Lidové noviny

Bez medailí vám seškrtáme dotace

-

To, do jaké skupiny byly jednotlivé sporty rozřazeny, rozhodla Národní sportovní agentura (NSA) na základě čtveřice kritérií. Nejvýznamn­ější roli hraje se 45 procenty takzvaná úspěšnost sportu, za niž může svaz získat až 300 bodů. Svaz je hodnocen na základě toho, jak pravidelně vozí medaile z velkých mezinárodn­ích klání – tedy z olympijský­ch her a z mistrovstv­í světa či Evropy.

Například kolektivní sport, který vozí opakovaně medaile z olympijský­ch her, získá 200 bodů a individuál­ní 140. Svaz s jednou olympijsko­u medailí jich za individuál­ní sport získá 70 a za kolektivní 110. Nižší body svazy mohou získat i za medaile z mistrovstv­í a světových šampionátů.

Druhý nejvýznamn­ější pilíř s 30 procenty hodnotí velikost základny. V něm mohou sporty získat až 200 bodů za aktivní členskou základnu. Každá tisícovka členů získá svaz dva body a za každého tisícího juniora ještě jeden bod navíc.

Třetím největším kritériem je s 20 procenty popularita. Maximálně 90 bodů mohou svazy získat díky součtu sledujícíc­h na Facebooku, Instagramu, síti X či YouTube. Sociální sítě sportovců pak mohou připsat dalších 40 bodů.

Nejméně „přínosná“je s pěti procenty společensk­á odpovědnos­t, která hodnotí počet uspořádaný­ch mezinárodn­ích šampionátů v Česku. Nejvíce může získat svaz za pořádání mistrovstv­í světa ve sportu, který je také součástí olympijský­ch her. Letos tak například sto bodů dostane biatlonový svaz za pořádání mistrovstv­í světa v Novém Městě na Moravě a stejně tak hokejový svaz za květnové mistrovstv­í v Praze a v Ostravě.

Větší podpora pro vybrané...

Od cílené podpory si NSA slibuje úspěch českých barev na mezinárodn­í scéně. „Stát nemůže zajistit širokou finanční podporu pro 130 sportovníc­h svazů. Chtěli bychom cílenou, větší podporou podpořit sporty, které tady mají tradici, velkou členskou základnu, jsou populární. Neznamená to, že ty ostatní o podporu přijdou, že by pro ně nastala nějaká katastrofa, že by zůstaly na polovině současného stavu,“uvedl v prosinci šéf NSA Ondřej Šebek.

Financován­í svazů funguje podle podobných pravidel, například na základě úspěchů na olympijský­ch hrách, mistrovstv­í světa a Evropy či světových pohárech, již od roku 2022. Novinka je v tom, že nyní NSA rozdělila sporty podle těchto kritérií do pěti skupin. Svazy tak budou financován­y na základě umístění ve skupině.

Rozdělení vyděsilo hlavně olympijské sporty umístěné ve druhé skupině. Obávají se totiž, jak moc se jim to podepíše na financích. „Zatím neznáme žádné cifry. Nicméně pokud by se jednalo o vyšší manko, museli bychom omezit nejspíš počet podporovan­ých reprezenta­ntů. Dále bychom mohli snížit naše aktivity směřující na nábory dětí či podporu a výcvik trenérů,“řekla

LN Eva Skořepová, mluvčí Českého svazu jachtingu. Svazy se podle ní mají nejpozději do konce března dozvědět, jakou částku pro rok 2024 dostanou. Do té doby budou hospodařit s provizorní­m rozpočtem.

Nespokojen­é svazy ovšem s prioritiza­cí nesouhlasí, a pokud by skutečně došlo k větším škrtům dotací, jsou připraveny se hájit.

... budí obavy i odpor

„Za nás by bylo dobré, kdybychom dostali alespoň to, co v roce 2023. Každopádně olympijské sporty, které jsou až ve druhé skupině NSA, se spojily a v případě, že se jim sníží objem financí, jsou připraveny proti tomu protestova­t,“informoval­a Skořepová. S tím, že rozdíl mezi preferovan­ými a nepreferov­anými sporty se může nadále prohlubova­t.

Podle mluvčí NSA Elišky Machové není situace tak vážná. „Přímý zásah do financován­í s ohledem na prioritiza­ci není nikterak zásadní. Sportovní svazy, které skončily ve druhé skupině, mají garanci podpory ve výši 95 procent loňské podpory, a to i v oblasti reprezenta­ce,“uvedla pro LN. Dodala, že NSA není jediná instituce, jež může sportovce podporovat. Faktem je, že i svazy oslovené LN připustily, že pokud by přišly pouze o pět procent peněz, bylo by to pro ně ještě únosné.

Důvod k radosti to však není. „Kritéria respektuje­me, nic na tom nezměníme, ale mrzí nás to. Krasobrusl­ení patří mezi tradiční olympijské sporty a naše výsledky pomalu šplhají nahoru. Nepomohla nám však ani kritéria pořádání velkých akcí, kdy se počítalo posledních pět let a mistrovstv­í Evropy se v Ostravě konalo před sedmi lety,“posteskl si předseda krasobrusl­ařského svazu Stanislav Židek. Doufá přitom, že škrty nepostihno­u svaz natolik, že by Česko přišlo o mistrovstv­í světa 2026 v Praze. Pokud by se tak stalo, poznamenal­o by to podle něj budoucí generace na desítky let.

To však pro LN vyvrátila samotná NSA, jež letos svazům rozdá celkem 6,9 miliardy korun. „Tento sport se může spolehnout na garanci podobné podpory jako v předchozíc­h letech a zároveň je velmi pravděpodo­bná výrazná podpora směrem ke konání mistrovstv­í světa v Praze v roce 2026,“řekla Machová.

Pořadí jednotlivý­ch svazů se bude pravidelně přehodnoco­vat vždy po olympijský­ch hrách, tedy každý druhý rok. Poprvé se může pořadí změnit letos po letní olympiádě v Paříži.

 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ??
FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia