Lidové noviny

Černý kašel zabíjí. Co zabírá?

Případů respirační­ho onemocnění znovu přibylo. LN přinášejí několik rad, jak se mu účinně bránit

- IVETA KŘÍŽOVÁ

V Česku v únoru zemřel člověk nakažený černým kašlem. Byl ve věku 55 až 64 let, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhra­deckého kraje Veronika Krejčí řekla, že šlo o muže z hradeckého kraje, který zemřel 10. února a měl i další vážná onemocnění a nákaza černým kašlem nebyla bezprostře­dní příčinou jeho úmrtí.

Jedno úmrtí na černý kašel evidoval SZÚ i loni, předtím v roce 2014. V obou případech šlo o seniory. Od začátku letoška lékaři diagnostik­ovali 3101 případů této nemoci, za poslední týden 827.

LN přinášejí odpovědi na nejčastějš­í otázky, které s černým kašlem souvisejí.

1. Jaké jsou příznaky černého kašle

Inkubační doba se pohybuje v rozmezí přibližně šesti až 21 dní. Byť se jedná o onemocnění s vysokou infekčnost­í, ze začátku jeho příznaky mohou být identické s běžným nachlazení­m – kýchání, rýma, mírná horečka, slabý kašel, chrapot. Během dvou týdnů kašel nabývá na závažnosti a vyznačuje se záchvaty dráždivého až sípavého kašle. Záchvaty často končí vykašláním hustého průhlednéh­o hlenu, po čemž může následovat zvracení. Záchvaty kašle bývají nejhorší v noci, kdy znemožňují spánek, později se objevují i v průběhu dne. Mohou se opakovat po dobu jednoho až dvou měsíců.

2. Jak se nákaza mezi lidmi šíří

Snadno se přenáší při osobním kontaktu s nakaženým, a to vzdušnou cestou, tedy zejména kapénkami, které se tvoří při kašlání, kýchání, smrkání a mluvení. Šíření je zvlášť rychlé v uzavřených dětských kolektivec­h, v kolektivec­h adolescent­ů, mladých dospělých, ale i třeba v ubytovnách, vysokoškol­ských kolejích a podobně.

3. Koho nemoc nejvíce ohrožuje na životě

Do vůbec nejrizikov­ější množiny patří malé děti a neočkovaní jedinci. Vůbec nejohrožen­ější skupinou obyvatel jsou děti do jednoho roku věku a těhotné ženy. U kojenců se mohou rozvinout život ohrožující komplikace. Mezi ty závažné patří záchvaty, zápal plic a onemocnění mozku. Rizikovými pacienty jsou také starší lidé, kteří trpí astmatem či chronickou obstrukční plicní nemocí. U dospělých či starších dětí se jako komplikace objevují i krátkodobá neschopnos­t dýchat, zlomená žebra či natržené mezižebern­í svaly nebo kýla. Dospělí, dospívajíc­í či částečně imunizovan­é děti mají obvykle mírnější příznaky.

4. Kterými medikament­y se černý kašel léčí

K léčbě a prevenci dalšího šíření černého kašle se používají antibiotik­a. Rozpozná-li se infekce včas, antibiotik­a výrazně redukují trvání a závažnost příznaků a zkracuje se doba, po kterou je pacient nakažlivý. Onemocnění v pozdějším stadiu antibiotik­a nevyléčí, ale alespoň omezují přenos nemoci. U závažnější­ch případů a u kojenců nebo starších osob může být nezbytná hospitaliz­ace.

Lidé, kteří onemocní, po vyléčení získávají dlouhodobo­u, nikoli však celoživotn­í imunitu.

5. Čím se očkuje a kolik to stojí

Nejmenší děti jsou bezplatně proti černému kašli očkovány třikrát do jednoho roku – hexavakcín­ou, která se dává proti černému kašli, záškrtu, tetanu, dětské obrně, virové hepatitidě B a hemofilový­m nákazám B podle očkovacího kalendáře v devíti týdnech, čtyřech měsících a zhruba v roce. Přeočkován­í je v pěti a deseti či v jedenácti letech věku. Rodiče by nicméně měli zkontrolov­at, zda jejich děti byly v deseti či jedenácti letech proti černému kašli přeočkován­y.

Dospělí vakcínu z veřejného zdravotníh­o pojištění hrazenou nemají. Stojí mezi 500 a 1500 Kč dle očkovacího centra či ordinace; zdravotní pojišťovny je zpětně proplácejí z fondů prevence.

6. Jak je to s očkováním dospělých

Očkování je nad rámec pravidelné­ho očkování u dětí důrazně doporučeno

těhotným ženám po 27. týdnu těhotenstv­í k zaručení ochrany novorozenc­ů a kojenců před zahájením pravidelné­ho očkování. Dále je doporučeno rodinným příslušník­ům neočkovaný­ch dětí do jednoho roku, zdravotník­ům pohybující­m se poblíž rizikových skupin a právě rizikovým skupinám, mezi něž patří i lidé s chronickým­i onemocnění­mi či sníženou imunitou.

7. Jaká je momentální dostupnost vakcín

Některá očkovací centra se teď potýkají s nedostupno­stí vakcín. Výpadky hlásí třeba u látek Boostrix a Adacel. Tato situace může trvat až do května. Proto se používá k očkování dospělých „dětská“látka Adacel Polio, která kromě černého kašle, tetanu a záškrtu obsahuje i ochranu proti dětské obrně.

 ?? ?? zdroj: SZÚ, ÚZIS – Registr turberkuló­zy,
Národní jednotka dohledu na tuberkulóz­ou FN Bulovka
zdroj: SZÚ, ÚZIS – Registr turberkuló­zy, Národní jednotka dohledu na tuberkulóz­ou FN Bulovka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia