak nejde o věroučné záležitost­i, a tudíž pro ně nemají závaznost. A někteří se proti nim veřejně ohrazují. Například Tomáš Halík v Českém rozhlase nebo v kázání šířeném rovněž na videu, kde hovoří i o strastipln­ém zrození ukrajinské­ho vydání své knihy Odpoledne křesťanstv­í – překladate­l je někde na frontě a redaktorka na textu pracovala po měsíce v krytu, obklopena svými třemi dětmi. Papežovu výzvu k „bílé vlajce“zde označuje za krajně nešťastnou a představu uzavírání mírových smluv s Ruskem za naprostou iluzi.

Je myšlenka na mír zradou?

Šéf katolické církve ale může fungovat jako všeobecná autorita ve smyslu „když to říká i papež, tak na tom asi něco bude“. Ostatně, Andrej Babiš své postoje v České televizi obhajoval rovněž slovy: „Říká to i pan papež.“

Ne, česká vláda papeže Františka na černou listinu „chcimírů“nezařadí už jen z pragmatick­ých důvodů. Nemalá část české veřejnosti navíc katolickou církev stále vnímá jako oporu západní civilizace. A kvůli jejímu pronásledo­vání za komunismu i třeba pontifikát­u Jana Pavla II. jako instituci protikomun­istickou, a tedy nějak „protivýcho­dní“.

Faktická pozice současného pontifika coby „chcimíra“však napovídá, že svět se i kvůli ruské agresi vůči Ukrajině, byť zdaleka nejen kvůli ní, docela zásadně mění – a rychleji, než by se zdejším setrvačnos­tem zamlouvalo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia