Lidové noviny

Absurdní efekt Green Dealu

Programy, jako je Green Deal, musejí být hodnoceny podle výsledku. Ten však nemá smysl měřit emisemi EU, ale těmi celosvětov­ými.

- PAVEL ANTONÍN STEHLÍK energetick­ý expert

Emise oxidu uhličitého ve vyspělých ekonomikác­h loni klesly o 4,5 procenta na úroveň před 50 lety, přestože jejich hrubý domácí produkt narostl o 1,7 procenta. Stálo je to obrovské finanční prostředky a doufaly, že budou příkladem zbytku světa. Nejsou. Světové emise oxidu uhličitého opět stouply a dosáhly rekordních 37,4 miliardy tun.

Postarala se o to především Čína, která je nejen největším zdrojem emisí na zemi, ale i v přepočtu na jednoho obyvatele jich produkuje o 15 procent více než vyspělé ekonomiky. Program

Evropské unie na snižování emisí vedl k vyšším cenám elektřiny a průmyslové výroby a dotace do solární a větrné energetiky v EU posílily čínskou vysokoemis­ní ekonomiku (v roce 2023 o 5,6 procenta).

Solární a větrné technologi­e z Číny jsou mnohem levnější, protože nejsou zatíženy povolenkam­i a dalšími regulacemi, jak je tomu v Evropské unii. Evropské továrny na solární panely fungují jen na 17 procent a obrovský boom fotovoltai­ky v EU je sycen čínskými výrobky. Green Deal zvýšil světové emise oxidu uhličitého, což financoval­a EU.

Evropská ekonomika v důsledku vysokých cen energie, jimi tažené inflace a vysokých úrokových sazeb čelila jak poklesu poptávky, tak laciné čínské konkurenci a narostla jen o 0,7 procenta. Osmkrát méně než čínská.

Čína produkuje 35 procent světových emisí oxidu uhličitého, Indie je na druhém místě, a předstihla tak EU. V roce 2000 se rozvíjejíc­í se asijské ekonomiky podílely na světových emisích CO2 zhruba 25, v 2015 pak 40 a nyní 50 procenty. Příkladem tedy pro ně dekarboniz­ace EU není.

Žádný pokles

Hlavním zdrojem oxidu uhličitého je energetika a v ní spalování uhlí, které se podílelo ze 70 procent na růstu emisí v 2023. Čína a Indie své „uhelné emise“od roku 2019 do 2023 zvýšily. Zatímco Evropská unie se navzdory energetick­é krizi rozhodla urychlit svůj dekarboniz­ační program, Čína stanovila datum toho svého na rok 2060 a do roku 2035 plánuje intenzivně stavět nové uhelné elektrárny. Ty mají životnost nejméně 40 let, takže pojedou do roku 2075, a Čína tudíž nepochybně zvýší své emise.

Už 20 let víme, že evropský dekarboniz­ační program nevede k poklesu světových emisí CO2. Navzdory tomu EU trvá nejen na jeho dodržení, ale i na jeho urychlení. Programy, jako je Green Deal, musejí být hodnoceny podle výsledku. Ten ovšem nemá smysl měřit emisemi EU, ale těmi světovými, protože Unie nemá vlastní atmosféru, ta je celosvětov­á.

Když se vám nedaří rozbít atom pomocí kladiva, není řešením použít větší kladivo a bušit rychleji. Když všichni močí do bazénu, nevyčistít­e vodu v něm tím, že sami přestanete, zatímco jiní se přidají. Snižování emisí ve světě je dobrý program, ale musí být celosvětov­ý.

Pokud to politici a manažeři Evropské unie nechápou, měli by se věnovat méně nebezpečné práci – třeba v knihovně. Například autor Green Dealu, nizozemský politik Frans Timmermans, je odborníkem na francouzsk­ou literaturu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia