Lidové noviny

„Nožem jsem dívku trefil do krku“

-

Krajský soud v Plzni otevřel případ, který vyvolal silné protiukraj­inské nálady. Devatenáct­iletý Viktor Veselovsky­j z Ukrajiny se zpovídá z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctile­té dívky, která přežila díky tomu, že předstíral­a smrt. Mladík, jenž podle svých slov žije v Česku asi pět let a má zde trvalý pobyt, přiznal pohlavní zneužití a připustil, že dívku bodl. Odmítl ale, že by ji znásilnil nebo že by plánoval vraždu. Hrozí mu až výjimečný trest. Státní zástupce navrhl v obžalobě 18 let vězení.

Událost se stala loni 8. srpna. Předtím už měl Veselovsky­j s dívkou několikrát pohlavní styk, přestože věděl, že jí ještě nebylo 15 let. Loni v létě ji dle obžaloby vylákal na procházku k řece poblíž areálu střelnice ve čtvrti Doubravka. Dívku spoutal lepicí páskou, povalil ji na zem, částečně svlékl a vykonal na ní soulož. Potom ji podle žalobce odvedl k blízkému lesíku, kde ji přinutil k orálnímu sexu. Poté ji posadil na plot, na přední části krku ji řízl nožem a řekl jí, že než vykrvácí, bude to trvat dva dny, takže má na výběr mezi rychlou a nebolestiv­ou smrtí, nebo dlouhou a bolestivou, uvedl státní zástupce. Dívku pak Veselovsky­j bodl do krku. Školačce zachránilo život, že předstíral­a, že je mrtvá.

Veselovsky­j na ní pak rozřezal oblečení a začal jí strkat nohy a hlavu do pytle na odpadky, přitom jí poléval horní část těla a genitálie chemikálií savem, stojí v obžalobě. Dívku pak shodil ze srázu do lesa, zakryl ji kůrou a větvemi a odešel. Dívka se po jeho odchodu dostala pryč a zavolala si záchrannou službu. Policie mladíka zadržela do několika hodin.

Neplánoval jsem to, hájí se ukrajinský mladík

Mladík se přiznal k pohlavnímu zneužití. „Bylo to v době, když jsme měli s poškozenou vztah už delší dobu. Měli jsme dobrovolný sex. Vím, že jsem udělal chybu, budu se za to odpovídat před zákonem. Ke znásilnění se nedoznávám, nebylo to žádné znásilnění. A bodnul jsem a seknul, to způsobilo zranění, ale že bych to plánoval, tak to není,“řekl.

Při výpovědi popsal vztah s dívkou, se kterou chodil v době, kdy jí bylo 14 let. Měli spolu i sex, připustil. Vztah se podle něj začal zhoršovat, protože se mu nelíbilo, když dívka užívala omamné látky. Po rozchodu byli dál kamarádi. V osudný den za ní šel pro dárek, který mu přivezla z dovolené. Předtím

prý s kamarády nakupoval, kvůli plánovaném­u úklidu vzal odpadkové pytle a savo. Vše dal do batohu, kde měl prý i lepicí pásky odnesené z práce, vypověděl.

S dívkou se šli projít do parku a pak měli sex u ní doma. Veselovsky­j uvedl, že se poté chystal jít domů a dívka šla s ním. Ušli kus cesty, pohádali se a Veselovsky­j dívce řekl, že znovu s ní chodit nechce. Ona mu prý na poli u lesa nabídla sex. Pak šli dál a dívka nabídla také orální sex, řekl Veselovsky­j. Začali se opět hádat, hádka eskalovala až do fyzického útoku, tvrdí obžalovaný. Dívka do něj prý strkala, rasisticky mu nadávala, dala mu facku, a když hledala v jeho batohu své věci, vytáhla lahev se savem a polila ho.

Inspiroval se filmem

Veselovsky­j řekl, že vytáhl nůž a švihl jím proti dívce. Zaznamenal, že ji zřejmě zasáhl, když mu ale dál bránila v odchodu a nadávala mu, máchl nožem podruhé, vypověděl. „Poznal jsem, že jsem ji trefil do krku. Ona se zhroutila a spadla na bok, začal jsem panikařit,“řekl. Popsal také, jak byl přesvědčen­ý, že dívka je mrtvá, a hodinu seděl a přemýšlel, co má dělat. Pak dívku nožem zbavil oděvu a zalepil jí tělo páskou, jak to viděl ve filmu, a odvlekl dál, kde se skutálela ze srázu.

 ?? FOTO MAFRA – M. POLÍVKA ?? U soudu. Ukrajinec Viktor Veselovsky­j se dle obžaloby loni v Plzni pokusil zavraždit 15letou dívku, již předtím znásilnil a pohlavně zneužíval.
FOTO MAFRA – M. POLÍVKA U soudu. Ukrajinec Viktor Veselovsky­j se dle obžaloby loni v Plzni pokusil zavraždit 15letou dívku, již předtím znásilnil a pohlavně zneužíval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia