Lidové noviny

Nejen černý kašel. Přibývá i tuberkulóz­y

Zatímco zákeřný kašel se šíří mezi českými teenagery, počty TBC narostly mezi příchozími z Východu

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Černý kašel v Česku dál sílí. Nemoc se šíří hlavně mezi českými teenagery a nemůže za ni imigrační vlna z Ukrajiny, vyvrátil ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) tvrzení některých opozičních politiků.

Naopak lékaři připouštěj­í, že cizinci v Česku zvyšují výskyt jiné zákeřné plicní nemoci – tuberkulóz­y (TBC). Ta se rozmáhá zejména mezi Ukrajinci. Pokud Česko situaci včas nepodchytí, může zasáhnout i domácí populaci, varují.

Loni přibylo meziročně na šest desítek případů TBC. Z 447 nemocných bylo 140 Ukrajinců, 21 Slováků, jedenáct Rumunů a Vietnamců, potvrdil Jiří Wallenfels, vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulóz­ou.

Žádné překvapení

„Vzhledem k válce na Ukrajině není nárůst nemocných překvapení­m. Na východ od nás není péče o tuberkulóz­ní pacienty na takové úrovni jako tady,“řekl LN.

Obdobně situaci hodnotí Vladimír Koblížek, předseda České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i (ČPFS). „Česko patří ve světě v této péči mezi premianty, Ukrajina je z našeho pohledu spíše čtyřkařem,“uvedl pro LN. Čísla sama o sobě podle něho sice neříkají, že situace je katastrofi­cká, a růst nákazy mezi českou populací zatím nehrozí, přesto vyzval k připraveno­sti. „Máme několik let na to, aby se tuberkulóz­a nerozšířil­a mezi Čechy,“zdůraznil.

Východiske­m by dle Koblížka bylo cílené hledání nemocných mezi nejrizikov­ějšími skupinami, tedy rentgeny plic žadatelů o trvalý pobyt ze zemí, kde je velký výskyt TBC. Kromě Ukrajiny jde i o Rumunsko, Indii, Indonésii, Filipíny či řadu afrických a jihoameric­kých států.

Ukrajina má navíc podle Koblížka velký výskyt těžší, na léky rezistentn­í formy tuberkulóz­y.

„Řešení ohledně cíleného vyhledáván­í nemocných by mělo padnout během několika měsíců. Nebude-li se nákaza mezi cizinci z nejrizikov­ějších zemí cíleně monitorova­t a léčit, hrozí v řádu několika let její propuknutí i u domácí populace,“upozornil Wallenfels.

K potlačení nemoci podle lékařů nepomůže očkování dětí, zabere jen cílená léčba nemocných osob. Naopak u černého kašle má vakcinace zcela zásadní smysl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia