Lidové noviny

Malý bývalý sovětský satelit, psal list o Česku

-

Americký deník The Wall Street Journal (WSJ) v reakci na kritiku na sociálních sítích, k níž se připojil i americký velvyslane­c v Praze Bijan Sabet, změnil titulek článku o české pomoci Ukrajině. V titulku původně stálo, že „malý bývalý sovětský satelit“shání ve světě munici pro Ukrajinu, mimo jiné u některých partnerů Ruska. Řada lidí na sociálních sítích označení Česka kritizoval­a jako stereotypn­í. Deník později titulek na webu změnil a článek se objevil i na titulní straně pod titulkem: „Česká republika hraje velkou roli v dodávkách dělostřele­ckých granátů na Ukrajinu“.

„Drahý WSJ, opravil jsem to za vás,“napsal na síti X velvyslane­c Sabet a na snímku obrazovky přeškrtal titulek deníku a pojmenován­í Česka nahradil vlastním: „Už více než 30 let demokratic­ká země a důležitý partner v NATO“.

V reakci na článek se ozvalo i aktivistic­ké sdružení dobrovolní­ků NAFO, které si klade za cíl bojovat proti ruské propagandě. V otevřeném dopise adresované­m editorům WSJ, jejž podepsal i irský novinář působící v Česku Ian Willoughby, NAFO uznává, že Česko je v dotyčném článku vyobrazené v pozitivním světle, jeho označení jako bývalý sovětský satelit je však dle sdružení zavádějící a urážlivé vzhledem k zahraničně­politickém­u postoji Prahy, jehož součástí je i silná podpora Ukrajině. „Minulost studené války jsme nechali daleko za sebou a je načase, abyste udělali to samé,“žádá dopis editory amerického deníku.

Kontakty ze studené války

V neděli publikovan­ý článek hovoří o Česku jako o jednom z nejhorlivě­jších podporovat­elů Ukrajiny v její obraně proti ruské agresi. Podle WSJ zajistila Praha asi 800 tisíc dělostřele­ckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa a identifiko­vala dalších 700 tisíc kusů, jež by šlo objednat s dodatečným­i finančními prostředky. Česko toho dle deníku bylo schopné díky kontaktům z dob studené války a neutrálním­u postoji, jejž vůči němu mají země „globálního Jihu“, které na podobné americké žádosti nereagoval­y.

„Česká iniciativa pomůže Kyjevu stabilizov­at frontu a znovu získat převahu,“řekl deníku Nico Lange, exnáčelník štábu na německém resortu obrany. Dle analytiků potřebuje Ukrajina každý měsíc až 200 tisíc nábojů různých ráží, aby mohla čelit ruskému náporu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia