Lidové noviny

Pomůže Fialovi cesta do USA?

Návštěvou u Joea Bidena se český premiér snaží ukázat, že ne všichni jsou proti jeho politice

- THOMAS KULIDAKIS komentátor CNN Prima News

Ještě na konci letošního ledna byla loni předběžně oznámená návštěva českého předsedy vlády Petra Fialy v Bílém domě v nedohlednu. Jeho bezpečnost­ní poradce Tomáš Pojar situaci ohlášené neuskutečn­ěné slávy komentoval slovy: „Nebudeme se doprošovat.“Uběhlo pár týdnů a s velkou slávou byla snaha korunována úspěchem a prezident USA Joe Biden nájemníka Strakovy akademie přijme. Podle Pojara „to není náhoda“, přičemž návštěva Billa Clintona v Praze a 25. výročí od vstupu do NATO „je náhoda příjemná“.

K proměně debaklu v úspěch v rámci několika týdnů nelze než blahopřát, českému premiérovi výlet přejme. Obzvlášť poté, co se zdálo, že Washington­u nestojíme za moc, když k podpisu smlouvy o nákupu stíhaček F-35 za stamiliard­y dolarů došlo v tak slavnostní­ch kulisách, že si česká vláda zastoupená ministryní obrany Janou Černochovo­u musela vystačit jen s americkým velvyslanc­em.

Přednost zahraniční politice

Nemohl by se leckdo cynicky usmát s myšlenkou, že všichni musíme mít radost, že Fialovi jsme se na výlet složili závazkem pár set miliard za stíhačky, které přijdou dle plánu až za deset let? Nebylo snad možné pokračovat se švédskými gripeny, které doposud stačily k obraně nejen Česka, ale také spojenců, kteří letectvem nedisponuj­í, neboť se létalo nad Slovenskem i v Pobaltí?

Nezbývá než doufat, že Švédové nebudou uražení a pomstychti­ví. A cenu za další pronájem gripenů na překlenova­cí dobu mezi rokem 2027 (konec současného pronájmu gripenů) a příletem prvních F-35 českému daňovému poplatníko­vi příliš nenapálí. Víme, že F-35 za 329 miliard dolarů nejsou jediný kšeft s USA. Pomysleme kupříkladu na vrtulníky nebo drahý plyn, což vadí i Evropské komisi či Německu. Zkoumejme záhadu, proč například Řekové nebo Australané dostali dané stíhačky levněji za kus. V případě Austrálie je navíc na pováženou, že utratila miliardy navrch, mimo plán.

Svou roli jistě sehrála aktivita na koupi munice pro vládu v Kyjevě mimo Evropu, takže z toho průmysl starého kontinentu vývar mít nebude. Detaily neznáme. Zatím víme, že se nejdříve prezident Petr Pavel domníval,

že peníze jsou na hromadě všechny. Pak premiér Fiala upřesnil, že zatím jen část. Nevíme, jestli to zaplatíme ze svých peněz, nebo jestli nám dá někdo další peníze, za něž nakoupíme ve světě, možná v USA či ve třetích zemích. Každopádně nejde o aktivitu jako takovou, ale o to, že před českým daňovým poplatníke­m hledícím do hladové peněženky to nemusí vypadat dobře.

Vládní poslanci tiše i nahlas často naříkají, podobně jako provládní část médií, že se vláda příliš soustředil­a na zahraniční politiku, ale doma jí to hapruje. Ekonomika stagnuje, aktuální inflace značí opětovné, byť nižší zdražování již dvakrát zdraženého, reálné mzdy klesaly devět čtvrtletí v řadě. Církve slaví, že jim inflace pomohla ve výplatách od státu. Oproti penzistům byly nejen před inflací ochráněny, ale za roky 2023 a 2024 se mohou těšit na zhruba 8,5 miliardy českých korun navíc zhodnocení­m o inflaci. O hospodářsk­é škodě a účelovém měnění systému valorizace v nouzovém stavu jako v případě penzistů neslyšíme. Pomůže rekordně neoblíbené­mu premiérovi Fialovi v tomto cesta za velkou louži za hezkými fotkami a plácáním po ramenou?

Nová doba, stará praxe

Zajímavý je také aspekt prezidents­kých voleb v USA. Maďarský premiér Viktor Orbán vyrazil za kandidátem republikán­ů Donaldem Trumpem. Ponotovali si, po ramenou se poplácali, o Ukrajině pohovořili, načež Joe Biden hned zahartusil nehezká slovíčka o diktatuře a autoritáří­ch. Pak najednou přijme premiéra Fialu z České republiky, který podpoří očekávaně jeho pohled a volební úsilí.

Nepodezřív­áme běžného Američana, že přesně určí rozdílnou polohu Maďarska a Česka, ale regionální pohled jistě díky vysvětlení kampaní kandidátů pochopí, že ne všichni jsou proti Bidenově politice. Která malá zemička kdesi v Evropě na čí straně stojí, že Joe není sám, stejně jako není sám Donald. Bude jen zajímavé,

co se bude dít, jestli Trump vyhraje, to je ale pro jiný příběh.

Pamatujeme doby, kdy se jezdilo pro fotky na východ, teď se jezdí na západ. Nová doba nese nové originální a inovativní postupy, kdy se dělá to samé, jen v opačném gardu. Ve světle zmíněného jistě mají občané radost, že se Petr Fiala za oceán k velkému vůdci demokratic­kého světa konečně podívá a fotky si udělá. V minulosti po návratu z Moskvy málokdy davy vítaly politiky osvícené těmi, kdo je přijali a měli vedoucí roli v socialisti­ckém táboře míru, rodině socialisti­ckých demokratic­kých zemí.

Prezident Pavel při předávání druhého vyznamenán­í Billu Clintonovi řekl: „Všichni znovu cítíme, jak důležitá je transatlan­tická vazba a vedoucí role Spojených států v rodině demokratic­kých zemí.“Starého psa novým kouskům nenaučíš. Slova o vedoucí roli jsem v takové souvislost­i slyšel naposledy před 35 lety.

Budou teď hrdinu Petra Fialu s ranečkem fotek a pochval z USA přibyvšího, s rameny oplácanými vítat s fangličkam­i rozjásané davy? Nebo, jak by řekl cynik, i v tomto doba nová, praxe stará, jen s opačným znaménkem? Takový fuj cynismus bychom si nedovolili a jsme rádi, že i našimi daněmi jsme v návštěvě panu premiérovi pomohli. Jen škoda, že z nich víc nemáme doma.

Pamatujeme doby, kdy se jezdilo pro fotky na východ, teď se jezdí na západ. Nová doba nese nové inovativní postupy, kdy se dělá to samé, jen v opačném gardu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Maďarský premiér Viktor Orbán v průběhu své nedávné cesty do USA nenavštívi­l jejich prezidenta Joea Bidena. A na rozdíl od českého předsedy vlády Petra Fialy vyrazil za kandidátem Republikán­ské strany na hlavu Spojených států amerických Donaldem Trumpem.
FOTO PROFIMEDIA Maďarský premiér Viktor Orbán v průběhu své nedávné cesty do USA nenavštívi­l jejich prezidenta Joea Bidena. A na rozdíl od českého předsedy vlády Petra Fialy vyrazil za kandidátem Republikán­ské strany na hlavu Spojených států amerických Donaldem Trumpem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia