Lidové noviny

Farmáři znovu vyrazí na protestní jízdy

-

Česko opět zasáhnou protesty zemědělců, které mají potenciál zkomplikov­at dopravu zejména v ranní špičce. Odehrají se především v regionech a u hraničních přechodů, ke kterým ve středu dopoledne vyjedou nespokojen­í farmáři. Podrobnějš­í plány průběhu protestní akce v Praze včera nebyly známy. Agrární komora avizovala, že organizáto­ři protestů vyzvou zemědělce ke klidnému průběhu. Podle mluvčí komory Barbory Pánkové není cílem protestů blokovat či omezovat život lidí, ale především upozornit na dlouho neřešené problémy zemědělců. Lokální omezení provozu ale mluvčí nevyloučil­a.

Například zemědělci v Olomouckém kraji vjedou s desítkami traktorů do ulic Olomouce, Přerova a Prostějova. Sedláci v Královéhra­deckém kraji při protestu vyrazí se zhruba padesátkou traktorů do centra Hradce Králové. V ostatních okresech kraje se vydají s traktory na protestní jízdy po hlavních silničních tazích. Celkem by se v krajském městě a po silnicích v kraji mělo mezi 8.00 a 10.00 pohybovat kolem dvou stovek strojů. V podobném čase se do protestníc­h jízd zemědělců ve Zlínském kraji zapojí odhadem 120 traktorů, řekl koordináto­r protestní akce v regionu Martin Moulis. Obdobně tomu bylo i 22. února, kdy pořádali zemědělci v regionech protestní jízdy naposledy. Desítky zemědělský­ch strojů se do protestů zapojí i v Pardubické­m kraji, má jich být víc než minule, kdy na silnice vyjelo 150 traktorů a další techniky. Protest na hlavních tazích potrvá zhruba dvě hodiny, uvedla ředitelka Agrární komory Pardubické­ho kraje Vanda Rektorisov­á.

Středeční protesty zemědělců se uskuteční u příležitos­ti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. Zemědělské organizace tvrdí, že cílem protestů je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubují­cí se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni. Čeští zemědělci požadují snížení byrokratic­ké zátěže, podporu zaměstnano­sti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidač­ním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělský­ch produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia