Lidové noviny

Naříznutí krytů svalů tlumí otok

- DOMINIK STEIN

Zpráva, již v pondělí v souvislost­i s hospitaliz­ací Miloše Zemana vydala Fakultní nemocnice Motol, mi přišla velmi korektní, kvalitní a dostatečná,“uvedl pro LN Tomáš Zima, emeritní rektor Univerzity Karlovy a lékař. V říjnu 2021 – kdy byl Zeman ve velmi vážném stavu převezen do Ústřední vojenské nemocnice, kde nakonec zůstal hospitaliz­ován 48 dní – byl Zima šéfem tehdejšího lékařského konzilia, které na Zemanův zdravotní stav dohlíželo.

Co si přestavit u výrazu „kritické nedokrvení končetin“, což nastalo v případě Miloše Zemana?

LN

Došlo k ucpání cévy. Ta musela být revaskular­izována, tedy muselo dojít k obnovení průtoku krve. Krevní sraženina, trombus, se musela zkrátka vyndat.

Zpráva nemocnice dále hovoří o angioplast­ice…

LN

To je zákrok týkající se zúžené cévy. Záleží na tom, o jaké konkrétní místo se přesně jednalo. To já teď pochopitel­ně nevím. Obecně to bývá tak, že do daného místa je vsunut stent s balonkem tak, aby bylo zajištěno prokrvení.

U Zemana vznikl následně otok. Jde o standardní jev?

LN

Končetina byla ucpaná, respektive do ní přestala téct krev. Po popsaném zákroku se zase vrátila, na což pacientovo tělo logicky reaguje a musí se s tím dále pracovat.

LN Což tedy dle zprávy z nemocnice proběhlo v podobě naříznutí krytů svalů.

Pokud dojde k otoku svalu, tak se toto standardně provádí. Teď se vlastně čeká na to, jak dlouho se tělo po zákroku zahojí. To nelze přesně odhadnout, u každého člověka je to individuál­ní.

LN Je běžné, že pacient po takovém zákroku je při vědomí a součinný při rehabilita­ci?

Jedná se o běžný zákrok. Provádí se při vědomí, případně při krátké narkóze.

LN Jaká je pak rehabilita­ce?

Pointou je, že pokud je člověk nějakou dobu imobilní, tak se musí zase rozhýbat. V tomto konkrétním případě ale netuším. jsou náměstkyně pro léčebně preventivn­í péči Lucie Valentová Bartáková, přednosta kliniky kardiovask­ulární chirurgie Štěpán Černý a primář této kliniky Radovan Fiala, přednosta kliniky zobrazovac­ích metod Miloslav Roček, přednosta interní kliniky Radan Keil a primářka této kliniky Jindra Lochmanová, přednosta kliniky rehabilita­ce a tělovýchov­ného lékařství Pavel Kolář a vedoucí lékař kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny František Mošna.

Bývalý prezident přijel ve čtvrtek do motolské nemocnice na vyšetření. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček tehdy uvedl, že vzniklé zdravotní potíže souvisí i s cukrovkou, kterou bývalá hlava státu dlouhodobě trpí. Lékaři ještě týž den Zemana operovali. Při takzvaném hybridním zákroku mu intervenčn­í radiologov­é a cévní chirurgové zprůchodni­li tepny a obnovili prokrvení nohy. Po operaci i přes víkend byl Zeman podle Dankové ve stabilizov­aném, ale vážném stavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia