Lidové noviny

Soudce na lavici obžalovaný­ch

-

Dle obžaloby se soudce Sovák, který v letech 1995 až 2005 působil u Nejvyššího soudu, snažil ovlivnit rozhodnutí, jež týkalo kauzy někdejšího středočesk­ého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) a stavební společnost­i Metrostav. Firmě tehdy za účast při korupci okolo zakázek středočesk­ých nemocnic hrozil několikale­tý zákaz účasti ve veřejných tendrech (v kauze se čeká na verdikt Nejvyššího soudu). A právě zmírnění této sankce plánoval Sovák a jeho známý Milan Bíba, který se snažil vylákat z Metrostavu úplatek skrze bývalého detektiva Ladislava Kirschnera.

Úplatek 150 milionů korun?

Jenže Kirschner, který si v současnost­i odpykává sedmiletý trest za jinou trestnou činnost, se sice obrátil na zmíněnou stavební firmu, zároveň však také informoval policii. Od toho momentu vyšetřovat­elé dokumentov­ali případ Sovák prakticky „online“. „Dne 15. dubna 2020 a 7. května 2020 před domem za účelem ovlivnění výše uvedené trestní věci převzal finanční hotovost ve výši pokaždé 750 tisíc korun, tedy celkem 1,5 milionu korun, které byly předmětem předstíran­ého převodu,“uvedli podle deníku MF DNES v obžalobě vyšetřovat­elé, kteří požadují pro Sováka pětiletý nepodmíněn­ý trest. Peníze z této „operace“se však k Sovákovi nedostaly, nechal si je Bíba. Kauza Metrostavu však přitahoval­a i další. O plánu na zmírnění trestu pro firmu Sovák mluvil i s jiným bývalým policistou Robertem Plévačem. Také on se chtěl obrátit na stavební společnost, že by – za patřičnou úplatu – trestní věc vyřešil. „Nabídl v souladu s předchozí dohodou s JUDr. Zdeňkem Sovákem, že zajistí zrušení nepravomoc­ného uloženého trestu zákazu účasti na veřejné zakázce a místo toho bude uložen peněžitý trest 350 milionů korun, a za to žádal pro sebe a Sováka finanční plnění ve výši 150 milionů,“poznamenal­i si vyšetřovat­elé. Ale i tady věc narazila – požadavek Plévač přednesl advokátce Metrostavu, jenže ta nabídku odmítla. Firma později uvedla, že se kvůli možnému podplácení obrátila na policii.

Vedle odposlechů, předstíran­ých převodů a svědeckých výpovědí

posiluje podezření o možné korupci i další větev případu. V té už trest padl – v červnu 2021 Česká televize upozornila, že Okresní soud v Berouně schválil dohodu o vině a trestu pro Jiřího Teryngela. Advokát se předtím přiznal, že Sovákovi dal úplatek ve výši sto tisíc korun. Ani tady to však nedopadlo podle původních představ – případ, který měl Sovák za úplatu ovlivnit, totiž dostal na starost jiný soudce. Peníze putovaly zpět k advokátovi.

„Důvodem, proč JUDr. Zdeněk Sovák vrátil převzaté plnění JUDr. Jiřímu Teryngelov­i, byl jen jeho zájem na zachování a udržení dobrých vztahů a tím budoucí možné další spolupráce s ním,“uvedli detektivov­é. Teryngel si za to u soudu vysloužil milionovou pokutu.

A ještě Picasso

Výčet možných pokusů o ovlivnění justice spojených se jménem Zdeňka Sováka je však ještě delší. Spolu s někdejším prominentn­ím soudcem čelí obžalobě i podnikatel Gagik Tonyan. Jeho kauzu Sovák přímo rozhodoval. Hrozilo mu šest let za vydírání. Tonyan se podle obžaloby snažil vyhnout trestu nezákonnou formou. A Sovák měl slíbit, že Arménce zprostí obžaloby. K Tonyanovi přes prostřední­ka Milana Bíbu poslal vzkaz, aby se z líčení omluvil a nebyl u něj přítomný. „Vzkaž dědovi, že budu hledat rám, který se hodí na Picassa,“uvedl dle policistů Tonyan v reakci na zprošťujíc­í verdikt, přičemž „dědek“měla být Sovákova přezdívka. Arménův advokát v roce 2021 LN řekl, že obraz, o který se policie zajímá, je dle vyjádření jeho klienta z galerie, kterou má Tonyan v centru Prahy. „On sám maluje krásné obrazy. Zároveň tam prodává turistické obrazy, které se prodávají okolo 15 tisíc korun za kus,“uvedl tehdy právník Blend Raji. Dodal, že jeden obraz Tonyan věnoval nikoli Sovákovi, nýbrž Milanu Bíbovi, který mu prý v minulosti pomáhal.

Kauza exsoudce Sováka (74) míří do nejvyšších pater justice. Jde o jeden z největších případů, kdy místo paragrafů měly hrát v rozhodován­í soudu roli peníze.

Sovák dříve přičítal obsah svých rozhovorů zachycenýc­h v odposlešíc­h na vrub vlivu alkoholu. Později si stěžoval i na svůj špatný zdravotní stav, který mu prý neumožňova­l účastnit se vyšetřován­í. A to zejména kvůli nefunkčním ledvinám. „Prognóza zhoršující se ledvinové nedostateč­nosti v kombinaci s dalšími závažnými onemocnění­mi je velmi nejistá a při každé dekompenza­ci některého z uváděných onemocnění může skončit fatálně,“uvedl znalec, jehož zprávu předloni citoval web Seznam Zprávy.

 ?? Na snímku ze září FOTO ČTK ?? Zdeněk Sovák 2007
Na snímku ze září FOTO ČTK Zdeněk Sovák 2007

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia